Terug

Krachtenbundeling met Alliantie Gezondheidsvaardigheden

26 mei 2020

In 2015 initieerden Stichting Lezen en Schrijven en wij de Alliantie gezondheid en geletterdheid. Met ruim 80 partners hebben we bijgedragen aan het behalen van de doelstellingen van de Alliantie, die verbonden waren aan het programma Taal voor het Leven 2.0, dat inmiddels is afgelopen. We agendeerden en activeerden van de aanpak van laaggeletterdheid, we organiseerden netwerkbijeenkomsten en zorgden voor relevante verbindingen en ontmoetingen. Nu is het tijd voor de volgende stap.

We gaan door

De urgentie om de aanpak van laaggeletterdheid en gezondheid op de agenda te houden blijft bestaan. Daarom gaat Stichting Lezen en Schrijven door met de aanpak via het adviseren van gemeenten en organisaties. Ook met de Alliantie gezondheid en geletterdheid gaan we door. We bundelen onze krachten met de Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Partners van deze alliantie zetten zich in voor zowel het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg, als voor het ondersteunen bij het verbeteren van gezondheidsvaardigheden. Wij zijn ervan overtuigd dat we samen een grotere impact kunnen realiseren.

Werkgroep Taal maakt gezonder

Binnen de Alliantie Gezondheidsvaardigheden vormen we de nieuwe werkgroep Taal maakt gezonder. Via deze groep blijven we ons richten op het verbeteren van basisvaardigheden bij laaggeletterden, zodat zij gezondheidsvaardiger worden. We richten ons hierbij op laaggeletterde patiënten/cliënten in de gezondheidszorg en daarmee op gezondheidszorgprofessionals.

Dit doet de werkgroep

 • Deelt voorbeelden, kennis en ervaring rond:
  • het agenderen van de aanpak van laaggeletterdheid in gezondheidszorg en gezondheidszorgonderwijs;
  • het herkennen en bespreken van laaggeletterdheid en het informeren van laaggeletterde patiënten/cliënten over scholing;
  • onderzoek naar de verbetering van basisvaardigheden bij laaggeletterde patiënten/cliënten.
 • Bevordert en ondersteunt initiatieven rond:
  • het agenderen van de aanpak van laaggeletterdheid bij zorgprofessionals;
  • het slaan van een brug tussen professionals uit de wereld van taal en gezondheid.

Doe mee

Ben jij werkzaam in gezondheidszorg, zorgonderwijs en/of zorgonderzoek? En ben of wil je aan de slag met verbetering van basisvaardigheden bij laaggeletterde patiënten/cliënten? Word dan partner van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden en sluit je aan bij de Werkgroep Taal maakt gezonder. Word partner van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden.

Meld je aan bij de Werkgroep Taal maakt gezonder via Wilfred Dijkstra.

Relevante links

Nieuwsbrief Lezen en Schrijven

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het veld rond de aanpak van laaggeletterdheid.

Aanmelden werkgroep

Ben of wil je aan de slag met verbetering van basisvaardigheden bij laaggeletterde patiënten/cliënten?