november
3

Jaarcongres Onderstroom Alles is Gezondheid-iPH 2022

Laden Evenementen

Jaarcongres Onderstroom Alles is Gezondheid-iPH 2022

Op 3 november 2022 organiseerde Alles is Gezondheid-iPH een jaarcongres. Thema: Onderstroom. Voor de thuisblijvers was er ook een speciale Livecast Onderstroom die de essentie van het jaarcongres overbrengt. 

Livecast Onderstroom

In de uitzending halen we de onderstroom naar boven en gaan we na of we met ‘collectieve slimheid’ een brug kunnen slaan tussen de leef- en systeemwereld (#hoedan). We doen dit met Mia Wessels (arts, inspirator, vernieuwer), Tim ’S Jongers (auteur, Wiardi Beckman Stichting), Grace Brok (Wijk voor Elkaar, sociaal ondernemer Deventer), Karen van Ruiten (Alles is Gezondheid) en Lea Bouwmeester (gezondheidsexpert, moderator). 

Jaarcongres Onderstroom

De bijeenkomst vindt plaats bij de Prodentfabriek in Amersfoort (09.45-16.00 uur). Met ook deze keer weer ruimte voor interessante praktijkervaringen, nieuwe inspiratie, onverwachte gasten en de nodige interactie.

Het centrale thema is Onderstroom.  We kijken dan naar de (leef)wereld van gedachten en gevoelens die minder zichtbaar zijn. Naar wat iedereen onbewust wel voelt en ervaart, maar niet altijd doordringt tot stelsels, structuren en systemen.

De vraag is hoe we hiervan een samenhangend geheel maken en daarbij de beweging stimuleren naar een gezonder Nederland. Met minder spanning, meer verbindingen, nieuwe gevoelens en ander gedrag. De kloof overbruggen dus. Ook bij jezelf.

We halen de onderstroom naar boven met voorbeelden, verhalen en ervaringen (#hoedan). Daarbij komen de bekende Alles is Gezondheid-iPH thema’s aan bod zoals: Positieve Gezondheid, groen en gezondheid, mentale gezondheid, regio’s en wijken, gezond werkgeverschap, publieke gezondheid en leefomgeving.

De onderstroom, die niemand ziet, bepaalt de richting, op elk gebied. (Stef Bos)

Programma

Download hier de pdf met tijdschema en plattegrond.

09.00-09.45 uur

  • Registratie en binnenkomst. Aanvang programma: 09.45 uur.

09.45-10.50 uur 

  • Productiehal: plenaire opening met Karen van Ruiten (Alles is Gezondheid-iPH). Gevolgd door een Spoken Word over Onderstroom door arts, inspirator, vernieuwer en spreker Mia Wessels. Bekijk hier de voordracht van vorig jaar. En daarna Tim ’S Jongers (auteur, Wiardi Beckman Stichting) over de kloof en brug tussen de systeemwereld en de leefwereld van (kwetsbare) bewoners.

11.00-11.50 uur 

  • Productiehal: Tanja Jadnanansing (Voorzitter bestuur Amsterdam Zuidoost) met een verhaal over hoe ze de uitdagingen in haar buurt aanpakt (Bijlmer), talentontwikkeling, gelijke kansen  en het betrekken van bewoners.
  • Danswerkplaats:: Natuur voor Gezondheid #hoedan: Huisarts Selma Jonkers (Arts en Leefstijl), Annette Postma en Ornella van der Ende (Alles is Gezondheid) over waarom je als professional cliënten of patiënten stimuleert om voor hun gezondheid de natuur in te gaan. Hoe adviseer je, naar wie verwijs je en hoe begeleid je (kwetsbare) mensen naar de natuur? We doen een quiz en onthullen een digitale toolbox met materialen, oefeningen, tips & tricks.
  • Laboratorium: Workshop met Marjolein de Meijer, Judith Oosterom en Femke de Wit van Kenniscentrum Vilans over Mantelzorgers en Positieve Gezondheid. Als mantelzorger ben je met liefde en toewijding bezig met het welbevinden van de ander. Maar hoe is het met jouw vitaliteit en veerkracht? Hoe kan PG hier een bijdrage aan leveren?
  • Fluor: Arrow Breaking: mini-training nr. 1 met Marvy Rieder en Hubert Ummels (75-90 min, vooraf aanmelden). Ervaringen uit het verleden maken tot wie je nu bent. We zijn geconditioneerd door werk, school, vrienden en familie. Maar er is zoveel meer. Welke beperkende overtuigingen zitten jou in de weg? Wat kan je gebruiken om je toekomst te creëren? Breek een houten pijl met het zwakste punt van je lichaam: je keelholte. Ervaar dat de enige limiet in je hoofd zit.

