Terug

Vasanthi Iyer: ‘Twee uur per dag buitenspelen houdt kinderogen gezond’

28 september 2023

Bijziendheid is de snelst toenemende oogafwijking ter wereld. De oorzaak: kinderen zitten te veel binnen achter een scherm en gaan te weinig naar buiten. Op latere leeftijd kan bijziendheid leiden tot netvliesloslating en blindheid. Hoog tijd om het tij te keren. Twee uur per dag buitenspelen voorkomt schade aan kinderogen, aldus jeugdarts Vasanthi Iyer.

We weten het allemaal: buitenspelen is goed voor het uithoudingsvermogen, gewicht, de motoriek, houding en mentale gezondheid van kinderen. Maar wat minder bekend is: het is ook heel belangrijk voor hun ogen. Vasanthi Iyer, die zich al ruim twintig jaar inzet voor gezonde kinderogen, legt uit: “De oogbol is van nature rond. Maar onder invloed van langdurig dichtbij kijken, zoals bij schermgebruik, wordt hij bij kinderen langer. Het licht valt niet meer óp het netvlies maar ervoor. Er is dan sprake van bijziendheid of myopie.”

“Dat kun je corrigeren met een bril met een minsterkte. Maar kinderen die al voor hun tiende jaar bijziend zijn, kunnen in de puberteit een afwijking van min zes of meer krijgen. Een op de drie mensen met die hoge oogafwijking kan op latere leeftijd, ongeveer vanaf het vijftigste jaar, blind of slechtziend worden.”

Bijziendheidsepidemie

Volgens Iyer is er wereldwijd een bijziendheidsepidemie aan de gang onder kinderen. “In China is al 90 procent van de jeugd bijziend. Daar merken ze dat het de bijziendheid stopt of remt als kinderen vaker naar buiten gaan. Er is veel internationaal onderzoek dat deze bevinding bevestigt. Buiten maken de ogen dopamine aan. En dat remt de groei van de oogbol.” Iyer volgt momenteel een PhD-traject over bijziendheid om haar kennis te vergroten. “Ik wil zoveel mogelijk over het onderwerp weten en niet alleen afhankelijk zijn van wat andere deskundigen mij vertellen.”

Leefstijlinterventie nodig

Ook zette ze het netwerk Zicht op Buiten op. Haar motivatie? “Ik verbaas me over het feit dat zo’n publiek gezondheidsprobleem op dit moment vooral wordt opgepakt door de curatieve gezondheidszorg. En dat terwijl er juist een leefstijlinterventie nodig is. Kinderen moeten meer naar buiten!” Zicht op Buiten richt zich op die leefstijlverandering door ouders en professionals bewust te maken van het probleem én de oplossing.

Het Oogfonds en Jantje Beton zijn belangrijke netwerkpartners. Verder bestaat het netwerk uit jeugd- en kinderartsen, jeugdverpleegkundigen, een oogarts-epidemioloog, orthoptist, optometristen, orthopeed, bewegingswetenschapper-epidemioloog, gezondheidswetenschappers, buurtspeel-coaches en psychologen.

Buitenspelen voor kinderogen

Een belangrijk wapenfeit van het netwerk is de whitepaper Natuurlijk naar buiten!, in 2020 aangeboden aan het ministerie van VWS. Het document noemt de gevolgen van weinig buiten zijn op de gezondheid van kinderen en jongeren. Daarnaast zijn er aanbevelingen, zoals de vuistregel 20-20-2 van het Oogfonds.

Volgens die regel is het goed om na twintig minuten aaneengesloten beeldschermgebruik of een andere dichtbij-activiteit als lezen, twintig seconden in de verte te kijken en daarnaast twee uur per dag naar buiten te gaan. “Sommige deelnemers in het netwerk vonden dat een wat ingewikkelde boodschap om voor het voetlicht te brengen”, zegt Iyer. “Uiteindelijk hebben we elkaar gevonden in de eenvoudige aanbeveling: twee uur per dag buitenspelen.”

Kinderen laten meedenken

Hoe kunnen beleidsmakers, jeugdwerkers, zorgprofessionals en scholen stimuleren dat kinderen meer buiten spelen? Iyer: “Kinderen gaan pas naar buiten als het daar leuk is. Dat betekent dat er genoeg groen, speeltuinen en andere plekken moeten zijn waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Het is een goed idee om kinderen en jongeren zelf te laten meedenken bij de inrichting van een wijk of speeltuin. Zij weten immers zelf het beste waar ze enthousiast van worden.

Verder is verkeersveiligheid natuurlijk belangrijk. Ouders laten hun kinderen pas buitenspelen als het buiten veilig is. Dat vraagt om snelheidsbeperkingen en straten waar het verkeer niet hard doorheen kan rijden.”

