Terug

VitalZone

31 mei 2021

Het Vital Zone Instituut is een stichting die vitale zones ontwikkelt samen met overheden, zorg, bedrijven en wijken. Gezond én duurzaam dus. Vital Zone werkt via 3 lijnen binnen en voorbij de organisatie grenzen aan complexe vragen.

1. De motor en inspiratiebron rondom de beweging Vital Zones
2. Samen met de coalitie partners draagkracht en projecten waar maken
3. In opdracht organisaties begeleiden en opleiding.

Vital Zone Instituut werkt dichtbij en in heel Nederland. Internationale samenwerking is de volgende stap. Energie om te doen wat telt: gezond én duurzaam.
Het Vital Zone instituut is de non profit stichting die organisaties, coalities en vitale veranderaars helpt om vitale zones te ontwikkelen. Met frisse perspectieven, smeden van samenwerking, begeleiding en impactbeoordeling (Vital Zone predicaat).

Partners

Brabant is de eerste regio die een Vitale Zone coalitie heeft opgericht: Vital Zone Brabant. Met Waterschap Aa & Maas, Provincie Noord-Brabant, BrabantZorg, Waterschap de Dommel en gemeenten en bedrijven die actief werken aan vier thema’s:

 • Ontwikkelen van vitale zones in in eigen organisatie en gebied
 • Vitaliteit en werkplezier van medewerkers & duurzame inzetbaarheid
 • Circulair inkopen en aanbesteden
 • Medicijn uit water, verspilling verminderen en gezond waterbeheer

Op weg naar een gezonde en duurzame samenleving. Energie om te doen wat telt.

Levensenergie, goed wonen, zinnig werk en een fijne omgeving, wie wil dat niet?  Gelukkig lukt dat al vaak. En er kan nog heel veel beter.

Vital Zone Instituut gelooft dat vitale zones, gebieden waar mensen vitaal en gelukkig leven en werken in een gezonde omgeving, een uniek perspectief biedt om verbeteringen te realiseren.

Ieder kan binnen zijn eigen bereik bijdragen aan de belangrijkste thema’s van deze tijd: gezondheid en duurzaamheid. Zelf, op het werk, met je buren en als samenleving.

En dan niet alleen sprinten bij problemen en ‘rode zones’ maar ook slimmer krachten bundelen en blijven gaan voor praktische oplossingen en een wereld waarin wij en volgende generaties graag willen leven. Logisch, noodzakelijk én inspirerend.

Benieuwd naar de presentatie van Vital Zone gehouden tijdens de pledge-ondertekening van Alles is Gezondheid. Bekijk deze hier.

Sluit ook aan

Een volgende stap zetten in samenwerking met Vital Zones?  Mail gerust info@vitalzone.eu. Jezelf als veranderaar of leider goed voorbereiden? Kijk dan eens naar het programma dat weer start in september 2021. Meer energie om te doen wat telt.

 

Terug

IJsselland Positief Gezond

1 juli 2020

IJsselland Positief Gezond werkt vanuit het uitgangspunt van positieve gezondheid voor én met de elf gemeenten en GGD IJsselland samen met diverse organisaties in IJsselland aan de missie: voor een gezonde samenleving.

Regiobreed aanpakken van belangrijke gezondheidsthema’s

Op 14 maart 2019 heeft het algemeen bestuur van GGD IJsselland de agenda publieke gezondheid voor de periode 2019 tot 2023 vastgesteld voor de regio IJsselland. Hiermee geeft het bestuur het startsein voor het regiobreed aanpakken van belangrijke gezondheidsthema’s. De titel van de agenda ‘Beweging vanuit eigen regie’ is gekozen omdat gemeenten een brede beweging op gang willen brengen; door te investeren in preventie én door eigen regie van inwoners te versterken. IJsselland is een relatief gezonde regio. Om dit te versterken zijn er thema’s waarop de 11 gemeenten en hun gezamenlijke GGD samen met haar partners stevig moeten inzetten.

Publieke gezondheid in brede zin versterken

Bovenop de inspanning van iedere gemeente voor gezondheid, wil GGD IJsselland publieke gezondheid in brede zin versterken. Vier thema’s staan hierbij centraal:

 • jeugd en kansrijke start
 • psychische gezondheid
 • gezonde leefomgeving
 • preventieve gezondheidszorg ouderen

Uitgangspunt van de agenda is de gedachte achter ‘positieve gezondheid’, want het investeren in gezond leven is de beste verdediging tegen ziekte.

