Theme: Verlies en veerkracht
Bestel gratis het Doeboek Hoe Dan? van Judith Kocken en Wico Mulder
Voor alle jongeren van deze tijd schreven Judith Kocken en Wico Mulder het doeboek Hoe Dan?: omdat zorgen voor het geheel veel gezonder is. De bundel werd mede mogelijk gemaakt door Missie Mentaal en Alles is Gezondheid. ‘Zowel deze bundel als het toekomstige boek is voor iedereen die van waarde wil zijn in het leven van jongeren en jongvolwassenen. De kennis en kunde in deze bundel zijn niet alleen voor jongeren met problemen of langdurige klachten, maar voor alle jongeren. We gunnen iedere jongere een stevig fundament.’
‘Het leven heeft onvermijdelijke hobbels en bobbels. Het is juist nu belangrijk dat er nieuwe generaties ontstaan die emotioneel volwassen zijn. Dit betekent dat iedere jongere zijn of haar eigen plek weet te vinden en verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van zichzelf, de ander en de wereld.’
Toenemend aantal jongeren dat hulp vraagt
Als kinderarts en jeugdarts Adolescenten zien Judith en Wico ieder jaar een toenemend aantal jongeren dat hulp vraagt en zich binnen het onderwijs of de reguliere gezondheidzorg (GGZ of jeugdzorg) niet gehoord of geholpen voelt. De toegenomen bureaucratie, wachtlijsten, tijdgebrek en het vasthouden aan protocollen, richtlijnen en behandelen vanuit DSM-diagnostiek, maakt het voor veel jongeren ‘onveilig’ om zich te verbinden en daadwerkelijk open te stellen en dát te delen wat echt aandacht behoeft.
‘Door onze eigen reis en vindtocht naar gezondheid en balans, hebben we als hulpverleners veel ervaring opgedaan in zowel het reguliere veld als daarbuiten. We hebben geleerd hoe je jezelf kunt helen van pijn en meer in balans kunt komen. Een holistisch mensbeeld, zienswijze en benadering staan voor ons centraal in een gezonde relatie met de kennis en kunde van de reguliere gezondheidszorg. Deze bundel is ontstaan vanuit een diep verlangen om jongeren te ondersteunen met duurzame oplossingen.’
Het Doeboek Hoe Dan?
Deze Doe Bundel bevat een bron aan inspiratie en rijkdom om je te inspireren zodat veerkracht en weerbaarheid een steeds natuurlijker onderdeel van je leven zijn. Hoe mooi zou het zijn wanneer het je lukt om grip te hebben op jezelf… dat je in staat bent om balans te behouden tussen wat je denkt en voelt in goede tijden en prettige omstandigheden en ook in minder goede tijden en uitdagende, lastige periodes. Want dat laatste ervaart ieder mens in het leven. Het gaat niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen… zelf, maar niet alleen. Drie gastauteurs delen in deze bundel (en zestien in het nog te verschijnen boek) met jou hun ervaringen, tips en ideeën. Het is aan jou om hieruit te kiezen wat bij je past en waarmee je aan de slag gaat. Wat heb jij nodig?
Bestel het boek gratis
Het doeboek Hoe Dan? wordt mede mogelijk gemaakt door Missie Mentaal en Alles is Gezondheid. Je kunt het gratis bestellen via de QR-code hieronder:
Over Judith Kocken
Dr. Judith M. Kocken werkt meer dan 30 jaar in de gezondheidszorg en is werkzaam als kinderarts, gespecialiseerd in Maag-, Darm-, en Leverproblemen, wetenschappelijk onderzoeker en arts voor leefstijlgeneeskunde. Ze behandelt kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige lichamelijke of psychosociale klachten waarbij beide specialismen ten volle worden benut. ‘Judith verenigt het beste van twee werelden’.
Dr. Judith M. Kocken is initiatiefnemer van Kinderbuik&co en auteur van het boek “Kinderbuik” en ”Happy Tummy“, “Je bent je eigen medicijn”, “Healthy Soul healthy body” en medeauteur van de Doe bundel hoe dan?*
Over Wico Mulder
Wico Mulder studeerde Geneeskunde & Medische Biologie aan de Vrije Universtiteit in Amsterdam. Hij heeft een Master in Public Health en specialiseerde zich tot Arts Maatschappij & Gezondheid. Hij was 15 jaar werkzaam als Jeugdarts Adolescenten bij de GGD Amsterdam, Changemaker bij het NCJ en stafarts / integraal leefstijlcoach bij Mind & Health in Naarden. Momenteel is Wico werkzaam als netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Welbevinden bij Alles is Gezondheid / Institute Positieve Health en als integraal arts en coach praktiserend in Praktijk SALUT te Gorssel.