Lessen buiten

Voor ouders is het moeilijk om te zorgen dat hun kinderen twee uur per dag buiten zijn. De school kan daar volgens Iyer bij helpen. “Op dit moment zijn scholen ingericht als een kantoor. Daar moeten kinderen zo lang mogelijk stil zitten. Zelfs in de pauze zitten leerlingen vaak binnen met een scherm. Als scholen hun gym- of andere lessen nou eens vaker naar buiten verplaatsen?”

In Taiwan geldt het beleid dat kinderen na een half uur in school naar buiten moeten. Vindt Iyer dat die regel er in Nederland ook moet komen? “Nee, ‘moeten’ werkt niet in ons land.”

Kwestie van tijd

Bureau Objectief heeft, in opdracht van het Oogfonds, ouders van jonge kinderen gevraagd hoe zij omgaan met schermgebruik. Wat zou een goed alternatief zijn? Uit dat onderzoek zijn adviezen gekomen voor campagnevoering gericht op ouders: wat kunnen zij anders doen?

De bevindingen worden gedeeld op het lustrumcongres van netwerk Zicht op Buiten. Hoe krijg je kinderen naar buiten? Een tipje van de sluier: “Benadrukken wat je níét moet doen, werkt niet. Dus gaan we praten over wat wel mogelijk is. Kijk, we kunnen nietsdoen en afwachten. Maar ik ben bang dat we dan China achternagaan en dat ook hier over een tijdje 90 procent van de kinderen bijziend is.”

Tijdens het lustrumcongres Zicht op Buiten op donderdag 23 november 2023 leer je over de laatste ontwikkelingen in de ooggezondheid en krijg je tips en voorbeelden over hoe buiten spelen te stimuleren vanuit (gedrags)onderzoek, beleid én praktijk.

Bron: Dutch Health Hub

Terug

Praten over werkstress helpt

5 september 2023

Jongeren ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress, zo blijkt uit onderzoek van TNO op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Met de ‘Hey, het is oké’-campagne helpen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en SZW jongeren op weg om werkstress bespreekbaar te maken. Iedereen kan op de campagnesite terecht voor tips, ervaringsverhalen, doorverwijzingen en informatie.

Het TNO-onderzoek wijst uit dat de grootste stressbronnen onder jonge werkenden zijn: prestatiedruk, sociale druk en onzekerheden in het leven. Jongeren willen voldoen aan verwachtingen (van anderen en zichzelf), vinden nee zeggen lastig en/of denken dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Daarnaast maken ze zich zorgen om hun carrièreperspectief. Met name onder jongeren met meer klachten en onder jonge vrouwen en hoogopgeleiden nemen stress-gerelateerde klachten toe.

Nutan (23) werkt als recruiter en heeft altijd targets die ze moet halen. “Ik ben van nature iemand die alles goed wil doen, nét zo goed als mijn collega’s. Door die prestatiedruk bouw ik veel stress op. Ik slaap dan slecht, omdat ik al bezig ben met alles wat ik de volgende dag moet doen. Het helpt mij om over mijn werkstress te praten met een vriendin. Dat doen we elke dag, na het werk. Ze werkt in een hele andere branche, maar haar luisterende oor is voor mij vaak al voldoende. Het lucht op. Na een gesprek met haar, weet ik weer: het is maar werk.”

Goede en slechte vormen van stress

Psycholoog Thijs Launspach: “Gelukkig kun je best wat stress aan, ook op je werk. Je hebt soms zelfs wat stress nodig om prestaties te leveren – dat is gezonde spanning. Maar het gaat mis wanneer je veel te veel en veel te lang onder druk staat, en daar tussendoor niet goed van kunt herstellen. Stress wordt dan schadelijk. Praten met mensen die dichtbij je staan en die je vertrouwt helpt. Zo geef je woorden aan je ervaring, krijg je steun en kun je beter verwerken waar je mee zit.”

“Het bespreekbaar maken van waar je tegenaan loopt en waar je mee zit is juist een teken van kracht en helpt je op de werkvloer. Bovendien kun je door erover te praten de kans op een burn-out verkleinen”, zegt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Staatssecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) licht het belang van praten toe: “Herken de signalen van werkstress en praat erover. Bijvoorbeeld met je leidinggevende, een collega met wie je het goed kunt vinden of iemand bij wie je je vertrouwd voelt, zoals een vriend of familielid. Je zult zien: je bent niet de enige. En voelt je direct wat beter.

Wat kun je doen?

Tips, ervaringsverhalen, doorverwijzing naar hulp, je vind het op de site.

Positief Gezond werkgeverschap

Als werkgever aan de slag om ervoor te zorgen dat werknemers gezond en vitaal werken en leven? Bekijk relevante voorbeelden, tips, leerervaringen en tools.

