Terug

Hoe kunnen we zorgen dat jongeren gezondere keuzes maken? Het antwoord op die vraag weten ze heel goed zelf!

15 februari 2024

In het programma Speaking Minds van Save the Children brengen jongeren zelf advies uit aan beleidsmakers. Onder begeleiding van Speaking Minds-trainers bedenken zij oplossingen voor vraagstukken over armoede, schulden, seksuele diversiteit of klimaat. En nu, dankzij een samenwerking tussen Speaking Minds en JOGG, ook over gezondheid. JOGG werkt namelijk aan een gezonde leefomgeving voor jongeren.

In IJsselstein brachten jongeren advies uit aan de beleidsmakers van hun eigen gemeente. De centrale vraag: Wat is belangrijk voor mij om gezond te zijn en te blijven? Leerlingen van de praktijkonderwijsschool de Baanbreker bogen zich onder begeleiding over deze vraag.

Plezier in sporten

Christijan van Jorksveld, JOGG-regisseur in IJsselstein, gaf de groep een gastles als buurtsportcoach. “Ik heb ze met elkaar spelletjes laten doen waarbij er veel interactie is met elkaar. Waarbij je moet overleggen, waarbij je elkaar nodig hebt”, vertelt Christijan. “Ik heb me vooral gericht op plezier bij het bewegen. Veel jongeren in deze groep sporten namelijk niet structureel, en het moet leuk zijn wil je het blijven doen.”

De adviezen van de jongeren

Ook gaven de jongeren aan dat het belangrijk voor ze is om een sportclub te vinden die bij ze past. Voor de promotie daarvan raden ze het gebruik van platforms zoals TikTok en Snapchat aan. Ze benadrukken ook de behoefte aan laagdrempelige “sportinstuifmomenten:” sport en spel in de openbare ruimte, waarbij kinderen vaak zelf aangeven wat ze willen doen. Zo kunnen kinderen verschillende sporten uitproberen, op een toegankelijke manier.

De jongeren gaven aan dat ze eerder deelnemen wanneer er begeleiding beschikbaar is, de club niet te ver weg is en de kosten redelijk zijn. Een opvallende suggestie: “Wat helemaal geweldig zou zijn, is dat er gezonde sportmaaltijden worden aangeboden voor of na de trainingen bij een club. Dan ben je zowel aan het bewegen als gezond aan het eten.”

“Wat helemaal geweldig zou zijn, is dat er gezonde sportmaaltijden worden aangeboden voor of na de trainingen bij een club. Dan ben je zowel aan het bewegen als gezond aan het eten!”

Gemeentenactiviteiten voor jongeren

Op het gebied van gemeenteactiviteiten voor jongeren stelden ze voor om evenementen te organiseren met bekende Nederlanders als publiekstrekkers, zoals Jan Booij, Tino Martin en Mart Hoogkamer. Ze benadrukten hierbij ook het belang van gezond eten tijdens dergelijke evenementen.

“Fijn dat er naar ons als jongeren geluisterd wordt!”

Een centrale vraag voor de jongeren was: Wat is belangrijk voor mij om gezond te zijn en te blijven? De jongeren noemen vooral gezonde voeding, voldoende slaap, een positieve mentale gezondheid en goede sociale relaties. Een opmerking van een van de jongeren illustreerde het belang van gehoord worden: “Ik vind het heel fijn dat er naar ons als jongeren geluisterd wordt! Nu maar hopen dat er ook echt iets mee gedaan wordt.”

Tot slot gaven enkele leerlingen aan dat ze hun levensstijl veranderden door meer te bewegen, gezonder te eten en meer water te drinken als gevolg van dit project. Het benadrukte nog maar eens het positieve effect dat participatie kan hebben op de jongeren.

Over Speaking Minds
Sinds 2016 faciliteert Speaking Minds, een programma van Save the Children, betekenisvolle jongerenparticipatie. Via regionale mbo’s, vmbo’s en praktijkonderwijs worden jongeren geselecteerd en gekoppeld aan beleidsmakers. Onder begeleiding van ervaren trainers buigen ze zich over concrete beleidsvragen, variërend van armoede tot klimaat. Na intensieve betrokkenheid brengen de jongeren advies uit, wat wordt geïntegreerd in beleidsvorming.

Over JOGG
Sinds de start in 2010 is JOGG de drijvende kracht achter een groeiend netwerk dat streeft naar een gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren. De focus ligt op het transformeren van ongezonde naar gezonde leefstijlen. JOGG wil een maatschappij waarin ‘gezond leven’ het uitgangspunt is, en dit gaat verder dan individuele verantwoordelijkheid. Het doel is collectief een gezonde leefstijl mogelijk maken door de fysieke en sociale omgeving te verbeteren, wat ze de “leefstijltransitie” noemen.

Speaking Minds & JOGG in Goeree-Overflakkee

Lees meer over de eerste pilot van de samenwerking


Netwerkadviseur onderwijs