Terug

Toolkit voor zorgverleners om natuur voor gezondheid in te zetten

23 januari 2023

Intuïtief zijn velen ervan overtuigd dat contact met groen gezond is. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor neemt toe. Steeds meer zorgverleners zetten daarom natuur in om te werken aan de gezondheid van cliënten en patiënten. Als antwoord op deze trend heeft Alles is Gezondheid in samenwerking met Arts en Leefstijl, de ‘Toolkit Natuur voor Gezondheid’ ontwikkeld, een waardevol instrument voor professionals in de eerstelijns gezondheidszorg en welzijns- en sportsectoren.

Over de toolkit ‘Natuur voor Gezondheid’

De toolkit biedt laagdrempelige informatie over hoe professionals natuur kunnen integreren in hun dagelijkse praktijk. Met een overzichtelijke landingspagina in het Kennislab dient deze toolkit als een centrale bron voor tips, materialen, voorbeelden en inspiratie. Hier vinden zorgverleners alles, van zelfzorgadvies tot behandelingen te midden van een groene omgeving, ter vervanging van traditionelere settings zoals bebouwde omgevingen of binnenruimtes.

Of het nu gaat om psychosociale of fysieke klachten, de toolkit biedt diverse middelen die als aanvulling op reguliere behandelingen kunnen dienen. Het omvat suggesties voor beweging, sociale interactie en ontspanning in de natuur. De inhoud varieert van praktische oefeningen die kunnen worden gedeeld met patiënten tot video’s die geschikt zijn voor de wachtkamer van een huisarts.

Het ontstaan van de toolkit

De toolkit is het resultaat van interviews met verschillende professionals, waaronder huisartsen, fysiotherapeuten, runningtherapeuten, buitenpsychologen, POH’s, diëtisten, buurtsportcoaches en welzijnswerkers. Hun waardevolle praktische tips en adviezen zijn geïntegreerd om een uitgebreide en goed doordachte toolkit te bieden.

De toolkit is niet bedoeld als vervanging voor behandelingen. Het toepassen van natuur kan wel preventief werken en een gezondheidsbevordering als effect hebben.

Vervolgstappen

De ‘Toolkit Natuur voor Gezondheid’ is een gezamenlijk initiatief van Alles is Gezondheid en de Vereniging Arts en Leefstijl. Dit initiatief markeert een belangrijke stap in de transitie van zorg naar gezondheid, waarbij de natuur fungeert als een waardevolle bondgenoot in het streven naar welzijn. In het eerste kwartaal van 2023 staat een verkenning gepland, waarbij wordt gekeken naar uitbreiding met extra praktijkvoorbeelden en de lancering van een nieuw platform.

Naar de toolkit 'Natuur voor Gezondheid'

 

Toolkit Natuur voor gezondheid

‘Natuur voor Gezondheid’ geeft praktische hulpmiddelen, bruikbaar voor professionals in de eerstelijns gezondheidszorg en welzijns- en sportsectoren.


Netwerkadviseur groen
Contentspecialist & Communicatieadviseur
Adviseur Positieve Gezondheid