Webinar werkstress en Positieve Gezondheid

Werkstress bij werknemers voorkomen? Ontdek hoe je Positieve Gezondheid in jouw organisatie preventief kunt toepassen.

Video: stressignalen en voor jezelf zorgen

Psycholoog, spreker, docent en auteur Thijs Launspach gaat in op (werk)stress, burn-out en mentale balans. Bekijk de video:

Terug

Start Health Transformation Community Green, voor een groene gezonde leefomgeving

10 juli 2023

Wegens het succes van de eerste editie van onze Health Thansformation Community en de uitdagingen rondom leefomgeving, natuur, gezondheid en duurzaamheid, lanceren we nu de Health Transformation Community Green. Een actieleertraject voor 50 voorlopers uit het land gericht op het leren transformeren voor een groene en gezonde leefomgeving.

Een gezonder en vitaler Nederland: daar gaan we voor. Een groene en gezonde leefomgeving is daarbij essentieel, dat weten we. Voldoende wetenschappelijk bewezen, en toch is het lastig om stappen te zetten in het daadwerkelijk realiseren van zo’n omgeving. Eén verklaring daarvoor is dat de verschillende domeinen die impact hebben op die gezonde leefomgeving elkaar nog niet goed vinden. Er is nog geen sprake van een gedeeld beeld op een groene en gezonde leefomgeving en belangen zijn soms tegengesteld.

Wij geloven dat dit anders kan. Alles is Gezondheid wil verschillende domeinen op nationaal niveau bij elkaar brengen en daar een community van 50 voorlopers mee bouwen. Met deze groep mensen gaan we gedurende een half jaar werken aan de transitie richting een groene en gezonde leefomgeving.

Drie thema’s, drie leerlijnen

In een actiegericht leer- en ontwikkeltraject van september tot en met december belichten we de thema’s: Groene beweegrijke buurt, Duurzaamheid en Natuur & Zorg. Dit doen we aan de hand van de leerlijnen Transformatie, Samenwerken en Persoonlijk leiderschap.

Je duikt met elkaar in de belemmeringen en kansen voor een groene en gezonde leefomgeving. En leert vooral door te doen en te proberen. De opgedane kennis en kunde draag je direct over in jouw werkomgeving en projecten of netwerken waar je onderdeel van bent.

Partners

Met veel dank aan de 7 fantastische partners die dit met ons samen creëren en mogelijk maken Bernard van Leer Foundation, Staatsbosbeheer, SDG Nederland, Dutch Research Institute for Transitions, Noaber, Common Eye, Transitie010 en Landgoed Zonneoord.

Experts en Sprekers

En aan de enthousiaste trainers en sprekers waarvan we nu al weten dat ze komen: Lucien Engelen, Iris de Vries, Derk Loorbach, Carl Verheijen, Janneke Steijns, Serf Doesborgh, Onno Dwars, Jacob Versteegh, Caroline Porsius, Karen van Ruiten, en Judith Maas.

Op 27 juni organiseerden we een webinar, de opname luister je ook terug als je er niet bij kon zijn. Meld je nu aan voor de Health Transformation Community Green en word 1 van de 50 voorlopers in de transformatie naar een groene gezonde leefomgeving.

Naar informatie en aanmelden

HTC 2022

De gezondheidszorg vraagt om een andere inrichting en toekomstbestendigheid

HTC: houvast in tijden van chaos

In 2022 was Marieke de Wit (kennismanager Robuust) deelnemer aan de eerste Health Transformation Community. Hoe heeft zij het leertraject ervaren?

Directeur Alles is Gezondheid & Positieve Gezondheid
Adviseur regio's
Contentspecialist & Communicatieadviseur
Projectleider duurzaamheid & evenementen

Terug

Lancering handreiking “Natuurinclusief Bouwen voor Gezonde Bewoners tijdens Natuurinclusief Top

22 juni 2023

22 juni 2023, Kamerik – Op 21 juni is de handreiking “Natuurinclusief Bouwen voor Gezonde Bewoners: Top 10 Maatregelen voor Nieuwbouw en Gebiedsontwikkeling” uitgereikt aan Christianne van der Wal tijdens de eerste Natuurinclusief Top in Kamerik. Dit vernieuwende document, samengesteld door een team van experts op het gebied van de domeinen gezondheid, natuur en bouw, biedt inzichten en aanbevelingen om de integratie van natuur in bouwprojecten te bevorderen en gezonde woonomgevingen te creëren.