Eerste 1000 dagen

De 11 gemeenten en GGD IJsselland richten zich vooral op het gezond kunnen opgroeien van de jeugd en leggen hierbij een extra accent op de eerste 1000 dagen van een kinderleven. Michiel van Willigen, voorzitter van het dagelijks bestuur van GGD IJsselland en wethouder van de gemeente Zwolle: “Dit doen we door te investeren in gezinnen waarbij het opgroeien en opvoeden van kinderen niet vanzelf gaat. Daarnaast vinden we de weerbaarheid van jongeren een belangrijk onderwerp. Het opgroeien als zelfstandig individuen die in staat zijn eigen keuzes te maken, waarbij we als gemeenten en GGD inzetten op het leren weerstaan van alcohol en drugs.”

In de regio IJsselland voert de GGD het regionale project Zelfmoord? Praat erover uit met het doel het aantal suïcides te verminderen. Tot slot denken GGD IJsselland en de 11 gemeenten na over de manier waarop je eenzaamheid van ouderen kunt tegengaan en hoe je de gevolgen van armoede kunt tegengaan.

Partners

Het netwerk bestaat uit: Gemeente Olst-WijheGemeente Steenwijkerland.Gemeente DalfsenGemeente ZwollleGemeente RaalteGemeente ZwartewaterlandGemeente StaphorstGemeente KampenGemeente DeventerGGD IJsselland en Gemeente Ommen-Hardenberg. 

Meer weten of aansluiten

Onze regionetwerken kunnen altijd nieuwe partners gebruiken. Sterker, we vinden het een eer als je je wil verbinden aan een van deze netwerken. Laat het ons weten via info@allesisgezondheid.nl.

Pledge IJsselland Positief Gezond

Steeds meer partners zetten zich in voor een vitaal Nederland.

Terug

Werkgroep taal en gezondheid

15 januari 2019

De in 2015 met Stichting Lezen en Schrijven opgerichte Alliantie gezondheid en geletterdheid gaat verder in de vorm van de werkgroep Taal maakt gezonder onder de vlag van Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Deze alliantie zet zich in voor zowel het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg, als voor het verbeteren van gezondheidsvaardigheden. Als samenwerkingsverband kunnen de partijen nog meer impact maken. Lees meer over deze krachtenbundeling.

Werkgroep Taal maakt gezonder

De werkgroep richt zich op het verbeteren van basisvaardigheden bij laaggeletterden, zodat zij gezondheidsvaardiger worden. De focus ligt hierbij op laaggeletterde patiënten/cliënten en professionals in de gezondheidszorg.

Activiteiten

 • De werkgroep komt twee keer per jaar samen.
 • De werkgroep deelt voorbeelden, kennis en ervaring rond:
  • het agenderen van de aanpak van laaggeletterdheid in gezondheidszorg en gezondheidszorgonderwijs;
  • het herkennen en bespreken van laaggeletterdheid en het informeren van laaggeletterde patiënten/cliënten over scholing;
  • onderzoek naar de verbetering van basisvaardigheden bij laaggeletterde patiënten/cliënten.
 • Bevordert en ondersteunt initiatieven rond:
  • het agenderen van de aanpak van laaggeletterdheid bij zorgprofessionals, zodat zij vaker de problematiek van laaggeletterdheid erkennen en laaggeletterden herkennen.
  • het slaan van een brug tussen professionals uit de wereld van taal en gezondheid, zodat zorgprofessionals eerder laaggeletterdheid bespreken en laaggeletterden informeren over scholingsmogelijkheden basisvaardigheden.
 • De werkgroep activeert en verbindt (potentiële) partners met relevante organisaties.

Doe mee

Ben jij werkzaam in gezondheidszorg, zorgonderwijs en/of zorgonderzoek? En ben of wil je aan de slag met verbetering van basisvaardigheden bij laaggeletterde patiënten/cliënten? Word dan partner van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden en sluit je aan bij de Werkgroep Taal maakt gezonder. Word partner van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden.

Meld je aan bij de Werkgroep Taal maakt gezonder via mariekewiebing@lezenenschrijven.nl.

Contact

Meer weten over de werkgroep Taal maakt gezonder? Neem contact op met Wilfred Dijkstra via wilfred.dijkstra@allesisgezondheid.nl.