Wico heeft naast zijn zijn opleiding tot arts diverse aanvullende (na)scholingen, opleidingen & cursussen gedaan zoals Academy for Integrative Medicine, NLP, IoPT, De Biografie als Medicijn, Polyvagaal Theorie, Sonnevelt Leefstijlcoaching, Health Innovation School, Leren Loslaten (Jan Bommerez) en het Trauma Research Foundation’s Certificate Program (Bessel van der Kolk). Eind 2022 verscheen mede van zijn hand het boek; In Gesprek met Jongvolwassenen, een concrete coachingsmethode voor zelfregie en zingeving.
Meer info?
Bekijk hier alle informatie over de bundel en lees alvast het voorwoord van Arne Popma en Tessa Roseboom.
Missie Mentaal
Overal in het land slaan partijen de handen ineen om in projecten, netwerken en initiatieven over mentale gezondheid te agenderen en te verbeteren.
Videopodcast WELdoeners: Margriet de Jager
In deze aflevering van de podcast WELdoeners gaan Sven van der Burg en Marcel van der Zee in gesprek met Margriet de Jager en Trodessa Barton. Margriet is regiocoördinator bij Alles is Gezondheid/iPH. Trodessa is inspirator, spreker en schrijver van onder meer De Zin van de Dood.
Ze spraken met elkaar over de uitdagingen in het leven, over het onderwijs en de politiek. En over samenwerken, hoe het nog beter kan, over vroeger en nu, en over de zin van de dood, want daar kunnen we veel van leren.
Bekijk de videopodcast hieronder:
Over de podcast WELdoeners
Het platform WEL verbindt, faciliteert en inspireert alle Flevolanders, gemeenten, bedrijven en instellingen met een hart voor Positieve Gezondheid. In de podcast WELdoeners gaat WEL in gesprek met betrokken en bevlogen persoon op het gebied van Positieve Gezondheid. In een goed gesprek van ongeveer een half uur, ligt de focus op de pijlers van Positieve Gezondheid.
Luister nog meer podcastafleveringen van WELdoeners op de site van WEL
Interview Ellen van Son: Hoe krijgt dood een natuurlijke plek in ons leven?
‘We willen een maatschappelijke beweging creëren waar mensen er voor elkaar zijn,’ aldus Ellen van Son, directeur van de Vereniging leven met dood. Een vereniging die wil dat de dood een natuurlijke plek in het leven krijgt. Omdat Alles is Gezondheid deze missie onderschrijft, spraken we Ellen over wat er speelt op het gebied van leven met verlies, hoe mensen geholpen kunnen worden en wat daarvoor nodig is.
Hoe ben jij betrokken geraakt bij dit thema?
‘Vanuit mijn achtergrond op het gebied van zingeving, spiritualiteit en humanistiek ben ik al langere tijd geïnteresseerd in ervaringen die de mens wezenlijk raken. De Academie voor Geesteswetenschappen, waar ik destijds als directeur werkzaam was, heeft een opleiding op het gebied van rouw-, verlies- en stervensbegeleiding. Rouw raakt ons allemaal en zo is mijn ervaring en interesse in dit onderwerp ontstaan.’
Waarom is aandacht voor omgaan met de dood belangrijk?
‘Rouw is een thema dat ons allemaal raakt, maar we weten er zo weinig van. We gaan er pas mee aan de slag als het ons direct raakt. Het is een maatschappelijk vacuüm. De dood wordt verdrongen, we sterven in ziekenhuizen, de dood heeft in Nederland geen natuurlijke plek meer in ons leven. Dit taboe zorgt voor een onvermogen om met de dood om te gaan. Nabestaanden belanden vaak in een sociale leegte, omdat het contact afneemt na de belangstelling rond het verlies en afscheid. Onderzoek wijst uit dat vier op de tien mensen iets mist in het rouwproces en we zien dat we weinig woorden hebben om erover te kunnen praten. Ook missen we vaardigheden om ons open te stellen, kwetsbaar te zijn en te luisteren. Hier kunnen we een slag maken. Daarom is het belangrijk dat er aandacht voor is.’
Je werkt bij de Vereniging leven met dood (voorheen de Vereniging Yarden). Kun je meer vertellen over de vereniging?