12.00-13.00 uur 

  • Erdal: netwerklunch (11.45 tot 13.45 uur).
  • Met de mogelijkheid om de Livecast Onderstroom te volgen m.m.v. Mia Wessels, Tim ’S Jongers, Grace Brok en Finn Brouwer-Kingma, Karen van Ruiten en Lea Bouwmeester.
  • Of maak kennis met de Gezonde Huiskamer (HANNN), de Liefdesdokter, het bordspel Positieve Gezondheid (Zorgbelang Inclusief) en het mobiele Vitaliteitslab (ROC Midden Nederland). Dit is doorlopend programma.
  • Je kan ook een Weeting doen (Walk your Meeting). De wandeling is van 12.15-12.45 uur en start bij de ingang.
  • Productiehal (12.30 uur): Impact talk met Marleen Bekker van de Universiteit Maastricht. Zij komt met de opbrengsten van meerjarig onderzoek: wat heeft 8 jaar Alles is Gezondheid ons gebracht? En waar kan het netwerk verder naar toewerken? Zie ook 13.00 uur.

13.00-13.50 uur 

  • Productiehal: Roshan Nejal (documentairemaker, Virtual Reality specialist) over Deep Fake Therapy, artificieel contact met overledenen en de heilzame werking voor nabestaanden.
  • Danswerkplaats: prikkelend gesprek met Onno Dwars (Ballast Nedam Development) over ‘green leadership’, gezonde gebiedsontwikkeling, holistische leefomgeving en duurzaam bouwen. Hoe kan een natuurinclusieve bebouwde omgeving meerwaarde bieden voor gezondheid? Welke innovatieve visie is hiervoor nodig? Hoe vinden ruimtelijke partners en zorg- en welzijnspartijen elkaar in de samenwerking?
  • Laboratorium: Workshop met Brenda Pijlman (gynaecoloog) en Anneke Botman (organisatieadviseur) van Jeroen Bosch Ziekenhuis over Positieve Gezondheid van medewerkers. Hoe gebruik je het spinnenweb als leidraad in de ontwikkeling van medewerkers? Hoe voor je ‘het andere gesprek’ in de HR jaarcyclus? Practice what you preach! Sammy Jo Oskam vertelt over haar ervaring als medewerker.
  • Hoog Vuur: interactieve (kennis)uitwisseling met Marleen Bekker van de Universiteit Maastricht. We kijken naar de opbrengsten van 8 jaar Alles is Gezondheid. Wat heeft het programma ons gebracht? Hoe ziet de ‘beweging van onderop’ er uit? Wat kunnen andere gezondheidsinitiatieven en regionetwerken hiervan leren? Succesfactoren en valkuilen?
  • Fluor: Arrow Breaking: mini-training nr. 2 met Marvy Rieder en Hubert Ummels (75-90 min, vooraf aanmelden). Ervaringen uit het verleden maken tot wie je nu bent. We zijn geconditioneerd door werk, school, vrienden en familie. Maar er is zoveel meer. Welke beperkende overtuigingen zitten jou in de weg? Wat kan je gebruiken om je toekomst te creëren? Breek een houten pijl met het zwakste punt van je lichaam: je keelholte. Ervaar dat de enige limiet in je hoofd zit.