Natuurinclusief bouwen zit in de lift. En dat is broodnodig, het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. De bewijzen voor het positieve effect van een groene woonomgeving op gezondheidsproblemen zijn overtuigend, vooral op het voorkomen ervan. Met de handreiking ligt er een top 10 aan maatregelen die kunnen worden genomen bij nieuwbouw- en gebiedsontwikkelingsprojecten om de natuur te integreren en een gezonde leefomgeving te bevorderen. Er is niet eerder een publicatie ontwikkeld die gezondheidseffecten bij natuurinclusief bouwen zo duidelijk in kaart brengt. Ook is het voor het eerst dat de domeinen natuur, bouw en gezondheid samen optrekken en tips voor de praktijk bundelen.

Top-10 Maatregelen voor Nieuwbouw en Gebiedsontwikkeling

De maatregelen omvatten o.a. het creëren van groene daken en gevels, het behouden en herstellen van natuurlijke habitats, groene speelplekken, verbindingsroutes of gezamenlijke buurt(moes/pluk)tuin en het implementeren van waterbeheersystemen die de biodiversiteit ondersteunen. Met name voor gemeenten, opdrachtgevers, beleidsmakers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en bouwbedrijven is de informatie cruciaal. Claudia Bouwens, KAN Platform: “Groen in steden en in bouwprojecten wordt vaak gezien als een kostenpost. Iets wat snel sneuvelt als er bezuinigd moet worden. Deze handreiking maakt duidelijk dat er ook baten zijn. De gezondheid van bewoners verbetert aantoonbaar met natuur in de directe leefomgeving. Dat vind ik een ongelooflijk belangrijk inzicht.”

Overhandiging

Tijdens de overhandiging van de publicatie door Annette Postma (Alles is Gezondheid) en Victor Beumer (trekker domein bouw Agenda Natuurinclusief) aan minister van der Wal waren de 9 domeinen van Agenda Natuurinclusief aanwezig. Van der Wal benadrukte in haar reactie op de lancering de waarde van natuurinclusief bouwen en toonde haar inzet om deze benadering te bevorderen en te ondersteunen.

De handreiking is een initiatief van Alles is Gezondheid en het KAN Platform en is tot stand gekomen in samenwerking met Agenda Natuurinclusief. Alles is Gezondheid is een netwerk van publieke en private partners die de beweging naar een gezonder Nederland stimuleert. Het KAN Platform werkt aan klimaatadaptief en natuurinclusieve nieuwbouw en wordt geleid door Bouwend Nederland, NEPROM en WoningbouwersNL.

Bekijk hier de handreiking:

Netwerkadviseur groen
Netwerkadviseur groen
Terug

Nieuw: online lesmodule over laaggeletterdheid bij patiënten met overgewicht

22 maart 2023

Laaggeletterdheid heeft een negatieve invloed op de behandeling van overgewicht. Daarom is het goed om hier als zorgprofessional aandacht voor te hebben. Maar hoe herken je laaggeletterdheid en hoe bespreek je dit met patiënten? Waar verwijs je hen naar door? Samenwerkingspartner Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde samen met Alliantie Voeding in de Zorg een unieke online lesmodule voor studenten (hbo-wo) en professionals in de zorg waarin theorie en simulaties elkaar afwisselen.

2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen, omgaan met computers en smartphones. Die laaggeletterdheid heeft invloed op het ontstaan van overgewicht en het behandelen ervan. Bijvoorbeeld doordat mensen etiketten op voedingsmiddelen niet goed kunnen lezen of adviezen van een diëtist niet goed kunnen toepassen. Laaggeletterdheid is niet zichtbaar en vaak schamen mensen zich ervoor. Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals signalen herkennen en bespreken. En mensen daarna goed doorverwijzen. Om die reden ontwikkelden we samen met Alliantie Voeding in de Zorg een online lesmodule die ingezet kan worden in het zorgonderwijs en in praktijk.

Oefenen

De online lesmodule bestaat uit meerdere blokken. Deelnemers leren van alles over laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld over de aard en omvang van het probleem en de relatie met gezondheid. Maar ook over doorverwijsmogelijkheden, eenvoudige communicatie en motiverende gespreksvoering. In een simulatie oefenen deelnemers gesprekstechnieken met virtuele patiënt Sabrina. Zij heeft overgewicht en type 2 diabetes. Zo leren deelnemers wat het effect is van hun keuzes.

Evaluatie

Verpleegkundestudenten van Hogeschool Windesheim hebben de module afgelopen maand getest en zijn enthousiast: ‘Het is een mooie module om mensen een beter beeld te geven van wat laaggeletterdheid is,’ concludeerde een student in de online evaluatie. Ze waren ook positief over de virtuele gesprekssimulaties. ‘Het interactieve deel sprak me erg aan, het is goed om het gesprek te oefenen met de virtuele patiënt.’

Ook de docent sluit zich daarbij aan. Zo deelt een docent van Windesheim in de online evaluatie: ‘Ik vond het zelf ook leerzaam om de online lesmodule te doen! Het is een heel veilige manier van gesprekstechnieken oefenen. Ook is het fijn dat studenten door de feedback leren begrijpen wat het effect is van een gekozen antwoord op de patiënt.’

