Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

The Model’s Health Pledge: voor een gezonde werkomgeving in de mode

3 augustus 2018

In 2016 ondertekenden twintig vooraanstaande partijen in de modebranche een ambitieuze pledge van Alles is Gezondheid om de gezondheid van Nederlandse modellen te waarborgen en verbeteren. Met de lancering van een online platform en meldpunt, en een doorlopende aanwas van nieuwe partners, maakt initiatief The Model’s Health Pledge zich hard voor gezonde modellen in de modebranche. Een mooi voorbeeld voor andere branches en beroepsgroepen met gezondheidsrisico’s.

Marvy Rieder maakt direct duidelijk wat ze in de modebranche wil bereiken: “Modellen moeten vanaf het begin van hun carrière goed begeleid worden. Op alle fronten van het vak: met hun lichamelijke gesteldheid, goede voeding en voldoende rust, maar ook bij het runnen van je eigen bedrijf, geestelijke gezondheid en de omgang met modellenbureaus. Als je als model letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zit, haal je het beste uit jezelf.” Niet voor niets luidt het credo van The Model’s Health Pledge: zonder goede gezondheid, geen schoonheid.

“Zonder goede gezondheid, geen schoonheid.”

Sterk in je schoenen

Het streven naar een gezonde werkomgeving in de modebranche is echter niet vanzelfsprekend. Rieder: “Niet eens zo heel lang geleden was het ‘dun, dunner, dunst’ wat de klok sloeg. Vaak waren bepaalde maten vereist. Zeker als aspirant model moet je sterk in je schoenen staan om niet mee te gaan in deze teneur. Zelfvertrouwen is daarbij heel belangrijk. Net als een gevoel van bescherming, goede begeleiding en het hebben van praktische kennis over een gezonde uitoefening van je vak. Dat bewustzijn ontbreekt nogal eens. Dat is precies het gat waar we met onze pledge in springen.”

Belofte

Volgens Marvy Rieder ligt er een grote verantwoordelijkheid bij agentschappen, ontwerpers en de media in het neerzetten van een gezond modebeeld en het creëren van goede werkomstandigheden. “Het werkt het beste als de branche zélf het goede voorbeeld geeft in plaats van het opleggen van regels. Daarmee zetten we wereldwijd de toon.”

Rieder: “Met Alles is gezondheid zijn we erin geslaagd een mooie belofte te formuleren die aanspreekt in de branche. Na de eerste lichting ondertekenaars groeide het netwerk het afgelopen jaar flink door. Inmiddels hebben zich meer dan vijftig partijen aangesloten bij The Model’s Health Pledge.” Deze ondertekenaars komen niet alleen uit de modebranche, maar hebben ook expertise op het gebied van media, bedrijfsvoering en juridische aspecten. Naast de fysieke gezondheid is er ook aandacht voor de mentale en financiële gezondheid van modellen.

Meldpunt

Belangrijk hoogtepunt in 2017 is de lancering van een online platform en meldpunt voor misstanden. Met dit meldpunt wil The Model’s Health Pledge misstanden rondom een gezonde werkomgeving in de mode-industrie inzichtelijk maken en  verhelpen. “In Nederland hebben we afgesproken dat je iemand mag aanspreken op gedrag, wanneer diegene de pledge heeft ondertekend. Dat mag je bij ons anoniem doen. Meldingen over pledge-ondertekenaars worden in dialoog met betrokkenen in behandeling genomen. We werken met een vertrouwenspersoon die via mediation een oplossing probeert te vinden,” vertelt Rieder. De uitkomsten en een overzicht van alle meldingen zijn te vinden in het jaarverslag van The Model’s Health Pledge.

Online platform

Naast het meldpunt kunnen modellen ook inspiratie opdoen op het online platform. Op www.themodelshealthpledge.nl kunnen (aankomende) modellen en modeprofessionals de pledge lezen, het netwerk bekijken en leren van persoonlijke verhalen van branchegenoten. Bezoekers vinden er informatie, tips en advies op het gebied van gezondheid en een goede, stimulerende werkomgeving.

The Model's Health Pledge

Lees meer op de website van The Model’s Health Pledge.

Pledge

Met de pledge van Alles is Gezondheid streven de ondertekenaars naar een zo gezond mogelijke werkomgeving voor modeprofessionals.

Video RTL

Het initiatief is niet onopgemerkt gebleven in de pers. In een uitzending van RTL Boulevard ondertekende Nikkie Plessen de pledge.

Jaarrapport

Op 6 september 2018 is het jaarrapport gepubliceerd. Met o.a. onderzoeksresultaten onder 300 modellen over hun gezondheid.

Kamervragen

Kamervragen werden gesteld nav berichtgeving dat de gezondheid van modellen ver onder de maat is. Staatssecretaris Blokhuis, reageerde hier op.