Groen en gezondheid

Samen inzetten op de kracht van de natuur

 

De natuur heeft een positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Steeds meer onderzoek wijst dat uit. Door de toenemende kennis over de positieve effecten van natuur op gezondheid wordt groen op steeds meer plekken ingezet. Hoeveel en waar groen het beste tot zijn recht komt, dat is een vraagstuk dat momenteel lokaal en regionaal leeft en via de omgevingswet aan de orde komt.

Hoe zetten we de natuur in om bijvoorbeeld stress op het werk te verminderen of iemand met een chronisch te hoge bloeddruk beter te helpen? Wij geloven in domeinoverstijgend werken aan dit thema. Wil je meer weten, heb je relevant voorbeeldproject of wil je samenwerken op dit thema? Neem contact op met Loek Hesemans of Annette Postma.

Positief groen

Beter in het Groen heeft de dimensies van Positieve Gezondheid gekoppeld aan ‘groen’, waardoor de effecten ervan goed zichtbaar worden.

Onderzoek

Omgevingspsycholoog / wetenschapper Sjerp de Vries nam 147 studies door naar de effecten van de natuur op de gezondheid.

Infographic

Met de infographic Verleiden om te Lopen inspireren we beleidsmakers met kennis en praktijkvoorbeelden.

Toolkit

‘Natuur voor Gezondheid’ geeft praktische hulpmiddelen, bruikbaar voor professionals in de eerstelijns gezondheidszorg en welzijns- en sportsectoren.

Lees snel verder!

Blog

Jolanda Maas over de relatie van natuur en positieve gezondheid

Lees haar blog

 

Grijs, Groen & Gelukkig

Grijs, Groen & Gelukkig laat zien dat de natuur als zorginterventie werkt en wil hiermee een revolutie ontketenen binnen de ouderenzorg.

Leerwerkplaats Jubbega

In Jubbega gaan jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag in de natuur. Het doel: werken in het groen, leren én een diploma halen.

Groen en bewegen werkt!

Beweging in het groen heeft een positief effect op de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Vitaal in het Groen zet hierop in.

Groene woonwijk

Staatsbosbeheer brengt met ontwikkelaar AM de Groene Metropool-visie in praktijk voor een gezonde, klimaatbestendige leefomgeving.

Animatie

Bekijk de verbluffende effecten van de natuur op ons welzijn, prestaties en de ruimte in ons hoofd.

Platform

Het Groen kapitaal-netwerk combineert natuur met economie, landbouw, infrastructuur en leefomgeving.

Infographic

Hier zie je de gezondheidswaarde van groen en hoe dit om te zetten in beleid op basis van wetenschap en praktijk.