Terug

‘Verkoop niet alleen pillen, ook paprika’s’

26 november 2020

Op vrijdag 20 november brachten De Voedselapotheek en Stichting het Eetschap de Dutch Design Week aan huis met Recept voor Gezondheid, een online inspiratielunch over het ontwerpen van een sociaal en gezond voedsellandschap.

Met een groep professionals die met inwoners in de wijk aan een gezonde omgeving willen werken bereidden we een gezonde lunch, want samen eten zorgt ervoor dat we beter eten. Ieder ging vanuit eigen keuken aan de slag met een lunchbox vol ingrediënten die van tevoren thuis waren bezorgd. Tijdens de bereiding van een heerlijke soep deelden ontwerpers Naomi Jansen en Dalila Sayd hun aanpak in het project Voedselapotheek Wijkaanpak. Ze deelden ervaringen over het betrekken van wijkbewoners in het ontwerpproces aangevuld met concrete voorbeelden van concepten die ze op dit moment ontwikkelen in de wijken De Valuwe in Cuijk en Schothorst in Amersfoort.

Dalila weet uit ervaring dat opgroeien in armoede betekent dat je niet bezig bent met gezond of duurzaam eten maar met de vraag of er genoeg eten voorradig is. Een ongezonde leefstijl hangt nauw samen met stress, armoede, eenzaamheid, grote gezinnen en ook veel werken. Als directeur van Stichting het Eetschap wil ze de kloof tussen wat buiten de wijk wordt bedacht verkleinen.

De belangrijkste boodschap van Naomi en Dalila? Maak geen beleid vanachter een bureau, maar zie wijkbewoners als gelijkwaardige partners. Ga in gesprek over eten en gezondheid, krijg zo de ‘struggles’ in beeld, dan komen de oplossingen bovendrijven.

Apotheker Mark Slager van Apotheek Orion in Amersfoort schoof aan en nam ons mee in de apotheek van de toekomst en zijn rol in het wijkproject Voedselapotheek Schothorst. In zijn ogen moet een apotheker een gezondheidscoach zijn in plaats van een logistiek medewerker van de medicijnproducent. Natuurlijk blijven medicijnen nodig, maar Mark adviseert regelmatig een consult van een leefstijlcoach zodat mensen minder pillen nodig hebben. Inderdaad, dat betekent dat hij minder verdient, maar Mark was duidelijk over zijn dochters van 8 en 10 jaar oud als motivatie. Ook zij verdienen goede zorg!

Netwerkadviseur

Contentspecialist & Communicatieadviseur