Terug

Bloeiende samenwerking tussen regionetwerk HANNN, institute for Positive Health en Alles is Gezondheid

19 juli 2021

Het begint met de droom van HANNN (Healthy Ageing Network North Netherlands) eind 2020 om Positieve Gezondheid stevig te verankeren in Noord-Nederland. Om daarmee nog meer en sneller meer gezonde jaren voor mensen in Noord-Nederland te realiseren.
HANNN is een van de oudste netwerken van Alles is Gezondheid, is de gezondste coalitie van Nederland en zet zich in voor Meer Gezonde Jaren voor álle inwoners van Noord-Nederland, jong en oud. Nu dus ook via de samenwerking met Institute for Positive Health (iPH). Aanleiding voor de samenwerking is de vraag of er in de Gezonde Huiskamer, de mobiele bus van waaruit inwoners in Noord-Nederland een leefstijlcheck kunnen doen, gewerkt kan worden met de gesprekstool en de methodieken van Positieve Gezondheid.

Leefstijlcheck via de Gezonde Huiskamer

De Gezonde Huiskamer is inmiddels een bekende plek in Noord-Nederland voor een leefstijlcheck, voor een gesprek over (gezonde) leefstijl en om inspiratie op te doen om de gezondheid in kleine stappen te verbeteren. Doordat de Gezonde Huiskamer verrijdbaar is, worden inwoners in diverse wijken, plattelandsgebieden en buitenwijken van steden makkelijker bereikt. Inwoners doen er een leefstijlcheck, afgenomen door een leefstijlcoach, en deze duurt ongeveer 20 minuten. Omdat Positieve Gezondheid steeds vaker door gemeenten en organisaties wordt omarmd is het integreren van deze methodiek eigenlijk een logische vervolgstap voor De Gezonde Huiskamer. De insteek is om na de vragenlijst tijdens het gesprek ook concreet te verwijzen naar lokale activiteiten die voor de diverse pijlers van Positieve Gezondheid staan. Zo worden de bezoekers aan De Gezonde Huiskamer nog beter op weg geholpen om te werken aan hun gezondheid en of leefstijl. Na het samenbrengen van Institute for Positive Health en Hannn via Alles is Gezondheid kwam al snel het idee ook PLUK gezamenlijk te gaan verkennen.

De eerste twee activiteiten die op het programma staan, zijn een toer door de gemeente Coevorden aansluitend bij de Nationale Sportweek en een gezondheidsmarkt in Sint Nicolaasga, waar de diverse aanbieders volgens de assen van Positieve Gezondheid gepresenteerd zullen worden.

Samen aan de slag

Inmiddels hebben Stephan Spies (institute for Positive Health) en Janny de Boer (Alles is Gezondheid) zelf kennis gemaakt met de leefstijlcheck, volgt een team van de HANNN de Basismodule: ‘Werken met Positieve Gezondheid’, en last but not least gaan HANNN en Alles is Gezondheid en Institute for Positive Health ook samen aan de slag met PLUK, jouw geboorterecht op gezondheid. PLUK is een concrete vertaling van Positieve Gezondheid. Samen met de partners van HANNN gaan we PLUK testen in Noord- Nederland: ‘We bouwen als HANNN aan een infrastructuur om het contact tussen de beleidswereld en de samenleving op het vlak van gezondheid te vergemakkelijken. Daarbij is het ook handig om een soort abonnement op gezondheid te kunnen bieden,’ aldus HANNN-directeur Daan Bultje. ‘We richten ons in eerste instantie op de Bloeizones in Fryslân en verkennen de koppeling met de verrijkte schooldag in Groningen.’

Wil je meer informatie over de samenwerking tussen HANNN, Alles is Gezondheid en Institute for Positive Health? Neem gerust contact met ons op.

Janny.de.boer@allesisgezondheid.nl
s.spies@ipositivehealth.com
allette.snijder@hannn.eu
danielle.bekkering@hannn.eu

Netwerkadviseur