Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

Webinar Nieuwe kijk op Leven Lang Ontwikkelen

2 januari 2024

Op 23 januari 2024 organiseerde Alles is Gezondheid het webinar: Een nieuwe kijk op Leven Lang Ontwikkelen. Hierin gaan duurzame inzetbaarheidsexpert Aukje Nauta (Universiteit Leiden/Sioo) en ondernemer John Engelsman (IJB Groep) in op de vraag hoe organisaties kunnen werken aan een stimulerende leercultuur.

Terugkijken was mogelijk tot 1 april 2024: daarna helaas niet meer.

Om de Nederlandse arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken is de inzet op leren en ontwikkelen van groot belang. Het helpt mensen bij het behoud van arbeid, het verder groeien in hun werk of juist op weg naar een nieuwe baan. Mensen dieĀ duurzaam inzetbaar zijn, kunnen qua werk vele kanten op. Die flexibiliteit komt niet alleen henzelf maar ook hun organisatie ten goede. Maar hoe stimuleren we leren tijdens de loopbaan en bevorderen we een leercultuur op de werkvloer? Wat is de dieperliggende reden dat mensen (op het werk) vaak niet tot volle wasdom komen? Waarom zijn er toch zo weinig werkenden actief bezig met hun eigen ontwikkeling en inzetbaarheid? En wat kunnen werkgevers doen om het leren te stimuleren?

Programma

In het eerste deel neemtĀ Aukje Nauta ons mee in een nieuwe, frisse kijk op leren en ontwikkelen. Zij gaat in op schaamte en zwaktes als kracht en bron voor Leven Lang Ontwikkelen en hoe je dit kan benutten voor een betere leercultuur binnen organisaties.

Met John Engelsman gaan we in op de praktijk. Als directeur van de IJB Groep vertelt hij over de transitie waarin het bedrijf en de medewerkers zitten en hoe ze deze reis met elkaar maken. Hij gaat op leren op de werkvloer, in gesprek blijven met elkaar en samenwerken aan bedrijfsontwikkeling.

Sprekers

  • Aukje Nauta is hoogleraar, psycholoog en expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Ze schreef o.a. de boeken Nooit meer doen alsof, Tango op de werkvloer en Anders Werken.
  • John Engelsman is directeur van de IJB Groep: marktleider in betonproducten. Vanuit de bedrijfsfilosofie Duurzame Draagkracht werkt hij samen met medewerkers aan leren en ontwikkelen.
  • Wilfred Dijkstra (moderator) is netwerkadviseur bij Alles is Gezondheid en richt zich op het domein onderwijs en educatie. In 2023 is hij projectleider van de Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen.

Publieksacademie LLO

Dit webinar is de afsluiting van een serie bijeenkomsten die zijn uitgevoerd onder de vlag van de Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Dit is een initiatief van Alles is Gezondheid, DPG Media, Mediahuis en de Nederlandse bibliotheken en wordt landelijk ondersteund door de Leerwerkloketten, European Year of Skills en het Ministerie van SZW

Publieksacademie LLO

De Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen is een serie bijeenkomsten om leren en ontwikkelen in de regio te stimuleren.

Positief Gezond Werkgeverschap

Publicatie met inspiratie en handvatten om gezondheid en vitaliteit te bevorderen binnen bedrijven en organisaties

Netwerkadviseur onderwijs