Terug

Wisselwerking?! Je kan er niet omheen op Jaarcongres 2019

14 juni 2019

Geen betere plek denkbaar voor het netwerk van Alles is Gezondheid om elkaar te treffen dan Strijp-S in Eindhoven. Juist hier is succesvol ingezet op het verbinden van sectoren, mixen van functies en is met inventiviteit omgegaan met de bestaande en nieuwe structuren. Wisselwerking in optima forma dus. Laat dit nou net het thema van ons jaarcongres zijn…

Zo’n 600 professionals waagden zich op 13 juni 2019 aan de grensverleggende ideeën van Daan Roosegaarde, creatieve werksessies, een-op-een interactie over je eigen gezondheid, toekomstvisies en trends, kennisintensief college, uiteenlopende praktijkcases, tips van netwerkpartners, een escaperoom en een show over mentale gezondheid. We pikken er enkele highlights uit. Onderaan staan de foto’s. Was je erbij? Vul hier de korte evaluatie in.

Warming-up

Bij de start verwelkomt dagvoorzitter Marianne van den Anker oud-volleyballer Bas van de Goor, die met zestig deelnemers van station Eindhoven naar Strijp-S is komen wandelen. Bas wil de kwaliteit van leven van mensen met en zonder diabetes verbeteren. “Mensen met diabetes hebben soms angst om te bewegen, maar als ze een uurtje wandelen, bijvoorbeeld met hun huisarts of zorgverlener, voelen ze zich meteen beter. Dat maakt wandelen zorg!”

Vanuit Alles is Gezondheid houdt Karen van Ruiten een introductie over wisselwerking tussen lokaal, regionaal en landelijk niveau en tussen gezonde wijkbewoners en leefomgeving. Ze stipt ook de verschuiving van ego- naar ecosysteem aan en benadrukt dat we vooral samen leren, verbinden en doen! Alleen dan maken we Nederland gezonder en vitaler.

Van shit naar schoonheid

De keynote van Daan Roosegaarde blijft bij iedereen hangen. Hij vertelt onder meer hoe hij op het idee is gekomen voor het design-innovatieprogramma Icoon Afsluitdijk. “Nederlanders vechten al honderd jaar tegen het water. We leven onder het zeeniveau maar kiezen niet voor de makkelijke weg door naar hoger gelegen gebieden te verhuizen. Het zit in ons DNA om innovatief en creatief te zijn.” Op de Afsluitdijk wilde Daan iets doen met licht dat er al is: van autolampen. Dat is gelukt met Gates of Light, reflectielijnen op de sluizen.

Volgens Daan is er geen gebrek aan techniek maar meer aan lef om iets te doen. “Onze dromen, ideeën en wensen zijn nu voeding voor robots en als dank krijgen we een like. Dat is een slechte deal. Techniek moet in dienst staan van ons en onze gezondheid. Gezondheid is namelijk een van de grootste waarden die we hebben. Wat mij betreft ligt daar de toekomst. Gezondheid benaderen vanuit verschillende sectoren en mensen betrekken bij de oplossing.” Met zijn Smog Free Tower en plannen voor het opruimen van ruimteafval laat hij zien dat het (wél) kan.

De drie belangrijkste eigenschappen die we volgens het World Economic Forum nodig hebben voor succes in 2020 zijn: complexe problemen kunnen oplossen, kritisch denken en creativiteit. Daan: “Dat zijn menselijke eigenschappen, computers kunnen dat niet! Wat definieert jou: angst of nieuwsgierigheid? Je moet grote uitdagingen klein maken, op je bek gaan en ruimte maken om samen te investeren in nieuwe ideeën. Dan gaan we van shit naar schoonheid.”

Holy sh*t voor millennials

Het middagprogramma is zo veelzijdig dat je bijna last zou krijgen van FOMO (Fear Of Missing Out), een fenomeen onder jongeren. De Holy Sh*t Show biedt misschien uitkomst bij deze keuzestress. In de skatehal maken deelnemers een reis langs de emotionele en maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Acht uitverkorenen maken een belangrijke carrièrekeuze, van executive met een 80-urige werkweek tot emigrant naar een exotisch oord.

Ze krijgen vervolgens te maken met ongewenste gevolgen van hun keuze en de ongezouten mening van dierbaren. Aan het eind (na het Hof van Onrecht, Doolhof van Eeuwige Twijfel en Verwarring en burn-out bij Rad van Onfortuin) vinden ze toch de heilige graal omdat ze onderweg veel hebben geleerd over het leven met twijfel, veroordeling, keuzestress en domme pech.

De Holy Sh*it Show laat zien waar de huidige generatie van millennials zoal tegenaan loopt. Gevolg: meer burn-outs en depressies dan ooit tevoren. Iets waar initiatiefnemers Wing Yan Man  en Simeon Karsten over kunnen meepraten. “Het vinden van de ideale baan is geen rechte weg, zoals veel jongeren denken”, zegt Simeon. “Gewoon gelukkig zijn is minder makkelijk als het lijkt’.