Praktische informatie

De module wordt aangeboden voor groepen van 20, 40 of 60 gebruikers. Meer informatie over inhoud, techniek en kosten staat in de handleiding en bestelwijze. Er zijn 2 versies:
– handleiding en bestelwijze voor docenten (scholing van zorgstudenten).
– handleiding en bestelwijze voor organisatoren (scholing van zorgprofessionals).

Het lesmateriaal maakt deel uit van het ondersteuningsprogramma Aanpak Laaggeletterdheid Gemeenten, dat is gefinancierd door de Rijksoverheid. Deze module is ontwikkeld in samenwerking met het project Overgewicht & Leefstijl in Zorgopleidingen waar ook Partnerschap Overgewicht Nederland en Hogeschool Utrecht bij zijn betrokken. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer lezen/kijken:

– Voor een sfeerimpressie van de module:

– Over de inhoud, techniek en kosten van de online lesmodule Bespreken van laaggeletterdheid voor zorgstudenten
– Over de inhoud, techniek en kosten van de online lesmodule Bespreken van laaggeletterdheid voor zorgprofessionals:
Over de evaluatie van de pilot
Over het project Overgewicht en Leefstijl in Zorgopleidingen

Voor meer informatie over bovenstaand project, Stichting Lezen & Schrijven of wil je je aansluiten bij de werkgroep Taal maakt gezonder? Neem dan contact op met Marieke Wiebing via mariekewiebing@lezenenschrijven.nl.

Voor meer informatie over hoe Alles is Gezondheid zich inzet voor het verbeteren van basisvaardigheden bij laaggeletterden en de werkgroep Taal maakt gezonder neem je contact op met Wilfred Dijkstra of Ornella van der Ende.

Netwerkadviseur onderwijs
Contentspecialist & Communicatieadviseur
Terug

Met het Gezond en Actief Leven Akkoord naar een gezonde generatie in 2040

1 maart 2023

Begin februari 2023 hebben het ministerie van VWS, de VNG, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de GGD GHOR het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ondertekend. In dit akkoord staan afspraken over het bereiken van een gezonde generatie in 2040. Met het akkoord wordt op samenhangende wijze uitvoering gegeven aan de doelstellingen uit het regeerakkoord en het Nationaal Preventieakkoord. Het GALA heeft als doel om het fundament dat al door gemeenten en partners is gelegd – lokaal of regionaal – op het gebied van gezondheid, sport en bewegen en de sociale basis, te versterken. Het versterken van de beweging naar meer gezondheid en de brede blik op gezondheid (dus ook mentale gezondheid en de fysieke omgeving) juicht Alles is Gezondheid van harte toe.

In aanloop naar het GALA ging Alles is gezondheid gezamenlijk in gesprek met Florien van der Windt (ministerie van VWS), Hedwig Leijten (gemeente Utrecht) en Daan Warmerdam (The Pando Network) om de belangrijkste bevindingen mee te geven aan het ministerie van VWS. Praktijk en beleid zaten hiermee samen aan tafel. Die dialoog is belangrijk. Belangrijk om te begrijpen waar lokaal behoefte en vraag naar is, zodat landelijke organisaties de juiste randvoorwaarden kunnen scheppen.

Een aantal adviezen gaven Hedwig Leijten en Daan Warmerdam mee aan het ministerie. Zo vinden beiden ruimte houden voor het experiment en daarmee al doende kunnen leren belangrijk. ‘De ontschotting op alle niveaus die nodig is om integraal naar gezondheid te kunnen kijken is nog geen feit. Maar wel hard nodig’, aldus Hedwig Leijten. Mensen die ruimte en tijd hebben om op alle niveaus de samenwerking vorm te geven, zijn ook nodig. En een structurele inbedding ontbreekt nog. ‘Daar zit nog wel een hiccup’, volgens Leijten.

Daan Warmerdam benadrukt kansen in het GALA voor bijvoorbeeld de verbinding tussen Positieve Gezondheid en de fysieke leefomgeving. Zo start in de gemeente Hillegom het Rondje Hillegom, een gezonde route door het dorp voor alle Hillegommers. Wel verwacht Warmerdam dat een aantal gemeenten het ook lastig vindt om met de veelheid aan onderwerpen uit het GALA aan de slag te gaan.

De VNG biedt gelukkig veel informatie en ondersteuning over GALA op hun website Gezond en Actief Leven. Ook over de brede SPUK, de specifieke uitkering waarmee geld geoormerkt beschikbaar wordt gesteld, voor preventie en gezondheidsbevordering. Gemeenten kunnen van start met de aanvraag.

