Terug

Thuisafgehaald

Details
Datum ondertekening 14-09-2016
Actief Ja
Thema Gezonde Leefomgeving, Meedoen
Organisaties Thuisafgehaald 

Ja, wij dragen bij aan een vitaler Nederland door buurtgenoten met elkaar te verbinden om eten te delen

Wij combineren gezonde voeding met sociaal contact. 25% van de ouderen die thuiszorg krijgt, is ondervoed. 30% van Nederlanders voelt zich eenzaam. Thuisafgehaald verbindt buurtgenoten aan elkaar om eten te delen. Speciale aandacht gaat uit naar mensen die tijdelijk of permanent niet meer voor zich zelf kunnen koken. Denk aan ouderen, mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke/verstandelijke beperking.

Er zijn in Nederland 9.000 thuiskoks die bereid zijn te koken voor een ander. Sinds de oprichting in 2012 zijn er reeds 230.000 maaltijden gedeeld. We streven naar gezonde verbonden buurten. Gezond, omdat mensen verse, zelf bereide maaltijden eten. De maaltijden bevatten meer groenten, pure producten en weinig pakjes/zakjes. Verbonden, omdat buurtgenoten lkaar via het delen van eten leren kennen. 51% van de thuiskoks doet meer dan koken alleen.

Wij, Gemeente Woerden, Radius Welzijn en Welzijn Divers, werken samen met Thuisafgehaald. Wij genereren lokaal bekendheid voor deze informele steun rond de avondmaaltijd. We stimuleren en ondersteunen kwetsbare mensen om via Thuisafgehaald eten te delen met buurtgenoten.

Thuisafgehaald heeft de ambitie dat er in 2020 per jaar 75.000 gezonde maaltijden worden gedeeld tussen kwetsbare mensen en kokende buurtgenoten.

Onze activiteiten

 • Online tools matching buurtgenoten
  Thuisafgehaald zal online tools (door)ontwikkelen voor de matching tussen buurtgenoten.
 • Eten delen met kwetsbare buurtgenoten
  Thuisafgehaald biedt ondersteuning aan iedereen die eten wil delen, met speciale aandacht voor kwetsbare buurtgenoten.
 • Samenwerking partners zorg/welzijn en ondersteuning professionals
  Thuisafgehaald zal met partners uit zorg en welzijn en sociaal professionals samenwerken en ondersteunen in het gebruik van Thuisafgehaald voor hun kwetsbare cliƫnten.
 • Instrument voor zelfredzaamheid en informele steun
  Thuisafgehaald betrekt 25 gemeenten om Thuisafgehaald in te zetten als instrument voor zelfredzaamheid en informele steun.

Ook pledgepartner worden?

Neem een kijkje op Doe mee of bel ons voor een afspraak via 085 4853216.