Terug

Nederland helpt elkaar in tijden van corona

6 april 2020

Verbonden zijn. Nabijheid ervaren. Juist in periode met coronavirus blijkt dit extra belangrijk. In deze tijd willen we er voor elkaar zijn en elkaar helpen. Hieronder vind je een aantal mooie initiatieven op een rij. Om elkaar te helpen, en een steun in de rug om gezond te blijven. 

NatuurWijs opdrachten in de buitenlucht

Natuurwijs en Staatsbosbeheer brengen nu wekelijks een extra nieuwsbrief uit: ‘bericht van de boswachter’. Hierin staan leuke, eenvoudige NatuurWijs opdrachten, die de kinderen uit kunnen voeren in de tuin, in het park om de hoek of rond de school (voor de kinderen van ouders die werken in vitale beroepen). Meld je aan om deze nieuwsbrief de komende tijd wekelijks te ontvangen.

Coronahulp: kom in actie

In deze coronacrisis hebben oudere en kwetsbare mensen het zwaar. Maar ook mensen die werken in de zorg, bij de politie en in supermarkten kunnen mogelijk extra hulp gebruiken zodat hun belangrijke werk door kan gaan. Op dit platform is alle vraag en aanbod op één plek verzameld: hulp vragen en aanbieden is gratis voor maatschappelijke organisaties en particulieren. Zo is de kans het grootst dat hulp gevonden wordt. Van bijles tot oppas, kook en boodschappenhulp. Hier bied je je hulp aan of vraag je om hulp.

Vlag “Met elkaar voor elkaar”

Ben jij ook trots op de mensen die onze samenleving draaiende houden in deze tijden van de corona? Van zorgpersoneel, leraren en supermarktmedewerkers tot hulpdiensten, transporteurs en zo meer. Zij werken in deze tijd nog harder dan ze normaal al doen. Hang daarom ook de vlag uit om deze mensen een hart onder de riem te steken. Laat met deze vlag zien dat zij onmisbaar zijn in deze spannende tijd: met elkaar, voor elkaar! De opbrengst van de vlag gaat naar Het Rode Kruis in de strijd tegen het coronavirus. #samenstaanwesterk

MIND Steun in corona-tijd

Het aantal gesprekken voor mensen met psychische klachten neemt toe naarmate het kabinet verdere maatregelen aankondigt. MIND wil er voor alle mensen zijn die worstelen met psychische klachten. Daarom is MIND er ook ’s avonds, naast de extra informatie en de livestream die ze iedere werkdag van 11 tot 16 uur verzorgen. Lees hier meer.

De BOOS AntiCoronaDepressiePodcast

In de BOOS AntiCoronaDepressiePodcast, gepresenteerd door Tim Hofman, is het doel de luisteraar in deze vreemde tijden van het coronavirus niet BOOS, maar BLIJ te maken. Zo sprak Tim met neuropsycholoog Erik Scherder om te kijken wat we zelf kunnen doen om onze hersenen fit, lenig en gezond te houden. En met Freek de Jonge, zelf nog kerngezond, die vertelt dat hij zijn ic-bed op zou geven voor een jonger iemand. Luister naar goede gesprekken en meer om je op te vrolijken in deze podcast-serie. 

Kom in actie met One World

Terwijl de pandemie zich verder ontwikkelt, komen er ook prachtige verhalen binnen van over de hele wereld, over solidariteit en eenheid. Bij One World krijgen die mooie verhalen extra aandacht, als lichtpuntje in deze bizarre tijden. Deel jouw eigen verhaal over hoe jij in actie komt in deze crisis. Je kunt ook de petitie tekenen, samen solidair zijn, en wereldleiders oproepen om mee te doen aan een wereldwijd responsplan.

De beste documentaires en speelfilms van De Balie

Omdat we de komende tijd met zijn allen net wat meer tijd thuis doorbrengen kijk je de films van De Balie Cinema gewoon thuis op de bank! Er is speciaal voor jou een lijst samengesteld met de beste documentaires en speelfilms van het afgelopen jaar.

#Wevergetenjullieniet

Het is extra moeilijk dat we deze dagen niet met onze dierbaren door kunnen brengen. We missen elkaar, maar: we vergeten elkaar niet! Dat kunnen we wel met z’n allen tonen, met het vergeet-mij-nietje als symbool, een actie van Alzheimer Nederland en Samen dementievriendelijk. Doe je ook mee? Hang een raamposter op, teken een stoepkrijt bloemetje, stuur een vergeet-mij-niet fotokaart of verzin zelf een creatieve manier en deel je actie op social media met #wevergetenjullieniet.

Kijktips: theater bij je thuis

De theaters zijn dicht en alle voorstellingen zijn afgelast. Maar creativiteit kruipt waar het niet gaan kan. Theatermakers zoeken naar manieren om hun publiek te blijven vermaken en ontroeren. En ze blijken heel goed te zijn in roeien met de riemen die je hebt. AVROTROS heeft de mooiste initiatieven op een rij gezet.

Geweldige Wijk app maakt elkaar helpen in tijden van corona makkelijker

De Geweldige Wijk app is ontwikkeld om mensen met een kleine beurs te ondersteunen hulp te organiseren bij dagelijkse uitdagingen, om zo de stress ten gevolge van schaarste te verminderen. Via de app kun je heel eenvoudig je vraag stellen. Bijvoorbeeld “Wie wil mijn medicijnen ophalen bij de apotheek?” of “Wie kan er een paar boodschappen voor mij doen in de winkel?” Iemand die hulp wil bieden kan dit direct aangeven. In deze tijden kan de app een mooi middel zijn om laagdrempelige hulp voor iedereen die dat nodig heeft in een gemeente, beter organiseren.

Psychische ondersteuning voor verpleegkundigen

Als verpleegkundige kun je op dit moment gestrest of bezorgd zijn vanwege de coronacrisis – op het werk, thuis of misschien wel allebei. Het is dan belangrijk om psychische ondersteuning te zoeken. Dat kan op verschillende plekken. De initiatieven variëren van een groep psychologen en coaches die werkers in de vitale beroepen psychisch ondersteunen, tot twee psychologen uit Brabant die collega’s uit de psychosociale sector vragen in deze provincie om van één arts of verpleegkundige buddy te worden. Op de site van Nursing vind je deze en meer initiatieven om verpleegkundigen gratis psychisch te ondersteunen.

BLOG: I've got corona on my mind

Janny de Boer, netwerkadviseur bij Alles is Gezondheid, schreef een blog over thuiswerken in corona-tijd.