Terug

Expertmeeting Samenwerken aan natuur en gezondheid

20 februari 2020

Inzet kracht van diversiteit voor natuur en gezondheid

Hoe kunnen we de komende jaren meer mensen laten profiteren van de positieve werking van de natuur op hun gezondheid? En dan vooral de mensen die dat het hardste nodig hebben? Deze vraag stond centraal tijdens de Expertmeeting Samenwerken aan natuur en gezondheid, georganiseerd door Arts en Leefstijl, Staatsbosbeheer, Nature for Health en Alles is Gezondheid. De bijeenkomst werd geleid door dagvoorzitter Karen van Ruiten van Alles is Gezondheid.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst op de gezonde kracht van de natuur, maar de vraag is hoe we ervoor kunnen zorgen dat ook bijvoorbeeld de gestreste young professional, de gamende puber of de ouderen in een zorginstelling hier gebruik van kunnen maken. Voor dit vraagstuk vinden we alleen oplossingsrichtingen als we vanuit verschillende domeinen samenwerken. Daarom is deze expertmeeting gehouden met 35 mensen uit de zorg, onderwijs, politiek, bedrijfsleven en welzijn en uiteraard uit de natuursector.

Interactie

Via onder meer een panelgesprek en interactieve sessies, waarbij vijf persona centraal stonden, is nagedacht, zijn ideeën gevormd en plannen gemaakt om mensen die dat nodig hebben te laten profiteren van de positieve uitwerking van de natuur op vele aspecten van onze gezondheid. Een middag waarin kloven zijn gesignaleerd en verbindingen gelegd.

Bekijk de visual die Hester Kaars van de Betekenaar tijdens de bijeenkomst maakte met panelgesprek en persona.

Vruchten en vervolgstappen

Het thema Natuur en Gezondheid staat bij een groot aantal partijen hoog op de agenda. Er worden vervolgbijeenkomsten georganiseerd. Het groenlab in Noord Holland komt regelmatig samen en er is verkenning gaande voor een Alliantie of Bondgenootschap om vanuit diverse domeinen te werken aan Natuur en Gezondheid. Deze bijeenkomst heeft daarnaast de volgende concrete plannen opgeleverd.

  1. Ontwikkeling white-label materialen Natuur en Gezondheid voor (zorg)professional, patiënt, bewoner – door Arts en Leefstijl, GGD Gooi en Vechtstreek en Alles is Gezondheid.
  2. Ontwikkeling beleidstool: wat kan groen betekenen voor gezondheid? Initiatiefnemers het Klimaatverbond en Alles is Gezondheid.
  3. De organisatie van een Hackathon voor Jongeren in het groen on/offline door Landschappen NL, Ned Centrum Jeugdgezondheid en Nature for Health

Relevante links, video’s en naslagwerken

Lees een van de gedichten van Jacob Passander

Groen = gezond

Meer weten over de relatie tussen natuur en gezondheid?

Netwerkadviseur groen