Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

Onderzoek: groen houdt ons gezond

20 mei 2019

Iedereen voelt aan dat ‘groen’ goed is voor onze gezondheid en welbevinden, maar wat is het verband? Omgevingspsycholoog en wetenschapper Sjerp de Vries (Alterra) nam 147 studies door naar de effecten op de gezondheid van mensen met een meer of minder groene omgeving. 

De bevindingen van De Vries inspireren en ze kunnen ons op het spoor zetten van nieuwe argumenten, studieonderwerpen en plannen om onze omgeving gezonder, plezieriger – groener te maken.

Minder stress

Zijn onderzoek heeft laten zien dat het positieve effect van groen op onze gezondheid, vooral via stressreductie is aangetoond. Verblijf in een groene omgeving leidt duidelijk tot vermindering van stress. Dit geldt voor tuinen, parken en plantsoenen en voor een agrarische of blauwe omgeving (water).

Er is hierbij geen verschil aangetoond tussen ‘wilde’ natuur en natuur die wordt beheerd door mensen en ‘gebruiksgroen’, waar je iets (mee) kunt doen, sporten bijvoorbeeld, heeft een sterkere stressverminderende werking dan groen waar je alleen maar naar mag kijken.

Ontwikkeling en ecosysteem

Het vermoeden van een positieve relatie tussen een groene schoolomgeving en de cognitieve ontwikkeling van kinderen is ook in de literatuur aangetoond.

Ook weten we dat groen niet alleen van belang is voor onze gezondheid en ons welzijn, maar ook voor ons ecosysteem via onder meer de biodiversiteit. Kortom er is nog veel te onderzoeken: maar de hoofdconclusie is duidelijk: Groen Moet!

Meer over het onderzoek Download het onderzoek

 

Dit artikel is gedeeld door De Groene Stad.

De Groene Stad

De Groene Stad informeert en stimuleert belangstelling bij overheden, organisaties en bedrijven over de inzet van groen in de ontwikkeling van stedelijke gebieden.