november
23

Lustrumcongres Netwerk Zicht op Buiten: Twee uur per dag naar buiten: hoe dan?!

Laden Evenementen

Lustrumcongres Netwerk Zicht op Buiten: Twee uur per dag naar buiten: hoe dan?!

Kinderen zitten te veel binnen en achter beeldschermen, waardoor hun ogen, motoriek, conditie, gewicht  en houding achteruitgaan. Hoe pakken we deze problematiek aan? Hoe kunnen we de leefstijl van de jeugd verbeteren? Het lustrumcongres van het Netwerk Zicht op Buiten op donderdag 23 november 2023 bij de Jaarbeurs in Utrecht gaat dieper in op deze uitdaging.

Het Netwerk Zicht op Buiten zet zich al vijf jaar in voor een (maatschappelijke) beweging waarin kinderen en jongeren meer buiten zijn en buiten spelen. Dit doet het netwerk onder andere. door kennisdeling en uitwisseling van ervaringen op het terrein van onderwijs, (gedrags)onderzoek, praktijk en beleid.

Vraag

Hoe kunnen we onze kinderen minimaal twee uur per dag buiten laten spelen in hun eigen omgeving?

Doel

Tijdens dit lustrumcongres gaan we dieper in op het belang van een goede (fysieke) gezondheid van de jeugd en gaan we in gesprek over mogelijke oplossingen voor de oogheelkundige gevolgen (van te veel binnen zijn en -beeldschermgebruik).

Lees hier het artikel op Dutch Health Hub  over de  ooggezondheid en het belang van buiten spelen voor kinderen. ‘Wereldwijd is er een bijziendheidsepidemie aan de gang onder kinderen. Twee uur per dag buitenspelen houdt kinderogen gezond.”

Voor wie

Gezondheidsbevorderaars, (oog)zorgprofessionals, jeugdgezondheidszorg (staf en beleid), beleidsmakers bij gemeenten en Rijksoverheid uit zowel het sociaal, onderwijs, ruimtelijk als gezondheidsdomein.

Programma

Ontdek hoe we gezamenlijk buiten spelen kunnen stimuleren vanuit diverse lokale, regionale en landelijke beleidskaders, zoals omgevingsvisie, preventie- en sportakkoorden en beweegplannen. Het programma bevat bijdragen van Florien van der Windt (Directeur Publieke Gezondheid VWS),  Karine van ’t Land (Voorzitter KAMG), oogarts en epidemioloog Caroline Klaver, optometristen Gabi Steenbekkers en Merel Kanters, Gezonde School adviseur Muriel Weltens en Alles is Gezondheid adviseur Peternel Mereboer. In de middag gaat Bureau Objectief in op digitale verleidingen en gedragsverandering bij kinderen en gaan de congresdeelnemers met elkaar in gesprek over problemen, alternatieven en wat er nodig is (#hoedan).

Bekijk hier het volledige programma en tijden

Kosten en accreditatie

Inschrijvingskosten bedragen € 90 per persoon. Accreditatie is toegekend door ABSG en V&VN.

Locatie en datum

Donderdag 23 november 2023 van 09.30 tot 16.30 uur in de Julianazaal Jaarbeurs in Utrecht.

Inschrijving

Vul hier het inschrijfformulier in. Er is plek voor maximaal 160 bezoekers. Betaling gaat via Ideal.

Organisatie

Congresorganisatie is in handen van netwerkpartners Zicht op Buiten waaronder AJN, Alles is Gezondheid, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Gezonde School, Amsterdam UMC/Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid en ZienbyEva.

Sponsors

Met dank aan Alles is Gezondheid, AJN Jeugdartsen Nederland, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS), Cooper Vision BV, Menicon BV, Hoya BV, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Heine Optotechniek en Oogfonds.

Netwerk Zicht op Buiten richt zich op leefstijlverandering bij de jeugd, specifiek op beeldschermgebruik. Het netwerk bestaat uit een oogartsen, orthoptisten, optometristen, jeugdartsen, epidemiologen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen, orthopeden, bewegingswetenschappers, gezondheidswetenschappers, buurtspeelcoaches en psychologen. Zicht op Buiten brengt de gevolgen van te weinig beweging en buiten zijn voor de gezondheid van kinderen en jongeren in kaart op het gebied van visus, motoriek en houding. In 2020 bood het netwerk een whitepaper aan de Secretaris-Generaal van het ministerie van VWS aan om aandacht te vragen voor de gezondheidsgevolgen.

 

Lustrumcongres Netwerk Zicht op Buiten: Twee uur per dag naar buiten: hoe dan?!

Datum: donderdag 23 november
Time: 09:30 - 16:30 uur
Location: Jaarbeurs Utrecht - Utrecht

€ 90

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Jaarbeurs Utrecht

Jaarbeursplein, 3521 AL Utrecht

Plan uw route