14.00-14.50 uur 

  • Productiehal: Najla Edriouch alias ‘Psycholoog Najla’ (GZ-psycholoog bij Reinier van Arkel, Youtube vlogger) over het verbeteren van je eigen leven, jongerenhulp, social media en (innerlijke) verbondenheid. Lees hier het congres interview met Najla over haar projecten, kijk op de maatschappij en behoeften van jongeren.
  • Danswerkplaats: Grace Brok (Wijk voor Elkaar, sociaal ondernemer Deventer) over Buurtgeluk: stap in de mini-samenleving waarin mensen zich op eigen wijze ontwikkelen door mee te doen en van betekenis te zijn voor anderen. Maak kennis met wijkbewoners die samen zorgen voor een waaier diensten voor buurtgenoten die het nodig hebben.
  • Laboratorium: Wil je graag bewoners betrekken bij beleid over preventie, vitaliteit en gezondheid, maar weet je niet hoe? Lea Bouwmeester en de Federatie voor Gezondheid laten je ervaren hoe het is om te beginnen bij de bewoners zelf.  Via het samen organiseren van ‘collectieve slimheid’ gaan we na hoe we vitaliteit kunnen bevorderen. Welke preventieve maatregelen werken bij wie? Hoe organiseren we dat? Wat is de rol van bewoners?
  • Hoog Vuur: Mysterie van Werk en Gezondheid: dialoogsessie met Wouter Touw (CAOP) en Piet Vessies (Alles is Gezondheid). Gezondheid krijgt weinig aandacht op de werkvloer. Totdat je ziek wordt. Wat wil je werkgevers meegeven om gezonder te  kunnen werken? Welke verbeteringen zie jij? Wat zou je willen veranderen in jouw branche?

15.00-15.50 uur 

  • Productiehal: Mentale weerbaarheid in de praktijk: vanuit de onderstroom belicht. Machteld Huber (grondlegger Positieve Gezondheid en iPH) over veerkracht, de mentale balans en het omgaan met negatieve gevoelens en emoties.
  • Danswerkplaats: René Cuperus (Atlas van Afgehaakt Nederland) over waarom Nederland een ‘gezondheidsdemocratie’ dreigt te worden. Over de invloed van (on)gezondheid op burgerschap en politieke participatie. Over electoraal-geografische en maatschappelijke verschillen tussen mensen. Wie haken er af, waar en waarom? Lees hier het congres interview dat we met René hadden over de groeiende kloof in beeld tussen ‘buitenstaanders en gevestigden’.
  • Laboratorium: Positieve Gezondheid op de tekentafel: Irene Voskamp, Thomas Steensma en Mieke Reijnen over de aanpak van Provincie Zuid Holland, iPH en Adema Architecten. Hoe verbindt je verschillende partijen bij de inrichting van de woon- en leefomgeving die de gezondheid bevordert vanuit een brede kijk op gezondheid (PG).
  • Fluor: F*CK it Show: Liever een fuck-it list dan bucketlist? Leven in plaats van overleven? In dit interactieve spelprogramma leer jij jouw onderstroom (h)erkennen. Welke druk leg jij jezelf en anderen je op? Hoe blijf je een beetje bij jezelf? Lifeskills coach Wing Yan Man en positief psycholoog Daan Klever helpen je belemmerende obstakels overwinnen. PS: Fan van Billy Joel? Kom dan zeker!

16.00-17.00 uur 

  • Erdal: Netwerkborrel met hapjes.

Jaarcongres Onderstroom Alles is Gezondheid-iPH 2022

Datum: donderdag 3 november
Time: 09:45 - 16:00 uur
Location: Prodentfabriek - Amersfoort

Gratis

Deel dit evenement

Locatie

Prodentfabriek

Oude Fabriekstraat 20, 3812 NR Amersfoort

Plan uw route