‘De vereniging bestaat al meer dan 100 jaar en heeft sinds augustus 2021 een nieuwe start gemaakt. De bedrijfsactiviteiten van Yarden zijn overgegaan naar DELA, en de vereniging Yarden is verdergegaan onder de naam Vereniging leven met dood. Alle betrokkenen; het bestuur, de medewerkers van het Kennis- en Supportcentrum, onze vrijwilligers, samenwerkingspartners en leden willen dat de dood een natuurlijke plek in het leven krijgt en we bieden nabestaanden passende steun bij leven met verlies.’
De vereniging biedt steun bij verlies, hoe ziet die steun eruit?
‘We bieden rouwondersteuning op verschillende niveaus, omdat ieder verlies anders wordt ervaren en omdat we op verschillende vlakken behoeften zien.
- Het breedste niveau, de onderlaag voor iedereen, gaat over maatschappelijke bewustwording. We missen vaak de taal om mensen te steunen en/of gevoelens en gedachten die bij verlies komen kijken onder woorden te brengen. Er gebeurt al veel op het gebied van bewustwording en wij willen daar ook aan bijdragen.
- Het tweede niveau zijn onze gepersonaliseerde digitale diensten. We bieden veel informatie en ervaringsverhalen. We ontwikkelen een gepersonaliseerde wegwijzer zodat mensen dat vinden, waar ze behoefte aan hebben. We weten dat 60% van mensen die met verlies te maken hebben hiermee verder kan.
- De derde laag betreft ondersteuning door vrijwilligers. Mensen die vastlopen of hun verhaal kwijt willen kunnen terecht op de Rouwchat en de Rouwtelefoon. Ook biedt de vereniging haar leden een traject van ondersteuning door een vaste vrijwilliger. 30% van de mensen heeft hier voldoende steun aan.
- Bij de overige 10% van de mensen is er sprake van complexe rouw. Deze mensen vangen wij zo goed mogelijk op en verwijzen we door naar professionele hulpverlening.’
Wat is de volgende stap met jullie beweging en wat hebben jullie nodig om die te zetten?
‘We hebben support nodig en samenwerking op verschillende vlakken. Denk aan support van organisaties waarmee we dit thema een grotere maatschappelijke bekendheid kunnen geven. We werken aan verbinding met huisartspraktijkondersteuners en huisartsen die kunnen doorverwijzen, zodat nabestaanden minder terug hoeven vallen op medicalisering. Op het vlak van doorverwijzen kun je natuurlijk ook denken aan banken, verzekeraars, pensionfondsen en uitvaartondernemers. Daar weten ze wanneer de dood een rol in iemands leven speelt.’
Kan de uitvaartbranche meer betekenen op het gebied van rouwverwerking?
‘Uitvaartondernemers verzorgen de uitvaart en zij kunnen heel gemakkelijk zorgen voor een warme doorverwijzing naar vervolgstappen op gebied van rouw. Het is opmerkelijk dat we alleen een proces hebben voor de buitenkant, terwijl iedereen met verlies te maken heeft. Alles rond een afscheid en uitvaart is praktisch; er moet veel geregeld worden. Dat innerlijke proces is veel moeilijker. Daarbij kunnen veel mensen ondersteuning gebruiken.’
Met Alles is Gezondheid en Positieve Gezondheid bekijken we gezondheid met een brede blik. Leren omgaan met verlies, mensen hun veerkracht vergroten kan preventief werken. Zie jij dat ook zo?
‘Zeker. We zien mensen vastlopen na het verlies van een dierbare. Wanneer mensen van elkaar houden ontstaat er een wereld tussen die twee mensen. Als een van de twee wegvalt verdwijnt die wereld ook. Mensen kunnen hierdoor van zichzelf vervreemden. Er zijn bepaalde factoren die de kans op complexe rouw vergroten. Denk aan leeftijd, de manier van overlijden, etc. Wanneer mensen te lang doorlopen met onverwerkt verlies kan dat leiden tot mentale en fysieke problemen. Als we in de samenleving leren omgaan met verlies en elkaar leren ondersteunen op kwetsbare momenten, wordt de groep mensen die professionele hulpverlening nodig heeft kleiner en betekent dat verlichting voor de zorgsector.’
Wat heb je naast steun/samenwerking met organisaties nodig?
‘We willen een maatschappelijke beweging creëren, gelaagde rouwondersteuning bieden en zorgen dat het thema gemeengoed wordt. Dat kan alleen als we als er meer bekendheid is en als meer mensen en organisaties zich bij de beweging aansluiten. Dit kan op verschillende manieren. Met organisaties kunnen we een samenwerking aangaan, mensen kunnen zich abonneren op de nieuwsbrief, ze kunnen lid worden of zich aanmelden als vrijwilliger. En uiteraard kunnen we ook hulp gebruiken om de Vereniging verder op de kaart te zetten. Zegt het voort, attendeer mensen uit je nabije omgeving op onze website en diensten.’