Wat kunnen we nu verwachten? Zoals Florien van der Windt het tijdens het gesprek mooi omschreef: ‘Het GALA is een startpunt, geen eindpunt’. Alles is Gezondheid heeft een adviserende rol voor de samenwerkingspartners en zet zich in om de bredere beweging rondom GALA te versterken. Het is de opgave van alle partijen die actief zijn in de regio om de aansluiting met elkaar te vinden.

Wat is jouw ervaring hierbij? We zijn benieuwd.
Neem contact op met Janny de Boer of Merel Spijkerman.
Benieuwd naar het gesprek over GALA van Alles is Gezondheid met Florien van der Windt, Hedwig Leijten en Daan Warmerdam? Bekijk hier de video.

Netwerkadviseur
Programmacoördinator
Terug

Toolkit Positieve Gezondheid geïntroduceerd tijdens Slimme Zorg Estafette in Leeuwarden

21 februari 2023

Om zoveel mogelijk burgers in Noord Nederland met Positieve Gezondheid kennis te laten maken is op 20 februari de Toolkit PGO|PG gelanceerd. Met deze digitale gereedschapskist kunnen professionals en vrijwilligers een workshop PGO|PG organiseren in hun buurt, wijk, dorp of bedrijf. In de workshop komen zowel “Positieve Gezondheid” aan de orde als het gebruik van een persoonlijke gezondheidsomgeving.

Met Positieve Gezondheid voer je gesprekken die tot verrassende uitkomsten kunnen leiden. Zo kan blijken dat achter een gezondheidsklacht een heel ander probleem schuilgaat. Ook is het verbluffend hoe goed mensen zelf vaak weten wat er nodig is om hun situatie te verbeteren. De beste raadgever? Dat zijn zij zelf.

Eenvoudig inzicht in hoe het met iemand gaat

Positieve Gezondheid biedt eenvoudig inzicht in hoe het met iemand gaat: de antwoorden op de vragen worden getoond in een ‘spinnenweb’ grafiek. Dit spinnenweb heeft 6 dimensies: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks functioneren. Door middel van workshops kan iedereen leren om het gesprek te voeren over hoe het met zichzelf of de ander gaat.

Positieve Gezondheid online invullen en delen

Binnen het programma PGO Netwerk Noord kunnen patiënten de Positieve Gezondheid vragenlijst invullen in hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Zij kunnen de antwoorden vervolgens delen met hun zorgverleners. Dit kan de basis vormen voor gesprekken over hoe het met patiënten gaat en wat zij zelf belangrijk vinden. Ook mensen die geen patiënt zijn kunnen in hun PGO de vragenlijst beantwoorden en hun spinnenweb bekijken en bewaren.

PGO: digitale omgeving voor regie over de eigen gezondheid

Een PGO is een veilige digitale omgeving waarin mensen in staat worden gesteld om zelf meer regie te voeren op hun gezondheid en zorg. Iedere burger kan met een PGO medische- en zorggegevens ophalen uit de computers van hun zorgverleners. Dit kunnen zij zelf aanvullen met bijvoorbeeld gegevens over metingen die zij zelf doen zoals bloeddruk en gewicht of hun sportactiviteiten.

Ook aan de slag met Positieve Gezondheid?

Ben je vrijwilliger, HR functionaris, beleidsmedewerker of professional in het zorg-, welzijn- of sociaal domein en wil je een workshop Positieve Gezondheid organiseren? Dan kun je gratis gebruik maken van de Toolkit. De link vind je op de website van het PGO Netwerk Noord onder “Positieve Gezondheid” https://pgonetwerknoord.nl/positieve-gezondheid/.
Ben je zorgverlener en wil je ook jouw cliënten en patiënten ondersteunen met Positieve Gezondheid in hun PGO? Neem dan contact op via het contactformulier.

De Toolkit en het gebruik ervan worden mogelijk gemaakt vanuit het PGO Netwerk Noord. Aan het gebruik van de Toolkit en de applicatie in de deelnemende PGO’s van Ivido en Quli zijn geen kosten verbonden. Wel kan het zijn dat de door het Institute for Positive Health gecertificeerde sprekers een vergoeding vragen.

Over PGO Netwerk Noord

Mensen willen graag meer inzicht in hun eigen gezondheid. Dat kan met een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Bedrijven en zorginstellingen uit Friesland, Groningen en Drenthe werken samen in het programma PGO Netwerk Noord. Het doel: PGO-gebruikers die zorg- en gezondheidsprogramma’s en apps koppelen aan hun persoonlijke zorgdata. Inmiddels zijn er verschillende projecten gestart binnen het programma: https://pgonetwerknoord.nl/projecten/.

