Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

Webinar: Jong, opgebrand en nu de zaak weer op de rit!

18 april 2019

Op 18 april 2019 organiseerde Alles is Gezondheid een webinar waarin ervaringsdeskundigen Simeon Karsten (Vitamine Z) en Wing Yan Man (3310 – School for Millennials) vertellen over hun burn-out en hoe je deze ervaring kan omzetten in een tegengeluid en preventieve aanpak voor generatiegenoten.

Bekijk het webinar hier terug: 

Je bent 28 jaar, hebt een uitdagende baan, bent in de kracht van je leven en staat midden in de samenleving. Uitgerekend dan raak je opgebrand. Je bent geveld door een burn-out. Door stress of een te hoge werkdruk. Je ervaart zinloosheid en bent teruggeworpen op jezelf. Hoe kom je daar weer uit? Waar haal je de veerkracht vandaan? En kun je een burn-out gebruiken om het (werkzame) bestaan weer nieuw elan te geven?

De kille statistieken laten zien dat de hierboven beschreven situatie geen zeldzaamheid is. Integendeel. Het aantal jonge mensen dat kampt met een burn-out doet meer denken aan een uitslaande brand dan een gemakkelijk te blussen vuurtje. Zelfs op hele jonge leeftijd zijn burn-outverschijnselen al te zien, zoals bij het negenjarige meisje Fleur. In de media gaat de burn-out tegenwoordig vergezeld met termen als epidemie, jongerenkwaal en beroepsziekte nummer één.

Over één ding zij de meesten het daarbij wel eens: de kern van een burn-out is mentale uitputting. Vaak als het gevolg van werk. Juist daar leidt prestatiedruk snel tot klachten. Zeker vroeger. Maar klachten ontstaan nu net zo makkelijk door school of situaties in de privésfeer. In het bijzonder geldt dit voor millennials (geboren tussen 1980 en 2000). Ze bezwijken bij bosjes onder de druk van de prestatiemaatschappij en onrealistisch ideaalbeelden. Wat te doen?

Sprekers

In dit webinar gaan Simeon Karsten (Vitamine Z) en Wing Yan Man (3310 -School for Millen-nials) in op hun persoonlijke burn-out ervaring, hoe ze daar uit zijn gekomen, wat ze meenemen in hun huidige werk en wat andere jongvolwassenen -en de rest van de wereld- daarvan kunnen leren.

Simeon Karsten (Vitamine Z)
Simeon Karsten (32), oprichter van Stichting Vitamine Z, is een jongvolwassene die zelf vijf jaar geleden in een depressie stortte. Als geestelijk verzorger met een filosofie achtergrond organiseert hij jaarlijks festivals, workshops, trainingen en lezingen rondom het thema falen en imperfectie. Zijn missie is om imperfectie normaal te maken als preventie tegen de epidemie van burn-out en depressie.

Wing Yan Man (3310 – School for Millennials)
Een Masterdiploma in Civiele Techniek, met een carrière van auto tot offshore industrie, heeft Wing Yan Man uiteindelijk gekozen om de corporate ladder te beklimmen binnen een grote IT multinational. Op haar top als manager van R&D Nederland, kwam ze in een burn-out terecht. Besloten om haar generatiegenoten te helpen om een burn-out voor te zijn heeft ze 3310 – School for Millennials opgericht. Bij 3310 leert de Gameboy-generatie in workshops handvatten om te overleven in deze snelle, digitale, onzekere wereld.

Karen van Ruiten (Alles is Gezondheid)
Gespreksleiding van het webinar is in handen van Karen van Ruiten. Karen is teamhoofd van Alles is Gezondheid, een landelijk netwerk van meer dan 3.000 publieke en private organisaties die zich in-zetten voor een gezonder Nederland. Zowel fysiek als mentaal. In 2019-2020 is mentale balans en weerbaarheid van jongeren een van de speerpunten van Alles is Gezondheid.

Jaarcongres Alles is Gezondheid

Simeon Karsten en Wing Yan Man staan ook op ons Jaarcongres op 13 juni in Eindhoven.

 

Mentale balans

Mentale balans is één van de speerpunten van Alles is Gezondheid.