Meer weten of meedoen?
- Word lid, vrijwilliger of partner. Doe mee!
- Blijf op de hoogte van de activiteiten van vereniging leven met dood, meld je aan voor de nieuwsbrief
- Rouwchat
- Rouwtelefoon: 085-4014250 tijdens kantoortijden
- Rouwmail
Vereniging Leven met dood
Ervaringsverhalen lezen, weten welke activiteiten de vereniging verricht of hoe je kunt samenwerken / meedoen?
Natuurlijk rouwen
Tijdens ons jaarcongres organiseerden we de workshop ‘natuurlijk rouwen’ met onder meer een labyrint lopen als ritueel. Meer weten?
Jaarcongres 2023: De Groene Route
Zet de stap naar buiten, vind de weg naar binnen. Op 21 juni 2023 organiseerde Alles is Gezondheid het jaarcongres: De Groene Route. Speciaal voor 400 vooruitstrevende gezondheidsprofessionals uit heel Nederland. Op deze pagina vind je de videos, visuals, leestips, interessante links, publicaties en foto’s. Dit in navolging van het belang dat Alles is Gezondheid al langer hecht aan de kracht van natuur en gezondheid.
Op de langste dag van het jaar weken we af van de gebaande paden. Op weg naar een groener, gezonder en gelukkiger Nederland. Met de focus op natuur, buiten en groen. Maar De Groene Route staat ook voor veranderen, verduurzamen en het natuurlijke in jezelf. De vraag is hoe we gezamenlijk koers houden en wie de rol als gids vervult. Op het Inspyrium terrein van Boomkwekerij Ebben deden bezoekers mee aan een programma vol interactie, inspiratie en praktijkvoorbeelden.
Animatie: welkom bij De Groene Route
Congresvisual: welke groene stappen zet jij?
Praatplaat: bij evaluatie Alles is Gezondheid
Labyrint: veerkracht en verlies
Leestips en interessante links
- Uitleg praatplaat ‘Zonder gezonde omgeving geen gezond bestaan. Samen werken we aan een evenwicht’ n.a.v. de wetenschappelijke evaluatie van Alles is Gezondheid
- Lees hier het volledige evaluatieonderzoek en transformatie inzichten vanuit acht jaar Alles is Gezondheid (van Universiteit Maastricht/WUR/RU/RIVM voor ZonMW).
- Lees hier de Handreiking Natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners: Top-10 maatregelen voor nieuwbouw en gebiedsontwikkeling.
- Bekijk hier de video van kunstenaar Maria Koijck over het afval dat overbleef na haar borstkankeroperatie.
- Lees hier meer over natuurlijk rouwen en de rol van het labyrinth. Een labyrint kan je helpen dát los te laten wat je los mag laten en is zo een krachtige manier om bij jezelf te komen.
Klein cadeau: muziekwandeling en Smove
- Maak de Muziekwandeling Pelgrim van Lotte Pen in je eigen omgeving: hier staat de uitleg en link waar je de audio kan streamen of downloaden.
- Smove staat voor smart movement. Heb je het gemist? Check deze video. Speciaal voor Alles is Gezondheid staan ze klaar om jullie organisatie of team te laten kennismaken met smove tijdens werktijd. De eerste 10 aanmeldingen krijgen 25% korting op het Smove light pakket (o.v.v. AiG2023).
Fotoverslag: congres in beeld
Health Transformation Community Green
Gaat jouw groene hart sneller kloppen voor de transformatie naar een groene en gezonde leefomgeving? Doe dan mee met de community van voorlopers.
Samen inzetten op de natuur
Natuur, groen en buiten hebben een positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Bekijk hier onderzoek, tools en voorbeelden hoe je natuur in te zetten in je werk.
Natuurinclusief bouwen in de lift
Handreiking Natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners: top-10 maatregelen voor nieuwbouw en gebiedsontwikkeling.
Natuurlijk rouwen
Dood en leven zijn naadloos verbonden in de kringloop van de natuur. De natuur leert ons dat alle fasen van de cyclus belangrijk zijn, troost bieden en ons veerkrachtig maken. Daarom besteedden we tijdens ons Jaarcongres, De Groene Route (21 juni j.l.) aandacht aan de manier waarop de natuur kan helpen bij transformeren. Van loslaten tot zaaien en opnieuw beginnen.