#aig2019

Ondertussen bij de andere sessies gaat Vincent Taapken in op gezonde mobiliteit en stadsinrichting, legt Caroline Baan het verband tussen preventie, zorg en ondersteuning, schetst Machteld Huber de toekomst van Positieve Gezondheid (presentatie pdf) en neemt Lucien Engelen ons mee in de transitie van gezondheidszorg naar zorg voor gezondheid. In De Kookfabriek zijn er praktijkgerichte #hoedan sessies met de Gezonde Basisschool van de Toekomst, GO! Methode, Voel je goed!, Natuur en Gezond en de Leefplekmeter. En dan is er nog de vraag: hoe krijg je gezondheidsallianties en regionale netwerken van de grond? Met de hashtag #aig2019 krijg je een goede indruk wat zich afspeelde in alle tracks.

APK gezondheid: hoe fit ben jij?

Terug naar het Ketelhuisplein. Daar kunnen bezoekers terecht bij het pop-up programma. Bijvoorbeeld om te biechten over hun schermgebruik, slaapgewoontes, in gesprek te gaan bij PLYGRND.CITY of om een gezondheidscheck te doen op het FitFestival. Hoe fit voel je je? De cholesterolmetingen geven een positief beeld, want veel bezoekers scoren laag. Een goed teken! Wel iets teveel buikomvang? Mijd dan verzadigde vetten en probeer iedere dag 1 minuut de buikspieren te trainen. En wist je dat zoethout, zout en alcohol ook een hoge bloeddruk kunnen geven? Aan de gezonde lunch van soep, salades en verse aardbeien ligt het in ieder geval niet!

Andere verdienmodellen in de zorg

Voor de plenair afsluiting pikken we er nog één sessie uit. Bij de #gezonderekenkamer van Ucreate en Panton kijken deelnemers samen naar nieuwe mogelijke verdienmodellen in zorg en welzijn. Die zijn hard nodig om te kunnen (blijven) doen wat we willen. Vanuit de gedachte dat ‘gezondheid loont’ is het goed om te onderzoeken welke geslaagde concepten relevant kunnen zijn. Al snel staan de borden vol wilde ideeën en gedachten. Wat kunnen we leren van Netflix, Marktplaats, Swappfiets of Uber? “Bij Netflix heb je de regie in eigen handen, veel keuze en het gevoel dat het betaalbaar is.” “Op Marktplaats kun je laagdrempelig en dicht bij huis op zoek naar aantrekkelijk aanbod.”

De vervolgvraag is wat we kunnen meenemen in vernieuwende concepten op het gebied van zorg en welzijn om uiteindelijk bij te dragen aan een betere gezondheid van mensen? Gaat het om goede service, gebruiksgemak of transparantie? In vier stappen brengen de groepen het verdienmodel, de waarden, werking en mogelijkheden in kaart. De vijfde stap is bepalen welke oogst we kunnen meenemen naar een volgend congres van samenwerkende gezondheidspartijen. Uiteindelijk komen alle ideeën en suggesties in een whitepaper voor VWS.

Wisselwerking gezonde voeding en mentale balans

Na het ondertekenen van vier nieuwe pledges (Geef me de 5, Vrouwenplatform Carree, Factor W en Healthworx, Perspectief Groep), sluit Kookboekenschrijver Jet van Nieuwkerk de dag af met drie gezonde smoothies die ze klaar maakt voor het publiek. Dat zijn vooral groene monsters met spinazie en avocado. Haar recepten zijn een mooie wisselwerking met de Mentale Schijf van Vijf van psychiater Esther van Fenema, die ook achter de blender staat. Beweeg voldoende, plan voldoende rust, wees matig met telefoongebruik, praat over je problemen en investeer in sociale contacten. Toetje van de dag is de verwelkoming van 20 nieuwe partners van de Alliantie Kinderarmoede en de voordracht van Merel Morre’s laatste gedicht door Alinda Scheepers, ervaringsdeskundige in kinderarmoede en sociale uitsluiting. Zo.., met flinke portie nieuwe inzichten, waardevolle ontmoetingen en opgedane praktijkkennis kan iedereen hopelijk weer vooruit!

PS: Tijdens de Dutch Design Week 2019 keren we terug op Strijp-S. Met U CREATE en Dutch Design Foundation roepen we zorg-, en welzijnsorganisaties op om ontwerpvraagstukken in te dienen over de transitie naar gezondheid en geluk. Pitch dan jouw uitdaging via en maak kans op een design-sessie in een Future Health Design Morning.

Fotografie: Timo Blanksma

 

 

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Congres bezocht en benieuwd naar andere activiteiten van het netwerk?