Terug

Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid beschikbaar

14 juni 2019

Speciaal voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen heeft het Institute for Positive Health (iPH) de Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid ontwikkeld. Met het gespreksinstrument krijgen mensen inzicht in hoe het met ze gaat en vooral: wat ze willen doen om zich gelukkiger en gezonder te voelen.

Taal en Gezondheid

De lancering vond 12 juni plaats tijdens de conferentie ‘Taal en Gezondheid’. Het eerste (papieren) exemplaar van de eenvoudige tool is aangeboden aan taalheld Jose Brunselaar. Zij heeft zelf met laaggeletterdheid te maken gehad en is begeleider van taalklassen voor laaggeletterden en maakte onderdeel uit van het testteam van de eenvoudige tool.

De Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid is een gespreksinstrument net zoals de tool voor volwassenen, kinderen en jongeren die iPH eerder samen met andere organisaties heeft ontwikkeld. Deze versie, waarbij meer gebruik is gemaakt van symbolen, is zowel op papier als digitaal beschikbaar en wordt bij voorkeur samen met een (zorg)professional ingevuld.

Onderzoek

Dat er vraag was naar een eenvoudige versie van de iPH-tool, werd  duidelijk toen de resultaten van een studie in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven bekend werden gemaakt: tussen de 34 en 40 procent van de werknemers in de schoonmaak, bouw en industrie, productie en landbouw en keuken kan nauwelijks lezen en schrijven.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden en het toepassen van gezondheidsvaardigheden. Bron: Onderzoek Stichting Lezen & Schrijven.

Uitvoerig getest door doelgroep

De vereenvoudigde versie van de tool is uitvoerig getest door laaggeletterden en mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Het Institute for Positive Health heeft de tool i.s.m. de Koplopertafel Laaggeletterden ontwikkeld. De koplopertafel bestaat uit: Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, Stichting Lezen & Schrijven, GGD Gelderland-Zuid, GGD Amsterdam en Bibliotheek Rivierenland.

Meer informatie

Pledge

Tijdens de Conferentie Taal en Gezondheid is de pledge getekend om laaggeletterde inwoners van Rivierenland via video’s en activiteiten te helpen met een gezondere levensstijl. Lees hier meer over.

Positieve Gezondheid

Meer weten over Positieve Gezondheid?