Methodiek Goed Gevoel Stoel
De Goed Gevoel Stoel is een groepsmethodiek om professionals in drie praatsessies met kwetsbare mensen te laten werken aan geestelijke gezondheid en mentale weerbaarheid en draagkracht.
De Goed Gevoel Stoel, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven, is een methode gericht op groepen die kampen met meerdere problemen zoals het hebben van schulden, geen werk, een slechte gezondheid, verslaving etc. en waar de draagkracht en de draaglast niet meer in evenwicht zijn. Het zijn geen therapiesessies waarin problemen uitgebreid in kaart worden gebracht, maar mensen kunnen wel hun verhaal kwijt. En vervolgens wordt er gezocht naar manieren om hiermee om te kunnen gaan. Het delen van ervaringen en elkaar stimuleren positieve stappen te maken is de basis van de methodiek. De Goed Gevoel Stoel heeft net zoals elke stoel vier poten en deze moeten alle vier even sterk staan. De poten staan symbool voor: Jezelf beschermen, Hulp en steun zoeken, Goed voor jezelf zijn en Jezelf leuk vinden.
Doel
- Mensen die het moeilijk hebben sterker maken
- De aandacht voor geestelijke gezondheid blijvend in de jaarwerking van groepen inbouwen
Doelgroep
Voor groepen van mensen die het moeilijk hebben in het leven. Mensen die met veel problemen tegelijk worstelen, zoals werk, geld en gezondheid. Mensen die daardoor niet kunnen meedoen met de gewone manier van leven.
De praatsessies van de goed-gevoel-stoel slagen het best in groepen van 8 tot 10 personen. Het kunnen bestaande groepen zijn die elkaar al lang kennen. Maar het kunnen ook nieuwe groepen zijn, op voorwaarde dat die nieuwe groep niet stopt na de drie sessies om te voorkomen dan mensen na afloop weer in een gat vallen.
De Goed Gevoel Stoel is een initiatief van
Kijk hier voor meer informatie over de Goed Gevoel Stoel