Stichting GERRIT is penvoerder van PGO Netwerk Noord. PGO Netwerk Noord wordt mede mogelijk gemaakt door: Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), de EU en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Stichting De Friesland, Provincie Fryslân, Provincie Drenthe, Gemeente Groningen, Gemeente Leeuwarden, gemeente Smallingerland. Meer informatie vind je op www.pgonetwerknoord.nl.

In de werkgroep Positieve Gezondheid | PGO participeren de volgende organisaties:
1SociaalDomein, De Friesland (DFZ), Bloeizones Fryslân, Dokterszorg Friesland, Friese Preventie Aanpak (FPA), Fries Sociaal Planbureau (FSP), Stichting GERRIT, Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), HINQ, Institute for Positive Health (IPH), Innergy By Nature, Ivido, Kennislab Noordoost Fryslân (KNOF), MedMij, NHLStenden, Proscoop Drenthe, Quli, ROS Friesland, Vegro, Woon Friesland, Zorgbelang Drenthe en Zorgbelang Friesland.

Terug

Oproep: Gezinnen aan zet!

16 februari 2023

Versterkt jouw project de stem van gezinnen in kwetsbare situaties? Vraag dan subsidie aan bij Samen Kansrijk en Gezond, een programma van samenwerkingspartner FNO.

Samen Kansrijk en Gezond doet er alles aan om gezondheidsverschillen voor gezinnen in kwetsbare situaties weg te werken. Zodat het voor je gezondheid en voor de kansen die je krijgt niet meer uitmaakt uit welk gezin je komt.

GEZINNEN AAN ZET!

In 2023 werkt FNO graag samen met initiatiefnemers om gezinnen in kwetsbare situaties meer stem te geven. Als je ook wil meedoen met het programma is het belangrijk dat je de gezinnen om wie het gaat vanaf het begin betrekt bij je project. Want meer ervaren gezondheid begint bij aansluiten bij wat gezinnen zelf nodig hebben.

Doe je mee aan een project dat gezinnen in een kwetsbare situatie bij elkaar brengt, betrekt en meer stem geeft? Denk je dat dat nog beter kan? Wil je bijvoorbeeld meer gezinnen bereiken, of zou je meer kunnen doen? Denk je dat er nog niet genoeg geluisterd wordt naar wat gezinnen nodig hebben en heb je daar ideeën voor? Dan is FNO op zoek naar jou.

Meer (ervaren) gezondheid begint bij aansluiten bij wat gezinnen zelf nodig hebben. Luister jij echt naar gezinnen? En wil je kunnen doen wat nodig is? Vraag dan subsidie aan voor maximaal € 20.000. Dit kan tot 8 mei 2023.

Naast financiële ondersteuning kan Samen Kansrijk en Gezond je ook helpen met kennis, lobby of communicatie om de stem van gezinnen in jouw dorp of wijk te versterken.

Bekijk de pdf voor meer informatie of lees hier meer: https://www.fnozorgvoorkansen.nl/samen-kansrijk-en-gezond/subsidie-aanvragen/

Terug

Toolkit voor zorgverleners om natuur voor gezondheid in te zetten

23 januari 2023

Persbericht

Natuur levert gezondheidsvoordelen op. Daarvoor is steeds meer bewijs. Een toenemende aantal zorgverleners zet daarom natuur in om te werken aan de gezondheid van cliënten en patiënten. Om professionals daarbij te helpen ontwikkelde Alles is Gezondheid met Arts en leefstijl een toolkit met praktische hulpmiddelen.

De toolkit Natuur voor Gezondheid biedt professionals in de eerstelijns gezondheidszorg en welzijns- en sportsectoren laagdrempelige informatie over hoe ze natuur kunnen integreren in hun werkwijze. Bekijk de inhoud: Natuur voor Gezondheid – Alles is gezondheid.

Daarmee is er nu een centrale plek met in tips, materialen, voorbeelden en inspiratie. Van zelfzorgadvies tot behandeling buiten in een groene omgeving. Op elk moment is de landingspagina gratis raadpleegbaar voor hulpmiddelen en goede voorbeelden.

De middelen uit de toolkit zijn in te zetten voor mensen met psychosociale en fysieke klachten, en bruikbaar als aanvulling op de reguliere behandelingen. Denk aan bewegen, ontmoeten, of ontspannen in de natuur in plaats van in een bebouwde omgeving of binnenruimte.

De inhoud van de toolkit varieert van oefeningen die mee kunnen worden gegeven aan de patiënt of client tot een filmpjes voor in de wachtkamer van de huisarts.

De toolkit is ontwikkeld op basis van interviews met huisartsen, fysiotherapeuten, runningtherapeuten, buitenpsychologen, poh’s, diëtisten, buurtsportcoaches en welzijnswerkers voor wie natuur een belangrijk onderdeel vormt van hun werkwijze.

