Terug

Praktijkmiddag Positieve Gezondheid: best practices, valkuilen en vervolgstappen

11 februari 2019

Steeds meer (zorg)professionals, regio’s, gemeenten, verzekeraars en landelijke beleidsmakers willen met Positieve Gezondheid aan de slag. Maar hoe pas je dit goed toe in de praktijk? Het Institute for Positive Health en Alles is Gezondheid organiseerden hierover een praktijkmiddag: ‘Van tekentafel naar werkvloer’.

Wat werkt wel, wat werkt niet? Zijn er al best practices? Waar kunnen we van elkaar leren? Onder de prikkelende leiding van dagvoorzitter Marianne van den Anker gingen zo’n 230 deelnemers met elkaar in gesprek. Een terugblik op deze dag:

Zes presentaties Positieve Gezondheid: van nano tot macro

De vraag naar het hóe wordt steeds vaker gesteld. Hoe gebruik ik Positieve Gezondheid als gespreksmiddel? Hoe vertaal ik het naar concrete toepassing? Hoe maak ik het concept werkbaar? In de praktijk zijn hierbij een aantal niveaus te onderscheiden. Op nano-niveau gaat het om het directe contact met patiënt/cliënt/burger. Het micro-niveau betreft de samenwerking binnen de (zorg)praktijk. Op meso-niveau hebhben we het over wijk en buurt, de gemeente of de regio. En bij het macro-niveau denken we aan landelijk beleid, regelgeving en financieringsstructuren. Al deze niveaus komen vanuit verschillende perspectieven aan bod in zes plenaire presentaties.

Achttien gesprekken: ervaringen, tips & trucs, ‘next steps’

In achttien werkgroepen deelden de deelnemers ervaringen uit over de ‘hoe-vraag’. Dé grote gemeenschappelijke uitdaging: hoe vinden we een goede “betaaltitel” om Positieve Gezondheid een structurele plek te geven?’ Hier vind je een kleine selectie uit de uitkomsten van de werkgroepen.

Mini-interviews

In mini-interviews vertelden de deelnemers hoe zij in de dagelijkse praktijk werken met Positieve Gezondheid. Ook geven zij aan op welke vragen zij antwoorden hopen te vinden. Lees hier de interviews.

GGD AppStore

Aan het slot van de praktijkmiddag interviewt Machteld Huber Monique Westerlaken van GGD Utrecht over de geheel vernieuwde GGD AppStore. Dit online overzicht van relevante en betrouwbare gezondheidsapps en websites, is een product van alle 25 GGD’en en GGD-GHOR Nederland, in samenwerking met kennisinstituten en patiënten- en consumentenorganisaties. Leestip: Karen van Ruiten, hoofd van Alles is Gezondheid, sprak eerder met Petra van Tiggelen, mede-initiatiefnemer GGD appstore, over de app. Lees het interview.

1sociaaldomein

De meesten van jullie kwamen naar Zeist om kennis en ervaringen met andere (zorg)professionals uit te wisselen. Maar waarom zou je daar mee stoppen, zodra de middag voorbij is? Sluit je aan bij het Netwerk Positieve Gezondheid op 1sociaaldomein.nl en (be)vraag anderen over het werken met Positieve Gezondheid. iPH stelt dit platform gratis ter beschikking als online ontmoetingsplek voor iedereen die werkt of wil werken met Positieve Gezondheid en daar vragen of tips over heeft.

 

Terugblik

Bekijk de volledige terugblik en fotoverslag van de praktijkmiddag op de website van iPH.