It’s important to die every minute and to be reborn again (j. Krishnamurti)
Je zou het leven kunnen kunt zien als een proces van loslaten. Gedurende je hele leven heb je te maken met verlies, al dan niet bewust. Hoe ga je om ontslag, een scheiding, verdriet? Hoe ga je om het gemis van een dierbare en van jezelf, zoals je was bij die persoon? Wie laat je toe en welk persoon of welke overtuiging laat je juist los?
De veranderkracht van het labyrint
Een labyrint kan je helpen dát los te laten wat je los mag laten en is zo een krachtige manier om bij jezelf te komen. In het labyrint verlies je alleen dat, wat niet meer bij je past. Wat wil je zaaien om verder te gaan?
Het labyrint is het universele symbool voor het transformatieve proces. Van het afdalen naar de diepten van de eigen psyche, het aangaan van uitdagingen in dit proces en het vinden van de Kern. De vorm van het labyrint geeft vertrouwen dat je niet kunt verdwalen en juist dat vertrouwen in de weg biedt de veiligheid om je pijn met andere ogen te zien en met liefde los te laten. De weg terug naar buiten vanuit het middelpunt van het labyrint, is symbool voor het (weer) gaan staan op eigen benen. Je inzichten van het gelopen pad neem je mee terug de wereld in. Ervaar dat een ‘eindpunt’ ook een beginpunt kan zijn.
De sessie tijdens De Groene Route op 21 juni is georganiseerd door Loek Hezemans van Alles is Gezondheid en Staatsbosbeheer, Wico Mulder en Fook Hali (Alles is Gezondheid) in samenwerking met labyrintcoach John Musterd en psycholoog Hilde Bolt.
24 HRS of Humanity
Wico Mulder en Hilde Bold zijn bezig met de organisatie van een 24-uur durend ritueel (je loopt naar het centrum en weer terug; loslaten en manifesteren/realiseren van een intentie). De 24 uur wordt opgesplitst in 4 thema-delen van 6 uur waarbij elk deel staat voor een jaargetijde, element, windrichting of dimensie. Wil je meer weten? Neem contact op met Wico Mulder.
Herfst
Bomen verliezen blad, zodat voeding naar de stam kan. Loslaten om ruimte te maken.
Winter
Het moment van rust en bezinning zorgt voor een vruchtbare bodem voor de lente.
Lente
Na bezinning komt het zaaien. Een nieuw begin. Wat wil je laten groeien?
Zomer
In de zomer komt datgene tot bloei waar jij je aandacht op hebt gericht. Geniet.
Labyrint bezoeken
Wil je ervaren wat een labyrint met je doet? Nederland is dicht bezaaid met labyrinten. Vind er een bij jou in de buurt.
Videoserie: wat geeft iemand veerkracht?
Crisis in Europa, spanningen tussen mensen en de gevolgen van corona. Ook in 2023 wordt veel van ons gevraagd. Hoe gaan we daarmee om? Hoe blijven we gezond?
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal.
Deze serie video’s gaat in op wat iemand veerkracht geeft. Wat betekent dat in de praktijk? Hoe houd jij regie over je leven? Wat zijn tips om veerkrachtig te blijven?
We vragen het aan Hans Peter Jung (huisarts), Paul Loomans (coach en trainer), Karen van Ruiten (Alles is Gezondheid) en Machteld Huber (grondlegger Positieve Gezondheid),
Zo houdt Hans Peter Jung zichzelf veerkrachtig door de natuur in te gaan, te reflecteren en daar nieuwe energie op te doen. Bekijk video:
Bij ‘tijdsurfer’ Paul Loomans draait veerkracht om de goede balans vinden in je energie. Energie geven én terug laten komen. Ga goed om met tijd en neem rust als vertrekpunt. Bekijk video:
Voor Karen van Ruiten gaat veerkracht over ‘flow’. Het soepel heen en weer kunnen bewegen tussen werk en thuis, binnen en buiten én meegaan met de beweging in jezelf. Bekijk video:
Machteld Huber ziet veerkracht als het vermogen om te gaan met de uitdagingen in het leven. Zonder jezelf kwijt te raken en ook om ervan te leren. Bekijk video:
Veerkracht en Positieve Gezondheid
In breed gezondheidsdenken kom je veerkracht op verschillende manieren tegen.
Resilience
Lunchwebinar over veerkracht en weerbaarheid n.a.v. de documentaire Resilience.