oktober
18

Lunchwebinar Resilience: over veerkracht en weerbaarheid

Laden Evenementen

Lunchwebinar Resilience: over veerkracht en weerbaarheid

Op 18 oktober 2022 organiseerde Alles is Gezondheid met Proscoop en Stichting Emovere een lunchwebinar over de documentaire Resilience. We gaan digitaal in gesprek over de impact van ingrijpende ervaringen in de kindertijd, wat we hiervan kunnen leren en hoe we hier op een helende manier mee kunnen omgaan.

Terugkijken van het webinar kan hier:

Bekijk hier de trailer van de documentaire:

Benieuwd naar de hele film? Via ACE Aware NL bestaat de mogelijkheid om deze te kijken. Stuur een mail naar info@aceaware.nlACE Aware NL is een platform om kennis te delen, bewustzijn te vergroten en tot actie te inspireren over ACEs, (Adverse Childhood Experiences).

Inhoud webinar

Ingrijpende jeugdervaringen of jeugdtrauma is een bekende voorspeller van negatieve gezondheids- en welzijnseffecten op latere leeftijd zoals gedrag- en leerproblemen, mentale en fysieke klachten, criminaliteit, armoede, werkloosheid, verslaving, e.d.

Om een gezonde omgeving te realiseren, is het ontwikkelen van veerkracht en weerbaarheid op jonge leeftijd essentieel (‘resilience’). Zo kunnen ondersteunende relaties en emotionele beschikbaarheid -vroeg in het leven van kinderen- de schadelijke invloed van jeugdtrauma verminderen of zelfs omkeren.

#hoedan: Hoe bescherm je kinderen tegen de effecten van stress en latere problemen? Hoe krijgen we de focus op preventie en geven we prioriteit aan veerkracht? Hoe gaan we authentieke en veilige verbindingen aan zodat jongeren zich gezien en gehoord voelen?

De Amerikaanse documentaire ‘Resilience: the biology of stress & the science of hope’ laat zien dat jonge kinderen die langdurige toxische stress’ ervaren – bijvoorbeeld door misbruik of een onveilige situatie – op latere leeftijd meer gezondheidsklachten ontwikkelen en eerder overlijden.

We zien ook manieren om de veerkracht (van jongeren en ouders) te vergroten en zo de effecten van ongewenste, ingrijpende of traumatische jeugdervaringen tegen te gaan (ook wel ACE’s genoemd: Adverse Childhood Experiences). Overigens betalen deze investeringen zich later terug door het uitblijven van zorgkosten, lagere criminaliteit, etc.

Sprekers webinar

  • Bram Bakker: psychiater (tot 2021), columnist, uitgever, hardloper en auteur (o.a.  Oud zeer, Gekkenwerk, Blijf Beter en Verademing). Bram is o.a. mede-initiatiefnemer van de Balanskliniek en voorzitter van de Mental Health Foundation.
  • Hilde Bolt: psycholoog/psychotherapeut, opleider, auteur en gespecialiseerd in trauma, stress, burn-out en (geïntegreerd) lichaamsgericht werken. Hilde werkt vanuit haar eigen bedrijf de Internal Movement Company.
  • Marie-Liz de Jongh: coach, trainer, ontwikkelaar en opleider. Met haar bedrijf EQfit Kidss wil zij het verschil maken voor de jeugd en de jeugdzorg op het gebied van gedragsverandering en bewustwording.
  • Mia Wessels: arts, therapeut en spreker. Zij richtte De Jonge Dokter op en host de podcastserie Humanizing Healthcare over een nieuw paradigma in de zorg. Mia zal het webinar modereren.

Serie lunchwebinars

Dit webinar is de tweede uitzending in een serie lunchwebinars van Alles is Gezondheid en partners die ingaan op een documentaire op het gebied van mentale gezondheid, zingeving en herstel. Bekijk hier het eerste webinar over ‘The Wisdom of Trauma‘ van Gabor Maté.

Verder lezen

Lunchwebinar Resilience: over veerkracht en weerbaarheid

Datum: dinsdag 18 oktober
Time: 12:00 - 13:30 uur
Location: Online

Gratis

Deel dit evenement