Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

Gezond gesprek met Petra van Tiggelen: gezondheidsapps op een rij

21 november 2018

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 100.000 apps die de gezondheid bevorderen of beweren dat te doen. En dat aantal groeit dagelijks. Maar hoe betrouwbaar zijn deze apps? En hoe weet je welke app het beste werkt? Hiervoor is de GGD AppStore ontwikkeld. Hiermee zetten de GGD’en gezamenlijk de gezondheidsapps op een rij zet en beoordelen deze aan de hand van diverse criteria. Karen van Ruiten, hoofd programmabureau Alles is Gezondheid, sprak hierover met Petra van Tiggelen, innovatiemanager bij GGD Amsterdam en mede-initiatiefnemer GGD appstore.

Karen: Waarom zijn jullie een aantal jaar geleden met GGD AppStore gestart?

Petra: Zowel bij ons bij GGD Amsterdam als bij de andere GGD’en merkten we dat er steeds meer apps worden ingezet om de gezondheid te bevorderen. Enerzijds een mooie ontwikkeling: op deze manier werken mensen actief aan het verbeteren van hun eigen gezondheid. Het gebruik van apps is leuk én geeft je regie over je eigen gezondheid. Tegelijkertijd roept het de vraag op: hoe goed zijn de apps en welke app kan je het best gebruiken? Er is nauwelijks iets bekend over de betrouwbaarheid en effectiviteit van al deze apps. Dit was dan ook de aanleiding voor de GGD AppStore. In samenwerking met 25 GGD’en en GGD GHOR Nederland onderzoeken en vergelijken we de gezondheidsapps. Doel is om in Nederland een toegankelijk en transparant overzicht te bieden van relevante en betrouwbare apps.

Goed dat jullie dat zijn gaan doen. Was dat er in Nederland of in het buitenland nog niet?

In Engeland werd een soortgelijke tool ontwikkeld, waarmee Engelstalige health apps worden vergeleken. In Nederland was het er niet. Het is niet zo verrassend dat dit soort initiatieven steeds vaker opkomen. Wij vinden het belangrijk om gebruikers de juiste tools te geven om een weloverwogen keuze te maken uit alle apps.

Hoe gaat het testen en onderzoeken van een willekeurige app via de GGD AppStore?

De gezondheidsapps worden onderzocht door verschillende professionals, zoals gezondheidsbevorderaars, (jeugd)artsen, en door onderzoekers die werkzaam zijn bij een GGD in het land. Er wordt getoetst op de volgende criteria: 1) gebruiksvriendelijkheid, 2) betrouwbaarheid, 3) privacy en veiligheid en 4) onderbouwing (effectiviteit). Aan de hand van sterren wordt een beoordeling gegeven. Inmiddels staan er 95 apps in de AppStore, dat aantal willen we komend jaar richting de 100 krijgen. Daarvoor is samenwerking met partijen, maar ook budget nodig.

Wie maakt er vooral gebruik van informatie uit deze app-testen?

De ervaring leert dat juist heel veel verschillende mensen gebruik maken van de GGD AppStore. Ik denk dat dat komt, omdat er een divers aanbod aan apps zijn en omdat er in Nederland nog geen soortgelijke tool is ontwikkeld die gezondheidsapps met elkaar vergelijkt. We werken dan ook actief samen met verschillende professionals, zoals Thuisarts.nl en het National eHealth Living Lab. Zowel voor het beoordelen van apps, maar ook zodat meer mensen weten waar ze informatie over gezondheidsapps kunnen vinden.Tot slot de stappen in 2019 voor de doorontwikkeling van de GGD AppStore.

Hoe kunnen mensen aanhaken of bijdragen als zij geïnteresseerd zijn?

Op dit moment verkennen we samenwerkingsmogelijkheden met verschillende partijen, waaronder ook organisaties uit het netwerk van Alles is Gezondheid, want als we willen doorontwikkelen en opschalen kunnen we alleen samen het verschil maken en een breed ‘platform/centrum voor app-expertise‘ vormen. We staan dan ook zeker open voor verschillende partijen die ons kunnen helpen. De hulp van het netwerk van Alles is Gezondheid is dan ook altijd welkom!

Bekijk de GGD AppStore

Het gebruik van de GGD AppStore is gratis voor iedereen. Ga direct aan de slag!

 

Denk mee

Wilt u een bijdrage leveren aan de GGD AppStore? Neem dan contact op met de GGD: info@ggdappstore.nl