Terug

BLOG: I’ve got Corona on my mind

30 maart 2020

De derde thuiswerkweek is van start gegaan en gelukkig werkt het weer nog steeds mee. De dagelijkse wandelingen zitten inmiddels aardig in mijn systeem. Daar waar ik in de eerste week nog enthousiast de huisgenoten (man en twee puberdochters) vroeg om mee te wandelen, betrap ik mezelf er nu op dat een wandeling alleen ook best wel even lekker is…. Four is a crowd.

Dat thuiswerken gaat met ups & downs. Structuur en regelmaat inbouwen in de dag gaat een beetje met vallen met opstaan. De ene keer lukt het om de dag te beginnen met een hardlooprondje. De andere dag begin ik enthousiast in sportkleren, maar heb ik halverwege de dag nog steeds niet dat online yoga klasje gedaan. Volgende dag weer beter, hoop ik dan.

Jammer dat vele bijeenkomsten nu niet doorgaan, daar leef je als netwerkadviseur toch een beetje voor. Maar gelukkig dwingt de thuissituatie veel mensen tot nieuwe (online) ideeën. Zo ook bij onze regionale netwerken. Woensdag 25 maart zou de feestelijke lancering van het project Healthy Hillegom plaatsvinden. Het project stimuleert Hillegommers om gezonde keuzes te maken. Alle uitnodigingen voor de partners waren de deur uit en een mooie locatie in Hillegom vastgelegd, maar helaas. Corona gooide roet in het eten, en terecht werd besloten om dit event nu niet door te laten gaan. Maar moet dan alles stoppen, vroegen initiatiefnemers gemeente Hillegom en The Pando Network zich af? Kunnen we juist nu niet toch met de activiteiten online starten en daar al aandacht geven aan een gezonde leefstijl? That’s the spirit! Corona of niet, Healthy Hillegom is online gelanceerd.

Ook vanuit het Gezondheidspact in Utrecht komen bemoedigende berichten. Wijkbewoner Amina Berkane uit Kanaleneiland start in no time een whatsapp-groep van wijkbewoners en zorgprofessionals voor Kanaleneiland Transwijk. Hier kunnen bewoners voor allerlei vragen over Corona terecht. Zo is er toch contact. Daar is behoefte aan, merk ik ook bij mezelf. Net wat vaker dan normaal, check ik of het goed gaat met (schoon)ouders en met vrienden die ook noodgedwongen thuis zitten of juist overuren maken in de zorg of het onderwijs.

Patiëntenorganisatie MIND lanceerde pas geleden de digitale huiskamer, waar patiënten met psychische klachten elke dag tussen 11 en 16 uur terecht kunnen en ervaringen kunnen delen. Juist voor deze groep mensen is het lastig om nu thuis te moeten zitten en deze huiskamer biedt een alternatief voor direct contact met de hulpverlener. Hoopgevende berichten dus uit allerlei hoeken. Berichten waardoor Corona iets minder top of mind is en ik met nieuwe energie de volgende thuiswerkweek in ga.

Nederland helpt elkaar in tijden van corona

Om elkaar te helpen, en een steun in de rug om gezond te blijven, vind je hier initiatieven die in corona-tijd zijn ontstaan.

Netwerkadviseur