Terug

ITTA, Kennisinstituut voor Taalontwikkeling

Details
Datum ondertekening 29-10-2015
Actief Ja
Thema Meedoen, Leren
Organisaties ITTA Kennisinstituut voor Taalontwikkeling en Expertisecentrum TOP (Taal, Ouderbetrokkenheid en Participatie) 

Wij beloven ons in te zetten om het taalniveau van Nederlandstalige en anderstalige laaggeletterden naar een hoger niveau te brengen.

Het ITTA zet zich als kennisinstituut voor taalontwikkeling in om het taalniveau van Nederlandstalige en anderstalige laaggeletterden naar een hoger niveau te brengen. Hierbij geldt telkens dat er aansluiting moet zijn bij de doelen van de leerder, bijvoorbeeld meer kennis krijgen over de gezondheid van jezelf en je kind.

Onze activiteiten

 • Op landelijk niveau de verbinding leggen tussen taal, ouderbetrokkenheid en gezondheid
  ITTA zet in op landelijk niveau om de verbinding te leggen tussen taal, ouderbetrokkenheid en gezondheid. Dit doet ITTA door bestaande gezondheidsprogramma’s te verrijken met een ouderbetrokkenheidscomponent waarbij taal de verbindende factor is.
 • Ontwikkeling radio-, televisie, en internetlessen voor migrantenomroepen (EDUSOM) speciaal gericht op veel voorkomende ziektes zoals diabetes en obesitas
  ITTA ontwikkelt radio-, televisie, en internetlessen voor de migrantenomroepen (EDUSOM) speciaal gericht op veel voorkomende ziektes zoals diabetes en obesitas. De migrantenomroepen bevinden zich in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en bereiken een groot deel van de Turken, Marokkanen, Ghanezen, Somaliërs en Spaanstaligen. Zij zenden uit op de lokale radio en televisie, maar de internetlessen zijn uiteraard door iedereen te bekijken. Uit evaluaties van eerdere lessen van Edusom blijkt dat kijkers en luisteraars meer begrijpen en zich beter kunnen redden in praktijksituaties zoals bij de huisarts, de tandarts, de school van de kinderen, etc. Zij hebben veel behoefte aan informatie over gezondheid en vergroting van hun taal- en gezondheidsvaardigheden.
 • Ontwikkeling samen met stichting Lezen en Schrijven en Rezulto van beknopte lespakketten voor leerkrachten in de kleutergroep
  ITTA ontwikkelt samen met Stichting Lezen en Schrijven en Rezulto beknopte lespakketten voor leerkrachten in de kleutergroep waarmee zij aandacht kunnen besteden aan woorden en zinnen die te maken hebben met gezondheid. Bij dit lespakket wordt ook materiaal voor ouders ontwikkeld zodat zij in de thuissituatie met hun kind met dezelfde woorden en zinnen bezig kunnen zijn. Dit helpt hen om beter te communiceren met de leerkracht, huisarts, schoolarts, etc. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een gezond thuismilieu. Deze pakketten zullen naar 6.000 basisscholen in het hele land worden gestuurd.
 • Zoekt altijd de verbinding met de praktijk
  ITTA is altijd op zoek naar de verbinding met de praktijk. Het werkt samen met verschillende partners, gemeentes en overheden.

Ook pledgepartner worden?

Neem een kijkje op Doe mee of bel ons voor een afspraak via 085 4853216.