Terug

In deze samenwerking tussen Speaking Minds en JOGG geven jongeren zélf advies over hoe zij hun vrije tijd gezond doorbrengen

10 januari 2024

In het programma Speaking Minds van Save the Children brengen jongeren zelf advies uit aan beleidsmakers. In een traject van zes weken gaan leerlingen in gesprek met andere jongeren, ervaringsdeskundigen, lokale instanties, en de gemeente of provincie. Onder begeleiding van Speaking Minds-trainers bedenken zij oplossingen voor vraagstukken over armoede, schulden, seksuele diversiteit of klimaat. In een samenwerking tussen Speaking Minds en JOGG, die werken aan een gezonde leefomgeving voor jongeren, is nu voor het eerst een vraag over het thema gezondheid voorgelegd aan jongeren.

Samenwerking tussen Speaking Minds en JOGG

De missie van Alles is Gezondheid is om de maatschappelijke beweging richting een vitaler Nederland te versterken. Toen Wilfred Dijkstra, netwerkadviseur bij Alles is Gezondheid, vernam dat Speaking Minds gemeentes zocht om hun programma uit te breiden, dacht hij meteen aan JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst). JOGG werkt namelijk actief aan een lokaal, landelijk en internationaal netwerk om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken.

Door Speaking Minds te verbinden aan JOGG, en daarmee aan het thema gezondheid, ontstond een veelbelovende samenwerking. De primeur van deze samenwerking vond plaats in de gemeente Goeree-Overflakkee. Die gemeente stond voor de uitdaging van ongezonde eetgewoonten, drugsgebruik, en verveling onder jongeren. De jongeren werden betrokken met de vraag: “wat hebben jullie nodig om je vrije tijd gezond door te brengen?”

Twee klassen van RGO Beroepscampus uit Middelharnis gingen enthousiast aan de slag, met rolmodellen, ervaringsdeskundigen, en beleidsmedewerkers die hun inzichten deelden.

Korting op sport, meer anti-rookvoorlichting en meer evenementen

De jongeren presenteerden maar liefst 14 adviezen aan de gemeente. Deze omvatten suggesties zoals het plaatsen van meer sporttoestellen buiten, het bieden van korting op sportabonnementen, en het introduceren van fruit op school. Opvallend was ook de oproep voor meer jongerencentra en uitgebreidere evenementen, zoals een meer uitgebreide nieuwjaarsduik. De link tussen een actief sociaal leven en verminderde behoefte aan alcohol en drugs werd sterk benadrukt. Opmerkelijke voorstellen zoals werkklusjes via school onder de slogan “meer werken, minder drugs” illustreerden de creativiteit van de jongeren.

Wethouder Henk van Putten onderstreepte de waarde van de adviezen en erkende de noodzaak om sportscholen toegankelijker te maken. Hij benadrukte echter ook de uitdagingen, zoals het beschermen van buitensporttoestellen tegen vernieling. De jongeren pleitten verder voor meer anti-rookvoorlichting en verbeterde samenwerking tussen BOA’s en jongerenwerkers. Niet meteen boetes uitdelen, maar eerst in gesprek.

Tweede pilot in IJsselstein

Na het succes in Goeroe-Overflakkee draait alweer de tweede pilot in IJsselstein. Op de Baanbreker, school voor praktijkonderwijs, zijn jongeren in gesprek gegaan over wat er nodig is voor jongeren om bij een sportclub/vereniging te gaan sporten. De gemeente vraagt zich ook af wat de reden zou zijn dat jongeren wel of niet naar een event of activiteit vanuit de gemeente zouden komen. Tot slot denken de jongeren na over hun eigen gezondheid en wat de gemeente daarin voor hen kan betekenen. Hun ideeën werken ze momenteel verder uit. Op 25 januari presenteren ze hun bevindingen en plannen aan de wethouder en gemeenteraad in het gemeentehuis!

Over Speaking Minds
Sinds 2016 faciliteert Speaking Minds, een programma van Save the Children, betekenisvolle jongerenparticipatie. Via regionale mbo’s, vmbo’s en praktijkonderwijs worden jongeren geselecteerd en gekoppeld aan beleidsmakers. Onder begeleiding van ervaren trainers buigen ze zich over concrete beleidsvragen, variërend van armoede tot klimaat. Na intensieve betrokkenheid brengen de jongeren advies uit, wat wordt geïntegreerd in beleidsvorming.

Over JOGG
Sinds de start in 2010 is JOGG de drijvende kracht achter een groeiend netwerk dat streeft naar een gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren. De focus ligt op het transformeren van ongezonde naar gezonde leefstijlen. JOGG wil een maatschappij waarin ‘gezond leven’ het uitgangspunt is, en dit gaat verder dan individuele verantwoordelijkheid. Het doel is collectief een gezonde leefstijl mogelijk maken door de fysieke en sociale omgeving te verbeteren, wat ze de “leefstijltransitie” noemen.

Netwerkadviseur onderwijs