Terug

Lifelines

Details
Datum ondertekening 29-02-2016
Actief Ja
Regionetwerk HANNN Noord-Nederland
Thema Positieve Gezondheid
Organisaties Lifelines 

Wij zetten ons in voor een gezonder Nederland door het onderhouden van een langlopende cohortstudie en biobank.

Lifelines is een langlopende cohortstudie en biobank onder ruim 165.000 deelnemers (10% van de populatie uit de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe), waarin een breed palet aan data en biomateriaal wordt verzameld.

Breed in de zin van veel verschillende materialen en methoden: vragenlijsten, fysieke metingen (o.a. ECG, lengte, gewicht, bloeddruk) en biomaterialen (o.a. bloed, urine en feces). En breed in de zin van diverse gezondheidsindicatoren en determinanten: persoonlijk (bijvoorbeeld leefstijl,  persoonlijkheid, gezondheid, sociaal-economische status), omgevingsgerelateerd (bijvoorbeeld werk, buurtkenmerken en klimaat) en genetisch. Dit brede palet aan data en materialen wordt door wetenschappers van umc’s, universiteiten, bedrijven en andere wetenschappelijke instellingen gebruikt om onderzoek te doen naar de determinanten van ziekten en aandoeningen. Dit betreft onderzoekers van diverse disciplines zoals geneeskunde, sociale wetenschappen, bedrijfskunde en ruimtelijke wetenschappen.

Onze activiteiten

  • Verzamelen van diverse materialen voor betere behandelmethoden
    Lifelines verzamelt gedurende 30 jaar een grote diversiteit aan materialen onder een grote groep deelnemers. De resultaten van de onderzoeken zullen interessant zijn voor betere behandelmethoden, van bijvoorbeeld kanker, diabetes en hart- en vaatziekten, betere preventiemethoden, door het ontstaan van ziekten en aandoeningen te relateren aan persoonlijke, omgeving- en genetische determinanten, en betere geïndividualiseerde gezondheidszorg.
  • Drie onderzoeksrondes naar data en biomateriaal
    Lifelines is gestart in 2006 met een 1e onderzoekssronde. Vanaf 2013 worden alle 165.000 deelnemers opnieuw uitgenodigd voor de 2e onderzoeksronde. En de intentie is om vanaf 2018 met een 3e onderzoeksronde te starten.
  • Samenwerken met verschillende partijen en koppelen bestanden voor verrijken resultaten onderzoek
    Lifelines werkt met verschillende partijen samen, vooral gericht op wetenschappelijk onderzoek, maar ook op het gebied van beleidsonderzoek. Het bundelen van krachten, methoden en informatie verrijkt de reeds gevonden resultaten. Verrijking vindt in de nabije toekomst verder plaats door koppeling van diverse bestanden zoals geocodes, apothekersgegevens en huisartsgegevens.

Ook pledgepartner worden?

Neem een kijkje op Doe mee of bel ons voor een afspraak via 085 4853216.