Al hun praktische tips en adviezen zijn verwerkt. De toolkit Natuur voor Gezondheid vervangt overigens niet een behandeling. Wél kan het toepassen van natuur preventief werken en een gezondheidsbevorderend effect hebben.

De toolkit Natuur voor Gezondheid is een initiatief van Alles is Gezondheid i.s.m. Vereniging Arts en Leefstijl. In Q1 2023 volgt een verkenning naar uitbreiding met extra praktijkvoorbeelden en een nieuw platform.

Toolkit Natuur voor gezondheid

‘Natuur voor Gezondheid’ geeft praktische hulpmiddelen, bruikbaar voor professionals in de eerstelijns gezondheidszorg en welzijns- en sportsectoren.


Netwerkadviseur groen
Contentspecialist & Communicatieadviseur
Adviseur Positieve Gezondheid

Terug

Blue Monday. Van Blauw naar Groen. DOEN.

13 januari 2023

5 tips voor een Green Monday

Op maandag 16 januari 2023 is het Blue Monday. Volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn net voorbij, vakanties vaak ver weg en de eerste goede voornemens heb je misschien alweer losgelaten. Vanuit Alles is Gezondheid en iPH denken we Blue Monday om naar een Green Monday. Met de oproep aan iedere organisatie en het onderwijs om van deze dag een Green Monday te maken. Met het idee in 2023 bewuster stil te staan bij wat ervoor nodig is om mentaal gezond te blijven en hoe de natuur hierbij kan helpen. 

Focus op mentale gezondheid en natuur

Bijna de helft (48%) van de volwassenen in Nederland (18-75 jaar) heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad (Trimbos, 2022). In 2021 was bijvoorbeeld 18 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond en bij ruim een derde van het werkgerelateerd verzuim zijn werkstress en prestatiedruk de belangrijkste oorzaak. De kosten voor verzuim liepen in 2018 op tot 3,1 miljard euro. Alle  reden dus om ervoor te zorgen dat werknemers, maar ook studenten goed in hun vel zitten en niet uitvallen door psychische klachten. Nederlandse jongeren tussen 11 en 16 jaar ervaren fors meer mentale problemen en druk door schoolwerk dan hun leeftijdsgenoten in de afgelopen twintig jaar (VO-Raad, 2022).

Onderzoek toont aan dat een groene omgeving goed is voor minder stress, een lagere kans op mentale problemen en het bevordert ons concentratievermogen en werkgeheugen. In combinatie met bewegen een succesformule om de ‘blues’ tegen te gaan.

Nu er al een tijd ook weer vanuit kantoor wordt gewerkt, is dat een kans voor werkgevers om toe te werken naar een meer mensgerichte organisatie. En voor het onderwijs om stil te staan bij wat studenten nodig hebben om niet te bezwijken onder prestatiedruk. Wico Mulder, netwerkadviseur mentale gezondheid bij Alles is Gezondheid: “Ook de werkende mens en student is onderdeel van de natuur. Je (samen) verplaatsen en laten verwonderen door de natuur werkt inspirerend en verbindend. Dit komt het werkplezier en productiviteit ten goede.”

Green Monday binnen jouw organisatie of school

Alles is Gezondheid en iPH geven invulling aan Green Monday door een wandeling in de natuur te organiseren en samen iets te drinken voor de teamspirit en verbinding. Aan de slag te gaan met intenties voor 2023 en stil te staan wat jijzelf en collega’s nodig hebben om mentaal fit te blijven. Met happiness tips en lezingen van professionals over hoe de natuur in te zetten voor je mentale gezondheid.

Wat hebben medewerkers en studenten nodig om mentaal fit te blijven? Hoe kun je daarbij de natuur inzetten? Alles is Gezondheid en iPH geven vijf tips voor een geslaagde Green Monday:

  1. Ga met collega’s of je klas aan de hand van het spinnenweb van iPH in gesprek om elkaars Positieve Gezondheid te bevorderen.
  2. Ga plandelen of ploggen met je team. Een Zweedse trend en wereldwijd succes. Goed voor jezelf en je omgeving: combineer wandelen of joggen met het oprapen van zwerfafval.
  3. Doe mee met een van de runs die aandacht vragen voor mentale gezondheid, zoals de Blue Monday Run van Mind of de Socialrun. Meld jezelf aan of start met een team.
  4. Organiseer een Weeting (walk your meeting). Dit is een overlegvorm voor kleine groepjes die wandelend overleggen in de buitenlucht. Inspirerend en effectief.
  5. Voor als de lentezon straks schijnt: kijk tegen die tijd eens naar de buitenkantoortassen en materialen van het Buitenkantoor.

 

Lees meer over wat groen voor je mentale gezondheid kan betekenen:

Adviseur Positieve Gezondheid
Contentspecialist & Communicatieadviseur
Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg