Terug

Sociale Voedseltuinen: iedereen in Nederland toegang tot verse, gezonde voeding

18 april 2024

In 2023 kregen de twee succesvolle Sociale Voedseltuinen van Stichting Sociaal en Vitaal en Stichting De Pluimerije de gelegenheid om met ondersteuning van het Ministerie van SZW de aanpak verder te ontwikkelen. Dat leverde onder andere twee nieuwe voedseltuinen op in Friesland en Drenthe. Zo werden het er vier: voedseltuinen die een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van de lokale gemeenschap. Deze sociale voedseltuinen verstrekken verse, onbespoten groenten aan gezinnen met een smalle beurs, bieden educatieve programma’s aan en dragen bij aan de biodiversiteit. Alles is Gezondheid is vanaf het begin een enthousiaste supporter en ambassadeur van dit project geweest. Nu is de pilot afgerond. Hoe gaat het met de Sociale Voedseltuinen?

Gezond eten, educatie, participatie en in beweging komen zijn de pijlers van sociale voedseltuinen. Het concept is innovatief. Aan de ene kant richt de Sociale Voedseltuin zich op het duurzaam produceren van gezond en vers voedsel dat bijdraagt aan biodiversiteit en natuur. Aan de andere kant is de tuin een verbinder en zet ze mensen in beweging. Zo komen verschillende sociale groepen elkaar tegen in de tuin, leren ze over voedsel, krijgen gezonde voeding én brengen samen een gezellige tijd door. Zo draagt de Sociale Voedseltuin ook bij aan eenzaamheidsbestrijding. Door het concept van de Sociale Voedseltuin te integreren in het lokale en regionale sociaal beleid, kan effectief en concreet bijgedragen worden aan het bereiken van maatschappelijke doelen. Dit alles om de gezondheid, het welzijn en participatie van gezinnen die tot de lagere-inkomensgroepen behoren structureel te verbeteren. Een Sociale Voedseltuin heeft een gedragen (financiële) aanpak van de overheid, bedrijfsleven, de zorgverzekeraar en werkt nauw samen met andere maatschappelijke hulporganisaties.

Gezond eten niet voor iedereen makkelijk

Dat is namelijk hard nodig. Gezond eten is belangrijk om je goed te voelen en om ziekten te voorkomen. Maar het is niet voor iedereen makkelijk om die gezonde voedingskeuzes te maken en lokaal, duurzaam en vers eten te kopen. In Nederland leven bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens, en de verwachting is dat dit aantal verder toeneemt, voor lagere én middeninkomensgroepen. Quitta (46) uit Heerenveen werd via de Voedselbank op de hoogte gebracht van de Sociale Voedseltuin in Nieuwehorne. Die bezoekt ze nu sinds vier maanden. ‘Groente is in de winkel voor mij niet te betalen. Dus dit is ideaal. We eten nu elke dag minstens twee soorten.’ Naast dat Quitta gezonder eet, houdt ze ook iets meer geld over voor andere dingen.

Beeld door Anja Brouwer Fotografie.

Diverse gemeenten tonen interesse

De bewezen aanpak van de inmiddels vier succesvolle Sociale Voedseltuinen hebben geleid tot interesse op plekken waar ook sprake is van (voedsel)armoede. ‘Er hebben zich diverse gemeenten bij ons gemeld met de wens om ook een sociale voedseltuin voor hun minima inwoners te realiseren en de aanpak te integreren in het gemeentelijk sociaal beleid. Wij hopen dan ook dat onze ambitie om deze aanpak verder uit te rollen en concreet 30 sociale voedseltuinen te realiseren in 2030 wordt gesteund door het Ministerie van SWZ,’ aldus Loraine Westerneng van Sociale Voedseltuinen Nederland.

Meerjarige samenwerking duurzamere samenleving

Ook de gemeente Smallingerland en Stichting Sociaal en Vitaal kondigen een meerjarige samenwerking aan. Deze samenwerking heeft als doel om een Sociale Voedseltuin in Drachten op te richten waar 200-250 gezinnen uit de laagste inkomensgroepen kosteloos gebruik van kunnen maken. ‘De samenwerking tussen Stichting Sociaal en Vitaal en de gemeente Smallingerland is een volgend voorbeeld van onze inzet voor het creëren van een duurzamere, inclusievere samenleving waarin iedereen toegang heeft tot gezond voedsel’, aldus wethouder Pieter van der Zwan van de gemeente Smallingerland. ‘We zijn dan ook trots om deel uit te maken van dit initiatief, dat een directe impact zal hebben op het welzijn van onze inwoners en een voorbeeld is voor andere gemeenten in Nederland.’

Volgende stap

Vorig jaar startte Stichting De Kleine Boerderij, naar het voorbeeld van Stichting Sociaal en Vitaal, ook een Sociale Voedseltuin de gemeente Ooststellingwerf. Deze tuin voorzag vorig jaar ruim 80 huishoudens van gezond eten. Na een goede start stond de tuin van 1.200 vierkante meter vol met groenten: snijbiet, venkel, selderij, spinazie, kool, andijvie, prei en courgette. Elke week brachten ze vele kratten groenten naar de Voedselbank. ‘Het ging eigenlijk boven verwachting. De belangstelling en behoefte is zo groot en daarom willen we uitbreiden naar 200 huishoudens’, zegt initiatiefnemer Hester van der Werff. ‘Daarnaast is de interesse vanuit vrijwilligers erg groot om mee te helpen op onze voedseltuin. Die komen elke week trouw naar de tuin. Je merkt ook dat gezinnen hier graag komen om te oogsten. Ze nemen hun kinderen mee die daardoor direct een positieve ervaring krijgen met groenten. Wat je zelf oogst, smaakt tien keer beter. Kinderen ervaren hier hoe groenten groeien en leren spelenderwijs groenten eten.’

Stichting De Kleine Boerderij. Beeld door Anja Brouwer Fotografie.

Missie Sociale Voedseltuinen in 2030

De missie van Sociale Voedseltuinen Nederland? Dat in 2030 de Sociale Voedseltuin een fundament van voedselzekerheid, gezondheid en gemeenschapszin vormt in elke gemeente. Waar iedereen, ongeacht inkomen, toegang heeft tot gezonde voeding en de kans krijgt om actief deel te nemen aan een inclusieve en zorgzame gemeenschap. Ze zijn al op de goede weg. In de provincie Friesland onderstrepen 5 gemeenten, zorgverzekeraar de Friesland en het bedrijfsleven, waaronder de Rabobank, de aanpak en dragen de komende jaren financieel bij aan vijf Sociale Voedseltuinen. Ook in de provincie Drenthe staan diverse partijen in de startblokken voor verdere opschaling. Alles is Gezondheid draagt de Sociale Voedseltuinprojecten een warm hart toe.

Meer informatie?

Meer lezen over de impact van de bestaande Sociale Voedseltuinen in Noord-Nederland, de missie en visie van Sociale Voedseltuinen en de uitrol van het plan tot opschaling in heel Nederland? Voor meer informatie (en meedoen) en contactgegevens bekijk je https://www.socialevoedseltuinen.nl/

Meer over Sociale Voedseltuinen

Meer over gezond eten toegankelijk maken voor mensen die leven rond de armoedegrens?

Contentspecialist en redacteur

Terug

Jongeren Hulp Online uitgebreid met inlooplocaties

14 februari 2024

Jongeren Hulp Online is er om jongeren op weg te helpen in het makkelijk vinden van online hulp. De website is nu uitgebreid met een overzichtelijke kaart. Hierop staan meer dan 40 locaties waar jongeren langs kunnen komen voor een goed gesprek, op adem te komen of met anderen wat leuks te doen.

Hoe groot of klein je probleem ook is, waar je ook mee zit of als je gewoon een keer je hart wilt luchten: bij Jongeren Hulp Online vinden jongeren meer dan 25 (online) hulplijnen die ze snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden. Via de chat, telefoon of email.

Hulp die bij je past

Met het beantwoorden van een paar simpele vragen krijg jongeren de keuze uit een of meer passende hulplijnen. Mede om te voorkomen dat je -al googelend- verdwaalt in het woud van instanties, hulpdiensten, platforms en websites op het gebied van mentale gezondheid.

Liever ergens binnenlopen

Naast online ondersteuning kunnen jongeren op veel plekken in Nederland ook fysiek ergens binnenlopen met hun vragen of problemen. Op de nieuwe inloopkaart van Jongeren Hulp Online staan de locaties van @ease, Ixta Noa, Roger That Inspiratielab, TEJO Nederland en Jimmy’s. Binnenkort volgen ook de plaatsen waar Join Us groepsactiviteiten aanbiedt.

Mogelijkheden in de buurt

Door te zoeken op postcode kunnen jongeren nagaan of er een locatie in hun buurt is waar ze fysiek terecht kunnen. Voor een goed gesprek, deskundig advies of tips. Vaak kan je hier ook binnen lopen om even te kletsen, samen te eten of met anderen wat leuks te doen.

Daisy neemt proef op de som

Dat er behoefte is aan offline contact, blijkt wel uit de proef op de som die rappende psycholoog Daisy Veenstra name op Instagram. Ze ging live in gesprek met jongeren over wat ze doen met hun zorgen, vragen en problemen op mentaal vlak. En waar ga je dan heen? In een poll onder haar volgers gaf 87% daarbij de voorkeur aan offline- boven online contact. Opvallend, omdat de wereld van jongeren zich zo vaak online afspeelt. Maar ook hier geldt, een hand op je schouder of een empathische blik vertelt vaak meer dan alleen woorden.

Rap: Ergens om naartoe te gaan

Om duidelijk te maken dat praten over je gevoelens goed is en er talloze plekken zijn die jongeren daarbij helpen, maakte Daisy samen met haar volgers de rap ‘Ergens om naartoe te gaan’. Speciaal voor Jongeren Hulp Online. Want een luisterend oor en goede hulp is altijd binnen handbereik.

Meer weten?

Meer weten over Jongeren Hulp Online? Lees hier verder of neem contact op met Wico Mulder (wico.mulder@allesisgezondheid.nl) of Cuno de Haas (cuno.de.haas@allesisgezondheid.nl).

Hulp binnen handbereik

Op de website Jongeren Hulp Online vind je snel de hulp die bij je past. De aangesloten hulplijnen staan klaar met een luisterend oor, deskundig advies en handige tips.

Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg
Communicatieadviseur

Terug

Gezonde bevolking als motor voor welzijn en economie

9 februari 2024

Oproep brede maatschappelijke aanpak gezondheidscrisis

‘Bundel krachten voor een sterke samenleving waarin iedereen mee kan doen.’ In een brief aan de informateur pleiten vertegenwoordigers uit het onderwijs, gemeenten, gezondheidsfondsen, bedrijfsleven, de zorg en diverse maatschappelijke organisaties voor een doortastende aanpak van de groeiende gezondheidscrisis in ons land. ‘Het is nu van vitaal belang doelbewust keuzes te maken en gezamenlijk te werken aan een gezonder Nederland. Dit streven naar gezondheid draagt niet alleen bij aan het welzijn, maar ook aan een solide economie’, zoals benadrukt door diverse ondertekenaars, waaronder Alles is Gezondheid.

Gezondheid basis veerkrachtige samenleving

Gezondheid is van levensbelang, voor mens en maatschappij. We leven weliswaar langer, maar we ervaren meer chronische aandoeningen, gezondheidsverschillen nemen toe, de zorgsector is overbelast en de zorgvraag wordt onhoudbaar. De ondertekenaars zien een goede gezondheid als een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. ‘Verbeterde gezondheid vermindert daarmee niet alleen de druk op de zorg, statistieken tonen aan dat 1 procent meer gezondheid leidt tot 4 à 8 procent meer bbp per inwoner en een hogere arbeidsdeelname. Hier liggen kansen voor een gezonder Nederland, én voor het aanpakken van personeelstekorten in alle sectoren van de economie.’

Vier suggesties voor betere gezondheid

‘Nederland heeft de kracht om daadwerkelijk gezonder te worden. Wij kunnen die kracht benutten door dit moment aan te grijpen de juiste keuzes te maken en een gezamenlijke aanpak te omarmen. Niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn. Alleen wanneer we de gezondheid voor alle generaties vergroten, zijn we samen veerkrachtiger in het aangaan van andere maatschappelijke uitdagingen.’ Daarom doen de organisaties vier concrete suggesties om gezondheid te stimuleren.

1. Zet gezondheid centraal in alle beleidsdomeinen: Bijdragen uit het sociale, economische en fysieke domein zijn cruciaal om de transitie naar een gezonde samenleving te realiseren.
2. Maak meer vaart met De Gezonde Generatie: Stimuleer een gezonde leefstijl vanaf jonge leeftijd, bijvoorbeeld met meer bewegen en gezond eten.
3. Werk aan een inclusievere en gezondere arbeidsmarkt: creëer een arbeidsmarkt waaraan iedereen kan bijdragen en waarin werkgevers investeren in vitaliteit.
4. Zet ingezet beleid versterkt voort: Bouw voort op bestaande initiatieven voor een duurzame gezondheid zoals het Gezond en Actief Leven Akkoord, het Integraal Zorgakkoord en het Preventieakkoord. Maak de financiering van gezondheidsbevordering structureel.

Deze voorstellen sluiten aan bij het recente briefadvies ‘Gezond opgroeien, wonen en werken’ van de Sociaal-Economische Raad.

Meer weten en/of samenwerken?

Download de brief voor meer informatie en/of neem contact op met de onafhankelijk voorzitter Lea Bouwmeester via secretariaat@federatievoorgezondheid.nl.

Download de brief

Meer weten?

Nederland heeft de kracht om gezonder te worden. In onze brief doen wij het kabinet hiertoe vier voorstellen. Meer weten?

Terug

Eén centraal platform voor jongeren met beginnende mentale klachten: “Het kan en moet beter”

31 januari 2024

Stress, eenzaamheid of depressie: meer dan de helft van de Nederlandse jongvolwassenen kampt met mentale klachten. Dat kan en moet anders, vinden acht landelijke organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid van jongeren. Ze bundelen hun krachten en stuurden een brief aan informateur Plasterk met daarin een voorstel voor één centraal online platform voor jongeren met beginnende mentale klachten (16-27 jaar).

Eén van de acht organisaties is De Kindertelefoon. Zij richtte in 2021 de Alles Oké? Supportlijn voor jongvolwassenen op. Inmiddels voert de supportlijn zo’n 80 gesprekken per dag via chat en telefonie. Een derde van de gesprekken gaat over mentale problemen. Directeur Roline de Wilde: “De oorzaak van deze problemen is vaak een opeenstapeling van verschillende factoren, waaronder prestatiedruk, onzekerheid over wonen, relaties, eenzaamheid, zorgen over het klimaat en oorlogen en de invloed van social media. Daarnaast is het aanbod in laagdrempelige hulp voor jongeren versnipperd. Veel jongeren weten passende ondersteuning niet tijdig te vinden, waardoor problematiek van kwaad tot erger gaat.”

In gesprek met Koningin Máxima

Krachten bundelen: één platform met gratis laagdrempelige steun

Daarom werken De Kindertelefoon, MIND Us, @ease, Transformers Community, MIND, Join Us, 113 Zelfmoordpreventie en Jongerenhulp Online (een initiatief van Alles is Gezondheid) samen in de wens om één platform te ontwikkelen waar jongeren met beginnende mentale klachten gratis en anoniem terecht kunnen. Voor relevante informatie, contact met leeftijdsgenoten, een luisterend oor en hulp bij het vinden van verdere ondersteuning. De Wilde: “Om de mentale gezondheid van onze jongeren te verbeteren moet er structureel geïnvesteerd worden in één veilige goed vindbare online plek met betrouwbare informatie en ondersteuning. Zonder drempels en administratietijd. Door de zoektocht te vergemakkelijken en onderlinge support te stimuleren, wordt de zelfredzaamheid van jongeren versterkt. Én dragen we bij aan het voorkomen dat jongeren te lang in hun eentje blijven rondlopen, waardoor milde klachten vaak complexer worden.

Jongeren Hulp Online doet dit ook. Het platform is bedoeld om jongeren op weg te helpen in het makkelijk vinden van passende (online) hulp bij meer dan 25 hulplijnen. Met het beantwoorden van een paar simpele vragen krijgen ze de keuze uit een of meer geschikte hulplijnen.  Hoe groot of klein het probleem ook is. Via de chat, telefoon of email. Betrouwbaar en professioneel.

Snelle realisatie mogelijk: plan ligt er al

Een gedetailleerd plan hoe dit gerealiseerd kan worden ligt klaar. Ontwikkeld sámen met jongeren, onderbouwd door diverse onderzoeken over noodzaak en behoefte, gedragen door alle ondergetekenden – een brede groep van samenwerkende partijen – die hun krachten en kennis bundelen. En in lijn met de Hervormingsagenda Jeugd, mede ondertekend door MIND, welke recent door NJR bij jongeren is getoetst.

De organisaties hebben recent een brief naar zowel de informateur als de Kamer gestuurd met het verzoek om dit platform mogelijk te maken. Het initiatief is inmiddels onafhankelijk getoetst door adviesbureau Berenschot – in opdracht van het ministerie van VWS – op verwachte effectiviteit en haalbaarheid. Conclusie: “Het gezamenlijke platform levert in potentie een goede bijdrage en gewenste aanvulling op het huidige landschap ten aanzien van hulpverlening voor jongeren met mentale problemen. Wij waarderen het voorstel daarom positief en adviseren het Ministerie van VWS om het voorstel te steunen.”

“Berenschot adviseert ons voorstel te steunen. We merken dat de noodzaak voor het platform wordt gevoeld, zowel bij Kamerleden als bij jongeren zelf. Maar bijvoorbeeld ook bij scholen die hiernaar kunnen doorverwijzen,” aldus De Wilde. Dienke Bos, directeur MIND: ”In het Wetgevingsoverleg Jeugd van 29 januari jl. heeft staatssecretaris van Ooijen laten weten dat hij en minister Helder dit online platform van de 8 organisaties wil helpen realiseren.”

Werkbezoek Koningin Máxima

Hare Majesteit Koningin Máxima en minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brachten op 30 januari een bezoek aan de Alles Oké? Supportlijn. Tijdens het werkbezoek spraken Koningin Máxima en minister Helder met twee vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn over de gesprekken die zij voeren met jongeren. Ook werd gesproken met jongeren zelf, over de behoefte die zij hebben aan een goede en veilige plek waar zij online terecht kunnen bij (beginnende) mentale problemen. Koningin Máxima: “Het idee staat al een lange tijd in de steigers. Hulplijnen voor mentale problemen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is goed om een herkenbare plek te creëren waar de krachten gebundeld worden.”

Koningin Máxima in gesprek met jongeren over de behoefte aan een goede en veilige plek waar jongeren online terechtkunnen bij (beginnende) mentale problemen.

Meer weten?

Netwerkadviseur Mentale Gezondheid en initiatiefnemer van Jongeren Hulp Online Wico Mulder was bij het gesprek aanwezig. Hij brengt graag initiatieven, goede ideeën en bevlogen mensen bij elkaar op het gebied van mentale zorg voor jongvolwassenen. Neem contact op met Wico om samen te werken.

MIND Us

Dit is een initiatief van Stichting MIND Us. Bekijk hun website voor meer informatie.

Jongeren Hulp Online

Alles is Gezondheid richtte Jongeren Hulp Online op: een plek waar goede hulp snel, gratis en anoniem binnen handbereik is.

Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg

Terug

Internationale samenwerking bij Natuur voor Gezondheid: park op recept

29 januari 2024

In verschillende landen werken zorgprofessionals zoals artsen samen met hun ketenpartners en met natuurorganisaties om natuur in de reguliere zorg te integreren. Een bijzonder voorbeeld hiervan is Park Rx America, waar dr. Robert Zarr de eigen medische werkwijze als basis neemt en hier natuur aan toevoegt. Hoe promoot je de natuur als onderdeel van preventie en levensstijl? Netwerkadviseur Groen Annette Postma ging in gesprek met Zarr.

Vanuit de zorg natuur voorschrijven

Waar in de meeste landen de natuursector initiatiefnemer is, was Zarr de uitzondering die vanuit de zorg initiatief nam om natuur voor te schrijven. Hij wist het in de VS al behoorlijk groot te maken. In ons land sloegen Arts en Leefstijl en Alles is Gezondheid de handen ineen om natuur te promoten als onderdeel van preventie, leefstijl en behandeling. Hun pakket praktijkmaterialen voor huisartsen, andere eerstelijnszorgverleners en sociaal domein werd ook vertaald in het Engels. Dat was een mooie aanleiding om de banden met Robert Zarr weer aan te halen. Zarr was positief verrast door de voortgang die in Nederland is gemaakt en door de praktisch bruikbare materialen.

Digitaal verwijsproces naar de natuur

Zarr wil met verwijzingen en ‘recepten’ naar de natuur groene gebieden aanbieden als gezonde eigen ‘behandelruimte’ of voor betere zelfzorg bij uiteenlopende gezondheidsklachten. Daarmee worden de patiënten automatisch actieve deelnemers in hun genezingsproces. Net als in de Nederlandse leefstijlaanpak zijn de meeste verwijzingen bedoeld om meer te bewegen, ontspannen of ontmoeten in het groen. Maar er zijn ook interessante verschillen. Waar het Nederlandse Verwijskaartje Natuur op A6-formaat als een papieren variant voor kwetsbare doelgroepen is ontwikkeld samen met Vereniging Arts en Leefstijl, is het systeem van ParkRxAmerica al volledig digitaal ingericht.

Hun digitale verwijsproces volgt de standaard medische werkwijze. De verwijzer (artsen, fysiotherapeuten, psychologen, coaches) vult digitaal een advies in voor regelmatige activiteiten in de natuur, zoals wandelen, ontspannen of juist ontmoeten in de natuur: wat, hoe vaak en hoe lang. Samen met de patiënt wordt ook de plek bepaald. Vaak is dat een park dichtbij, maar een buitengebied of natuurgebied kan uiteraard ook. De adviezen staan concreet uitgewerkt, net zoals in onze Nederlandse Toolkit Natuur voor Gezondheid. Een mooi voorbeeld is de oefening Zit-Spot, die lijkt op oefeningen die wandelcoaches en buitenpsychologen inzetten. De oefening vind je onderaan dit artikel.

Het digitale systeem is daarmee bij Park Rx America volledig afgestemd op de beperkte tijd die artsen hebben in hun consulten en past naadloos bij hun dagelijkse werkwijze. De patiënt krijgt een digitale verwijzing en kan via zijn of haar mobiele telefoon invoeren wanneer hij of zij in de natuur is geweest. Die berichten worden dan in het medische dossier bijgehouden, zodat de arts bij een vervolgconsult met een snelle blik weet wat de patiënt in de natuur gedaan heeft.

Deze werkwijze heeft in de VS al veel navolging gekregen. Inmiddels worden van ruim 1700 verwijzers de gegevens bijgehouden van hun patiënten.

Onderzoek naar wetenschappelijk bewijs natuurinzet

Net als in Nederland is het ook in de VS niet eenvoudig om dit gedachtengoed breed in de patiëntenzorg te implementeren. Daar zijn meerdere redenen voor, zoals gebrek aan financiën of onvoldoende stevig wetenschappelijk bewijs om medici te overtuigen. Een deel van de 1700 voorschrijvende artsen is daarom betrokken bij een groot onderzoek dat Zarr heeft opgezet met de universiteit in Ottawa. In dat onderzoek koppelen ze verwijzingen, adviezen en de opvolging daarvan aan medische uitkomstmaten zoals gewicht, bloedsuiker, bloeddruk en enkele stressmaten. Zarr hoopt daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan het bewijzen dat natuur inzetten voor patiëntenzorg zowel de gezondheid bevordert, als zorgkosten scheelt. Maar het is nog niet zo ver dat al is aangetoond dat natuur op recept zorgkosten bespaart, en dan blijft gebrek aan financiering een belangrijke hobbel. Veel van wat Robert Zarr doet is liefdewerk, ook na jaren nog. Gelukkig laat hij zich daardoor niet weerhouden. Hij is pragmatisch en creatief in zijn strategieën voor het verkrijgen van financiering, via onder meer fondsen, donaties en samenwerkingen met onderzoeksinstellingen.

Sociale factoren hebben grote invloed

Maar bewijs is lang niet altijd noodzakelijk, vindt Zarr. ‘Huisartsen zien in zowel Amerika als Nederland veel patiënten met klachten die lastig medisch verklaarbaar zijn. Daar gaat veel van hun tijd in zitten, zonder dat ze patiënten veel kunnen bieden. Natuur blijkt juist voor die groep patiënten positieve gezondheidseffecten te kunnen hebben.’ Een nieuwe zoekrichting van ParkRxAmerica lijkt op de Nederlandse aanpak Welzijn op Recept en een focus op levenswelzijn en mentale balans als bij Positieve Gezondheid. Sociale factoren zoals eenzaamheid of armoede hebben een grote invloed op de ervaren gezondheid, en dus ook op doktersbezoek. Daarom werkt Zarr samen met de mensen van Social Prescribing in het Verenigd Koninkrijk, waar huisartsen via sociaal werkers patiënten verwijzen voor een bezoek aan de natuur, vaak via wandelgroepen. Het in een groep buiten zijn blijkt voor hen goed te werken. In het VK zijn daar ook subsidies voor beschikbaar. In Nederland wordt op verschillende plaatsen Natuur op Recept via het concept Welzijn op Recept ook al toegepast.

Omdat ‘het zo hoort’

Tot slot wijst Zarr op gewoontegedrag van de voorschrijvende artsen. ‘Veel van wat huisartsen nu doen, is ook helemaal niet bewezen, maar wordt zo gedaan omdat ‘het zo hoort’.’ En over beperkte tijd zegt hij: ‘Als je toch al uitleg geeft over leefstijl of therapietrouw en het veranderen van je eigen gewoonten, waarom niet even de natuur onder de aandacht brengen? Het invullen van het verwijssysteem is net zo snel als een verwijzing naar een specialist of het voorschrijven van medicatie. En als je dan naar de natuur verwijst, blijken veel patiënten het fijn te vinden om zelf iets te kunnen doen en via hun mobiele telefoon aan mij terug te kunnen melden.’

Meer weten of meedoen?

Robert Zarr en Alles is Gezondheid-collega Annette Postma denken dat een internationaal groepje van artsen die natuur voorschrijven elkaar kunnen inspireren, steunen en helpen om natuur in de eerstelijns zorg te inspireren. Ben je arts en wil je meedoen of meer weten? Wil je de Engelse vertaling van de handleiding, folder, verwijskaart of samenvattingskaart digitaal ontvangen? Meld je dan bij Annette Postma.

Oefening Zit-Spot

Toolkit Natuur voor Gezondheid

Bekijk de handige toolkit Natuur voor Gezondheid om zelf aan de slag te gaan.

Netwerkadviseur groen

Terug

Bijeenkomst “Cadeau voor de Co & A(n)io” zorgt voor zingeving bij jonge artsen

26 januari 2024

Voor zingeving is vaak weinig tijd en ruimte binnen het medisch-geneeskundig curriculum. De hedendaagse zorg staat voor enorme uitdagingen. Een aanzienlijk aantal jonge artsen verlaat vroegtijdig het vak, en het percentage dokters met burn-out en andere klachten is en blijft hoog. Daarom organiseerden Alles is Gezondheid en partners op 9 december 2023 Cadeau voor de Co en A(n)ios: een dag vol inspiratie en verdieping voor geneeskundestudenten, coassistenten en jonge dokters gewijd aan professioneel en persoonlijk medisch leiderschap, waarbij de cruciale balans tussen hoofd en hart centraal stond. Goed voor jezelf leren zorgen is cruciaal. “Als je als medisch professional er niet voor jezelf bent, kun je er ook niet voor de ander zijn.” De dag op Landgoed Zonnestraal in Hilversum was volgens een deelnemer ‘de meest inspirerende dag van 2023!’

Zorg op de automatische piloot

Bedenker en organisator van de dag Wico Mulder (Arts M&G en Netwerkadviseur Mentale Gezondheid en Welbevinden bij Alles is Gezondheid) ziet diverse bewegingen in de zorg waar hij enerzijds enthousiast van wordt, maar maakt zich tegelijkertijd ook zorgen. De focus moet écht meer verlegd worden naar gezondheid én mentale gezondheid in plaats van symptoombestrijding en het behandelen van ziekten vanuit een puur cognitief biomedisch wetenschappelijk “oorzaak-gevolg” paradigma waarbij lichaam en geest gescheiden zijn, vindt hij.

‘Dit is o.a. belangrijk omdat de druk in het systeem schrikbarend hoog is, de zorgkosten blijven toenemen en het percentage patiënten met chronische aandoeningen stijgt en veel cliënten en patiënten in de reguliere zorg zich niet gezien en begrepen voelen. Onder veel klachten zit naar mijn idee veelal psychosociale problematiek en trauma waarbij “The sense of belonging” en “The sense of coherence” geschaad zijn, met veelal overlevingsgedrag als gevolg. De dieper gelegen behoefte om gezien, gehoord en begrepen te worden is menselijk en speelt niet alleen bij patiënten maar zeker ook bij dokters. Dat hierin jonge dokters geschaad worden blijkt uit de enquête naar intimidatie en machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme en pesten die eind november 2023 gepubliceerd is in Medisch Contact. Wat uit eerder onderzoek ook naar voren is gekomen, is hoe verder je in je opleiding tot basisarts en specialist komt, hoe meer je een stuk empathie verliest. En laat nou juist dat zo cruciaal zijn voor patiënten en cliënten.

Verschuiving focus naar emotionele intelligentie en zelfkennis

Mulder ervaart dat het niet goed gaat met jonge dokters. Het is bekend dat het percentage dokters met burn-out klachten relatief hoog is. Al in 2015 kwam dit in een onderzoek onder geneeskundestudenten aan het licht, met name bij coassistenten. Belangrijkste factoren die aan de klachten bijdragen zijn de hoge emotionele belasting en de ongezonde werk-privé balans (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 159:A8255, 2015). De situatie is sindsdien niet veel beter geworden. Momenteel heeft een kwart van de jonge artsen last van klachten (KNMG 2023). Uit onderzoek is ook gebleken dat medisch studenten en jonge dokters voortijdig stoppen met hun studie of opleiding en de zorg verlaten. In de afgelopen 5 jaar deden 29% van de 18.000 artsen geen aanvraag voor herregistratie in het BIG-register, waaronder maar liefst 1.335 basisartsen jonger dan 50 jaar (Medisch Contact nr. 39, 2023). En dat terwijl we weten dat de beschikbaarheid van personeel en betaalbaarheid van de zorg tot (grote) problemen gaat leiden in de toekomst.

Een steentje bijdragen aan de transformatie van de zorg kan door onder andere aandacht te schenken aan het emotioneel welbevinden van deze jonge zorgprofessionals. ‘Naar mijn idee dient de opleiding van jonge dokters zich meer te focussen op de waarde van EQ – emotionele intelligentie, zelfkennis en empathisch vermogen. We zien dat thema’s als persoonlijk leiderschap en de arts als coach al een tijdje hot items zijn, maar ook dat deze door het medisch systeem nauwelijks worden onderwezen of opgepakt. Het wordt niet omarmd in de dagelijkse praktijk. Ik denk dat het noodzakelijk is dat de medische cultuur veel menselijker wordt.’ Mulder deed ooit zelf de opleiding tot KNO-Hoofd/-Hals chirurg, en stopte mede omdat het systeem hem te hiërarchisch en de cultuur onpersoonlijk en niet veilig was.

Jonge dokters (in spé) bedanken

Hij bedacht en initieerde daarom de dag “Cadeau voor de Co & A(n)io”: een dag speciaal voor geneeskunde studenten, coassistenten en jonge artsen. Ontworpen om hen te voorzien van cruciale inzichten en inspiratie om hoofd en hart in evenwicht te houden. Dat is volgens hem namelijk essentieel voor een gezondere en duurzame toekomst van de zorg. ‘Ik wil jonge dokters en verpleegkundigen bedanken dat zij hun professionele leven willen wijden aan het bijdragen aan de gezondheid van patiënten en cliënten. Ik hoop dat we hiermee bijdrage aan hoe zij zich leren te verhouden tot ons ingewikkelde zorgsysteem. Dat ze daarin bewust keuzes en afwegingen kunnen maken, en met een menselijke blik en tevens focus op zelfontwikkeling, de juiste warme zorg kunnen gaan verlenen waar patiënten en cliënten behoefte aan hebben.’

Het werd een dag vol reflectie, elkaar ontmoeten, samen stilstaan bij ervaringen en behoeften. De deelnemers begonnen bij aankomst met het verwoorden van een intentie voor de dag, waarna een en boswandeling volgde onder leiding van boswachter Marieke Schatteleijn (bekend van het televisieprogramma Binnenste Buiten), en volgden daarna interactieve bijdrages van Janine Schimmelpenninck (grondlegger Natural Skills psychologie & auteur), Ehsan Natour (cardio-thoracaal chirurg & auteur), Giliam Kuijpers (oprichter MedGezel en kinderarts) en Wico Mulder.

De dag werd geëvalueerd en ontving een 8,7. De behoefte aan een dag als deze bleek uit de vele positieve quotes die we van de deelnemers ontvingen:
– “Zeer leerzame dag over hetgeen (onterecht) niet in het curriculum wordt behandeld”
– “Inspirerend en praktische handvaten om de eerste stap te kunnen zetten”
– “Deze dag brengt echt oog voor elkaar en hetgeen waar het om draait in de zorg”
– “Gezellig en goed in contact gekomen met mezelf en anderen. Erg leuk initiatief en zeer verfrissend.”

Wensen en verlangens voor de zorg

‘In een prachtig verlicht Droomcafé (Kerstdôme) van Ton Baan en Rene Katerberg (MeYouWeDo) mochten de deelnemers hun wensen en verlangens op een bierviltje schrijven en ophangen. Alles begint altijd met een klein idee. En als je dat idee deelt, dan gaat het stromen,’ zei spreker Giliam Kuijpers. ‘Het was een dag als prelude voor een nieuwe beweging in de zorg. Een community met het HART als centraal middelpunt. Een community die met hoofd en hart volgens universele principes haar bijdrage gaat leveren aan de noodzakelijke zorgtransformatie.’

Enkele wensen en dromen voor de zorg die de deelnemers ophingen:
• “Ik hoop dat elke aanstaande arts kan doen wat hij/zij wil binnen de geneeskunde zonder dat de afkomst van diegene dat belemmert.”
• “Mijn wens is dat mensen (artsen) zich kwetsbaarder op durven stellen om zo een veilige omgeving te creëren en te zorgen voor elkaar.”
• “Ik wens dat het stigma dat buiten het ziekenhuis gaan werken raar en/of vreemd is, verdwijnt.”

Ook meedoen?

Gevoel dat je wat gemist hebt? Geen nood! We gaan deze dag in het voorjaar van 2024 weer organiseren. Dit keer nodigen we ook opleiders uit en zal de dag geaccrediteerd worden. Wil je daar als geneeskundestudent, coassistent, jonge dokter of opleider bij zijn? Mail dan naar info@allesisgezondheid.nl voor meer informatie. Deelname is gratis.

Met dank aan: partners waaronder De Jonge Dokter, De Geneeskundestudent, De Jonge Specialist, Stichting Student en Leefstijl, Vereniging Arts & Leefstijl, Zilveren Kruis, ONVZ, Medgezel, The Orange Tree Academy, Stichting Stilgezet, Praktijk Salut, Dutch Health Hub, Campus Zonnestraal, Me You We Do en de Noaber Foundation.

Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg
Terug

Van Blue Monday naar Green Monday: 8 tips en ideeën om mee te doen

12 januari 2024

Op maandag 15 januari 2024 is het weer Blue Monday. Vaak genoemd als meest deprimerende dag van het jaar. Bij Alles is Gezondheid en partners denken we Blue Monday graag om naar Green Monday. In dit artikel staan 8 tips en ideeën om groen in te zetten voor een betere mentale gezondheid.

Onder het het motto ‘Van Blauw naar Groen: dit kun je doen’, roepen we op om van Blue Monday een groene maandag te maken. Met het idee om bewuster stil te staan bij eenieders mentale gezondheid en hoe groen, bewegen en natuur hierbij kan helpen.

Mentale gezondheid en natuur

Onderzoek toont namelijk aan dat een groene omgeving enerzijds bijdraagt aan minder stress en minder mentale klachten en anderzijds het concentratievermogen en werkgeheugen bevordert. In combinatie met (meer) bewegen een succesformule om de ‘blues’ tegen te gaan.

Dit is ook wel nodig want de cijfers liegen er niet om:

  • Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad (Trimbos 2022).
  • In 2021 voelde bijna een op de vijf van kinderen en jongeren  zich psychisch ongezond en ook de recente Jeugdmonitor (CBS 2023) schetst een alarmerend beeld over hun psychische klachten.
  • Bij ruim een derde van het werkgerelateerde verzuim is werkstress en prestatiedruk de belangrijkste oorzaak. En de kosten hiervan lopen in de miljarden (ABN AMRO 2023).

Alle reden om ervoor te zorgen dat werknemers, maar ook leerlingen en studenten goed in hun vel zitten en niet uitvallen door psychische klachten. Voor werkgevers is het de uitdaging om te werken aan meer mensgerichte organisaties en het onderwijs moet studenten ondersteunen om niet te bezwijken onder de druk.

Wico Mulder (Netwerkadviseur Mentale Gezondheid): “De werkende mens, scholieren en studenten: allemaal zijn we onderdeel van de natuur. Jezelf verplaatsen en laten verwonderen door de natuur werkt inspirerend, verbindend en zorgt ervoor dat je je vitaler voelt. Die combinatie is goud. Het voorkomt gezondheidsproblemen en komt je werk- en studieplezier, productiviteit, leervermogen en mentale gezondheid ten goede.”

Green Monday: dit kun je doen

Alles is Gezondheid geeft zelf invulling aan Green Monday door deze dag een wandeling in de natuur te organiseren met het eigen team. Aan de hand van de Inner Development Goals, gaan we aan de slag met onze intenties voor 2024 en staan we stil bij wat we als werkenden nodig hebben om mentaal fit te blijven.

En jij kan ook meedoen. Hieronder vind je 8 tips en ideeën hoe je natuur en beweging in kan zetten voor de mentale gezondheid. Voor jezelf of binnen jouw organisatie.

1. Weeting: Walk your meeting

Verander jouw vergaderingen in een Weeting: dit is een gestructureerd overleg in de buitenlucht waar kleine groepjes wandelend brainstormen of overleggen. Wandelend vergaderen of vergaderend wandelen dus. Een inspirerende en effectieve manier om verbinding te creëren.

2. De mooiste boswachterspaden

De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de allermooiste wandelroutes van Nederland voor je uitgestippeld. De geselecteerde routes zijn geordend naar het seizoen waarop ze op z’n mooist zijn. Ze nemen je mee langs hun favoriete plekjes. Laten je ruige zijpaden nemen, sturen je de heuvel op voor het mooiste uitzicht en wijzen je op bijzondere planten en dieren. Hier vind je de mooiste boswachterspaden in de winter. Bekijk hier de buitenactiviteiten in de  week van Blue Monday. Of lees het nieuwe boek van tv-boswachter Marieke Schatteleijn (presentator Binnenste Buiten).

3. Stichting Gezond Natuur Wandelen

Samen wandelen is gezellig, groen en gezond. “Voor een gezond lichaam en gezonde geest, is het van belang elke dag voldoende te bewegen. Geniet daarbij vooral ook van de natuur”, aldus Erik Scherder (ambassadeur Stichting Gezond Natuur Wandelen). Met Gezond Natuur Wandelen adem je alle ingrediënten in voor een goed gevoel: buurtgenoten ontmoeten, bewegen en de mooie natuur ervaren. De wandelingen met Gezond Natuur Wandelen zijn een positieve ervaring waar je de rest van de week met een glimlach op terugkijkt én zetten aan tot meer. Op een vaste tijd en een vaste plek in de buurt. Jouw wandeling voert altijd door het groen, want de natuur haalt het beste in je naar boven.  Loopt je mee? Er worden op 100 locaties in 65 gemeenten wekelijkse wandelingen georganiseerd. Kijk hier voor de mogelijkheden in jouw buurt.

4. Buiten bewegen met een trainer in je broekzak

Bewegen is voor iedereen. Met de app van QR-FIT wandel je samen met een trainer een fijne gezonde toekomst tegemoet. Met de beweegrichtlijn als leidraad, werk je mee aan je eigen gezondheid en een vitaler Nederland. Wat je beweegdoelen ook zijn, de QR-FIT app biedt jou een platform om ze te behalen. Door bij iedere oefening je  eigen niveau te kiezen, blijft QR-FIT voor iedereen toegankelijk en uitdagend. Ook biedt de app een speciaal valpreventieprogramma voor senioren. Download de app hier gratis.

5. Frisse Gedachtes: voor een beter studentenwelzijn

Frisse Gedachtes is een initiatief voor en door studenten dat zich zowel online als offline inzet voor een beter studentenwelzijn. Studenten kunnen gebruik maken van drie gratis diensten

  • Chatten: voor een luisterend oor en praktische tips.
  • Connect: activiteiten om samen met andere studenten op te trekken en nieuwe contacten op te doen. Zoals samen studeren, deelnemen aan een sportactiviteit of samen wandelen
  • Events: zo organiseert Frisse Gedachtes ook groepswandelingen. Kijk hier voor meer informatie.

6. Rennen voor Mentale Gezondheid

Doe mee aan een landelijke sponsorloop die aandacht vraagt voor mentale gezondheid, zoals de Blue Monday Run van Mind of de Socialrun 2024 of de Dam tot Dam Loop 2024 (en steun de Stichting Mind US). Meld jezelf aan of start een team, ga trainen en zet je in voor een gezondere geest voor jezelf en je medemens. Inspiratie nodig? De aftermovie van de Socialrun 2023 vind je hier

7. Walk in the parQ: ouderdom komt met bewegen

Walk in the parQ geeft ouderen de mogelijkheid om meer te bewegen tijdens het wandelen. Dit doen ze door mensen oefeningen te laten doen bij een van de houten palen op de route. De routes zijn speciaal gemaakt voor ouderen, ongeacht of iemand zelfstandig kan lopen of zich voortbeweegt met een rollator of rolstoel. Tijdens de wandeling kun je bij de route houten palen een QR-code scannen met Walk in the parQ app. Zo krijgt iemand verschillende oefeningen te zien die je helpen om in balans te blijven en de spierkracht te verbeteren. Het sociale aspect van samen bewegen en oefenen is uiteraard ook goed voor de mentale gezondheid. Hier vind je meer informatie.

8. Week van de Mentale Gezondheid 2024

Begin juni is de (Nederlandse) Week van de Mentale Gezondheid. In deze week gaat Alles is Gezondheid met partners extra aandacht besteden aan de mentale gezondheid. Uiteraard met nadruk op het belang van bewegen in de natuur. Daarvoor gaan we onder meer wandelingen organiseren met netwerkpartners. Zo kun je meedoen aan speciale wandelingen met bekende Nederlanders, zoals de staatssecretaris,  een muzikant, acteur, topsporter of schrijver. Op de hoogte blijven? Houd deze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Meer over wat bewegen in de natuur doet voor je mentale gezondheid:

‘Van Blauw naar Groen: dit kun je doen!’ is een initiatief van Alles is Gezondheid,  De Beweegalliantie, Staatbosbeheer en Gezond Natuur Wandelen.

Netwerkadviseur groen
Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg

Terug

Gemeenten welkom om mee te denken over toekomstvisie Tel mee met Taal vanaf 2025

4 januari 2024

Taal maakt gezonder, dat weten we. Mensen die laaggeletterd zijn voelen zich vaak minder gezond, ze hebben een grotere kans eerder te sterven en ze maken meer gebruik van zorg. Je hebt immers begrip van informatie nodig en gezondheidsvaardigheden om regie te kunnen voeren over je gezondheid. Nascholing loont en daarnaast is het van belang dat zorgprofessionals laaggeletterden herkennen en communicatie op hen afstemmen. Hoe kunnen we dat het beste voor elkaar krijgen?

Het programma Tel mee met Taal bereidt zich met een beleidsverkenning voor op een nieuwe visie op het verbeteren van basisvaardigheden voor de jaren 2025-2028. De rol van gemeenten hierin wordt groter. Het huidige programma loopt af na 2024. Gesprekken en werkgroepen met gemeenten zijn een belangrijk onderdeel van de beleidsverkenning.

Werk je bij een gemeente en houd je je bezig met volwasseneneducatie en basisvaardigheden, dan ben je begin 2024 welkom bij een van de bijeenkomsten die Tel mee met Taal verspreid over het land organiseert. Op dit moment zijn er drie data bekend, in januari volgen nieuwe data en locaties.

Aanmelden

klik op de knop achter de bijeenkomst om een mail op te stellen. Vermeld hierin je naam, de gemeente waarvoor je werkt en met hoeveel personen je verwacht te komen. Je ontvangt dan op een later moment per mail meer informatie.

  • 30 januari 14:00-16:00 – Alkmaar Aanmelden
  • 1 februari 13:00 -15:00 – Hengelo Aanmelden
  • 6 februari 15:00 – 17:00 – Nieuwegein Aanmelden

Hier lees je meer over de beleidsverkenning Tel mee met Taal

Werkgroep Taal maakt gezonder

Met de werkgroep richten we ons op het verbeteren van basisvaardigheden bij laaggeletterden, zodat zij gezondheidsvaardiger en daarmee gezonder worden.


Netwerkadviseur onderwijs

Terug

Positief Gezond Werkgeverschap inzetten? Zo verliep de pilot.

2 januari 2024

In juli 2022 sloegen iPH, Alles is Gezondheid en Mediquest de handen ineen voor de pilot Positief Gezond Werkgeverschap. Een programma speciaal ontwikkeld voor organisaties die willen inzetten op Positieve Gezondheid, vitaliteit en goed werkgeverschap. Gedurende een jaar gingen deelnemende organisaties aan de slag met een Vitaliteitsscan en Mijn Positieve Gezondheid. Tijdens netwerkbijeenkomsten deelden ze ervaringen en resultaten. Hoe verliep de pilot en wat leverde het op?

Goede (werk)prestaties vragen om competente en gezonde medewerkers met grip op hun leven. Want vitale medewerkers die goed in hun vel zitten, zijn productiever. Daarom is het van belang dat een organisatie een omgeving creëert die de regie op gezondheid faciliteert, mogelijk maakt en daartoe uitnodigt. Met Positief Gezond Werkgeverschap (PGW) kunnen organisaties hier zelf mee aan de slag.

Vitaliteitsscan en Mijn Positieve Gezondheid

De motivaties om deel te nemen aan de pilot waren uiteenlopend. Zo vertelde een van de organisaties dat ze kampen met veel uitval en ziekte, tijdelijke krachten, gebrek aan verbondenheid, hoge werkdruk en slechte werk-privébalans. Positief Gezond Werkgeverschap kan met name in zulke gevallen een uitkomst bieden.

Tijdens de pilot PGW implementeerden verschillende organisaties de Vitaliteitsscan en Mijn Positieve Gezondheid. Vooral de Vitaliteitsscan biedt volgens deelnemers veel mogelijkheden. ‘Wij hebben in eerste instantie de Vitaliteitsscan samen met coaching aangeboden. Zo’n coaching is waardevol, omdat we er veel zaken bespreken die anders onbesproken blijven. We merken dat de Vitaliteitsscan goed werkt als meetinstrument. Het laat scores zien ten opzichte van het landelijk gemiddelde en geeft aan waar de motivatie en veerkracht zitten. De Vitaliteitsscan is daarmee wat specifieker dan Mijn Positieve Gezondheid en leent zich daardoor goed voor praktische adviezen. Mijn Positieve Gezondheid is minder bedoeld als meetinstrument en juist meer als gesprekinstrument’, aldus een van de deelnemers tijdens de laatste netwerkbijeenkomst.

Positief Gezond Werkgeverschap implementeren

Ook merkten de organisaties een aantal obstakels en kansen op. ‘Wat we hebben geleerd is dat het soms moeilijk is om teams los te laten, te communiceren naar hogerop, het gesprek te borgen en teams te begeleiden. Eigenaarschap van het team is erg belangrijk, net als een goede procesbegeleider. Uiteindelijk kost cultuurverandering tijd, dus als je Positief Gezond Werkgeverschap wilt toepassen in je organisatie, moet je de scan en het gesprek inbedden in een groter geheel of programma. Ga eerst in gesprek en verwijs hier vervolgens actief naar’, vertelt een van de deelnemers.

Volgens Tim Huijts, hoogleraar ‘Positive Health at Work’, kan het heel waardevol zijn om voorafgaand aan een dergelijke pilot te kijken naar de randvoorwaarden en de vruchtbare bodem voor het implementeren van Positief Gezond Werkgeverschap. ‘Denk van tevoren goed na over de omgeving waarin de pilot landt. Is het onderdeel van een breder iets of op zichzelf staand? Probeer daarnaast onnodig meten te voorkomen door te bedenken waar je op korte termijn verandering in zou kunnen zien en waar op lange termijn. Tot slot is het van essentieel belang om het gesprek te blijven faciliteren en het te verweven in de organisatie.’

Positief Gezond Werkgeverschap in de praktijk

Naast de organisaties in de pilot zijn er ook andere praktijkvoorbeelden om van te leren. Zo heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een strategie gericht op de relatie tussen zorgverlener patiënt. De blik van het JBZ is niet zozeer het gezond moeten zijn van de patiënt of medewerker vanuit vitaliteit, maar juist vanuit mensbeeld: ‘Je doet werk wat past bij jouw leven’, vertelt Laura de Haas van het JBZ. ‘In onze ogen gaat Positief Gezond Werkgeverschap verder dan vitaliteit.’

Het JBZ past Positief Gezond Werkgeverschap toe in drie verschillende projecten:

  • In het jaargesprek wordt het spinnenweb gebruikt met vragen die passen bij de specifieke doelgroep. Dit zijn persoonlijke vragen die gaan over jou als mens, of je ertoe doet, of je meedoet of wat je motiveert. Het spinnenweb wordt meegestuurd samen met de formele afsprakenlijst en dient als gespreksleidraad. Leidinggevenden moeten wel bepaalde gesprekvoeringvaardigheden hebben en krijgen indien nodig een training.
  • De website omdatjijertoedoet.nl wordt door medewerkers gebruikt voor tips en tricks voor het ondersteunen van gezondheidswelzijn. De website geeft aan welke trainingen en video’s bij welke dimensie van het spinnenweb horen.
  • Het JBZ werkt aan leiderschap gericht op het zien van de mens en contact met medewerkers. Het spreken van dezelfde taal binnen de organisatie helpt daarbij. Op initiatief van teams kunnen ze gebruikmaken van individuele coaches.

Actieleernetwerken Positief Gezond Werkgeverschap

Vanaf januari organiseren iPH, Alles is Gezondheid en CAOP twee nieuwe actieleernetwerken Positief Gezond Werkgeverschap. Eén netwerk voor organisaties met meer dan 1000 werkenden (vast, flex en vrijwillig) en één netwerk voor mkb-bedrijven. In de actieleernetwerken gaan deelnemers in vier tot zes sessies met elkaar aan de slag om Positief Gezond Werkgeverschap binnen hun eigen organisatie verder te versterken. Wat doe je als werkgever wel en niet aan de gezondheid van je werknemers? En hoe werkt het als je als organisatie feitelijk alles al op orde hebt, maar de praktijk toch iets anders laat zien?

‘Menselijk gedrag staat verandering van gewoonten in de weg,’ zegt Piet Vessies, organisator van de bijeenkomsten. ‘Daarnaast wordt gezondheid nog steeds beschouwd als een individueel probleem. Als de werknemer zelf niets aan de gezondheid doet, doet de werkgever dat ook niet. Hoe kun je als werkgever zorgen dat de werkplek sociaal, mentaal en fysiek gezond is voor de mensen die er werken? En dat dit aanbod aansluit op het type werk, afdeling en persoon dat bij jou werkt? Daarover gaan we ons buigen tijdens de actieleernetwerken.’

Meer weten?

Wil je meer weten over Positief Gezond Werkgeverschap of de actieleernetwerken? Neem contact op via info@iph.nl. Ook gebruikmaken van de Vitaliteitsscan of Mijn Positieve Gezondheid? Mail naar pgw@mediquest.nl.

Publicatie Positief Gezond Werkgeverschap

Het CAOP, Alles is Gezondheid en iPH werken al langer samen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.

Tim Huijts' oratie over PG

Tijdens zijn oratie vertelt Tim Huijts over een nieuwe aanpak voor positief gezond werken en leren.

Actieleernetwerken Positief Gezond Werkgeverschap

Hoe werken we aan het verder brengen van Positief Gezond werkgeverschap? Collega Piet Vessies deelt 9 inzichten.

Netwerkadviseur bedrijven en gezondheid
Adviseur Positieve Gezondheid

Terug

Samenwerktrainer Janneke Steijns over community building: samenwerking in groene transities

11 december 2023

Waarom is samenwerking essentieel bij het creëren van een community en het aanjagen van de transitie naar een groene en gezonde leefomgeving? We vroegen het Janneke Steijns, samenwerkingstrainer en adviseur voor de Health Transformation Community Green.

Wat wil jij deelnemers aan het leer- en ontwikkeltraject meegeven over samenwerking?

‘De transformatie naar een groene en gezonde leefomgeving is te groot voor één partij. Bovendien raakt het aan verschillende thema’s en belangen. Samenwerking is dus noodzakelijk, maar niet per definitie eenvoudig. Het is een ingewikkelde manier van werken die je niet kunt afdwingen. Als hierin succesvol wilt zijn, dan is het belangrijk dat je de dynamiek van samenwerken begrijpt. Daarom neem ik de deelnemers eerst mee naar de basis: wat is nu eigenlijk samenwerking en waarom is het zo lastig? Samenwerken binnen een netwerk, alliantie of community is echt anders dan samenwerken binnen een organisatie. Als je die complexiteit begrijpt, dan kun je ook samen de voorwaarden scheppen voor een kansrijke samenwerking. De volgende stap is het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden om vanuit je eigen rol of positie een positieve impact te maken binnen zo’n samenwerkingsverband.’

Waarom is dit belangrijk bij het bouwen van een community?

‘Ik zie een community als een groep mensen die vanuit verschillende invalshoeken, perspectieven en expertises wil samenwerken aan een bepaalde opgave. De uitdaging ligt in het optimaal benutten van de aanwezige kennis en inzichten zonder te struikelen over de verschillen. Dat vraagt om een solide basis waarbij je eerst met elkaar onderzoekt wat de verschillende perspectieven zijn en hoe je ze ten volle kunt benutten. Om er vervolgens voor te zorgen dat het collectief van al die verschillende perspectieven een duurzame oplossing biedt voor de opgave die op tafel ligt.’

Wat betekent dit voor de aanjagers van een groene en gezonde leefomgeving?

‘Dit zijn mensen die een cruciale rol of taak hebben bij het tot stand brengen van de transformatie. Denk aan kwartiermakers, programmamanagers, projectmanagers en adviseurs die daadwerkelijk in het hart van de samenwerking staan of een belangrijke partner hierin zijn. Ik wil hen bewust maken van hun plek en invloedssfeer binnen de samenwerking. Wat kun jij als individu vanuit jouw positie bewerkstelligen? Welke interventies liggen binnen jouw bereik? Hoe kun je mensen in beweging krijgen en met elkaar verbinden? De kunst daarbij is om te stimuleren, faciliteren en verbinden zonder zelf in de actiestand te schieten. Zorg dat je de mensen meekrijgt die onderdeel zijn van de opgave en oplossing, zodat zij hun verantwoordelijkheid gaan pakken. Dit betekent dat je zelf soms professioneel op je handen moet gaan zitten om dingen voor elkaar te krijgen.’

Je werkt voor Common Eye. Kun je daar iets meer over vertellen?

‘Common Eye is tien jaar geleden opgericht omdat we merkten dat steeds meer vraagstukken niet door partijen alleen konden worden opgelost. Samenwerkingsverbanden werden belangrijker en daarmee ook de processen die bij een samenwerking komen kijken. Ons doel is om die processen beter te laten verlopen. We hanteren hierbij onze ‘common eye’, oftewel gemeenschappelijke blik op samenwerken. Deze blik bestaat uit vijf uitgangspunten:

1. Wat is de gedeelde ambitie?
2. Welke belangen en motieven nemen de mensen aan tafel mee?
3. Hoe kunnen we werken aan een constructieve groepsdynamiek?
4. Hoe kunnen we de samenwerking daadkrachtig én met draagvlak organiseren?
5. Hoe kunnen we zorgen voor een betekenisvol proces?

Dat is de basis. Tegelijkertijd is ons vakgebied continu aan verandering onderhevig. Er komen steeds nieuwe inzichten bij en de manier waarop we samenwerken verandert ook. Zo waren er tien jaar geleden vooral veel alliantietafels van zes tot tien partijen die samen aan de slag gingen met concrete vraagstukken. Tegenwoordig zien we meer opgavegerichte netwerken en community’s die zich vanuit intrinsieke motieven verenigen rondom een brede maatschappelijke opgave.’

Tot slot, wat is jouw visie op de transformatie naar een groene en gezonde leefomgeving?

‘Als moeder denk ik na over wat ik mijn kinderen wil meegeven en hoe ik de wereld achterlaat, maar ik zie mezelf niet als koploper of activist. Ik ben eerder een bevlogen volger. Vanuit mijn professionele rol focus ik me op het creëren van de randvoorwaarden om die transformatie succesvol te laten verlopen. Dit doe ik door samenwerkingsvaardigheden te bevorderen, mensen op te leiden en processen te begeleiden met oog voor de menselijke interactie. Ik geloof in oprechte aandacht en interesse. Alleen zo kun je begrijpen waar de ander vandaan komt en wat de achterliggende motieven zijn. Stap je daar te snel overheen dan ontstaat een schijnsamenwerking en komen initiatieven niet van de grond. Dat wil ik voorkomen, zodat we de transformatie naar een groene en gezonde leefomgeving daadwerkelijk samen kunnen realiseren.’

Meer weten?

Bezoek dan de website van de Health Transformation Community Green, of neem contact op met Janneke Steijns.

Janneke Steijns

Meer weten over of in contact komen met Janneke Steijns?

Interview Caroline Porsius

Wat is er nodig om te transformeren naar een groene en gezonde leefomgeving? Lees het interview met Caroline Porsius, Programmamanager Groene Metropool bij Staatsbosbeheer.

Meer over HTC?

Lees hier alles over de Alliantie Health Transformation Community (Green).

Adviseur regio's
Programmacoördinator