Terug

Gezond buiten werken

15 juni 2021

Yvette Mehciz van Nature Desks interviewt Annette Postma netwerkadviseur Natuur en Leefomgeving bij Alles is Gezondheid.

Bedankt dat je tijd wilde vrijmaken en leuk dat je mee wilt doen met het interview. Zou je om te beginnen jezelf willen voorstellen?

Als netwerkadviseur Natuur en Leefomgeving werk ik twee dagen per week bij Alles is Gezondheid. Dat is een netwerkorganisatie, die vanuit samenwerking tussen uiteenlopende personen, instellingen en bedrijven werkt aan een gezonder en gelukkiger Nederland voor al haar inwoners. Van oorsprong ben ik bewegings- en gedragswetenschapper, de laatste jaren vooral met focus op de verbindingen tussen gezondheid, natuur en leefomgeving. Ik hou ervan om wetenschap, beleid en praktijk op een lijn te brengen én ook om persoonlijk de verbinding natuur, gezondheid en leefomgeving in de praktijk te brengen.

Wat betekent gezond werken voor jou? 

Gezond werken betekent voor mij dat ik leuk werk heb waar ik plezier in heb. Werk waarin ik mij een beetje kan verliezen zodat de tijd snel gaat en daar ligt meteen mijn valkuil. Dat ik mijzelf zo in het werk verlies dat ik geen pauzes neem en dus te intens werk. Dus gezond werken betekent ook tijdig pauzes houden, in beweging blijven, bijvoorbeeld dat ik dit interview staand doe. Dus afwisselen tussen zitten en staan. Ik heb een zit-sta bureau dus mijn meetings doe ik eigenlijk altijd staand. Gezond werken betekent ook dat ik op tijd stop. Ik ben een ochtend mens dus ik begin vrij vroeg en eigenlijk plan ik principieel na 3 uur ’s middags geen afspraken meer in. Dan heb ik een uur om actiepunten te doen en dan stop ik om 4 uur. Het betekent vooral goed voor mezelf zorgen in niet te hard werken, niet te lang werken en vooral lol blijven houden in wat ik doe en met de mensen waarmee ik werk.

En op welke andere manieren geef je verder nog invulling aan het gezond werken naast de punten die je net hebt benoemd?

Ik vind het fijn om niet achter elkaar afspraken te hebben, dus ik zorg voor gaten in mijn agenda. Ik verzamel mijn telefoontjes of lange meetings met mensen die ik ken. Dan doe ik die wandelend hier in het buitengebied waar ik woon. Lopen tijdens de werkdag is voor mij echt van belang. Stiekem zit ik altijd te kijken of het qua weer en type afspraak ook wandelend of buiten kan. Buiten mijn kantoor heb ik een luifeltje en daaronder staat een loungestoel. Ik woon in een buitengebied en ik kijk uit over de eikenbomen in een schapenweide en dan ga ik daar zitten met mijn laptop. Dat is ook precies de plek waar de zon staat. Dus ik probeer met mooi weer wel altijd een aantal dingen buiten te doen en dat betekent voor mij wel echt gezond werken.

Jij bent natuurlijk zzp’er. Maar in welke mate zijn de organisaties waarbij je werkt bezig met gezond werken?

Alles is Gezondheid is daar natuurlijk altijd en alleen maar mee bezig. Wij hebben een paar collega’s die zich specifiek bezighouden met gezondheid en werken. Die collega’s zijn altijd fanatiek bezig om te zoeken hoe ze dan gezondheid van werkend Nederland kunnen bevorderen.

Hoe bedoel je dat?

Ze zijn bijvoorbeeld bezig dat mensen die werken in de productie bij bedrijven en fabrieken dat die voldoende pauzes krijgen. Dus misschien meer bezig met dat soort mensen dan met de kenniswerkers zoals zijzelf en wij. Opvallend eigenlijk. We zijn er wel mee bezig met de organisatie. Onze programmadirecteur zegt ook van neem vrij, spreek minstens 1 keer per week buiten af met een collega. Dus gezondheid tijdens het werk is bij ons wel een thema en zeker nu in coronatijd doe je dat buiten.

Heb jij verder nog ervaringen met buiten werken naast het wandelend vergaderen?

Ja. Ik werk dus graag buiten met een laptop als het een mooie dag is. Daar heb ik ook plekken voor ingericht. Ik houd ook wel eens mijn meetings buiten want de wifi is daar gewoon goed. Dan moeten die collega’s soms vreselijk lachen, want dan zien ze de koeien van de boer buiten op de achtergrond. Dus dat soort dingen doe ik ook wel. Lunchen doe ik ook zoveel mogelijk buiten. Maar dan ga ik eigenlijk nooit wandelen, dan ga ik gewoon lekker aan tafel zitten.

Waarom ga je dan zitten in plaats van lopen? 

Omdat ik vaak tussendoor al veel loop. Dus het is zo logisch voor mij dat ik al een keer een ronde heb gelopen. Ik heb een perfecte weeting route in de buurt. Daar doe ik 50 minuten over. Dat doe ik eigenlijk altijd wel, tenzij het heel slecht weer is. Zoals de afgelopen weken, toen heb ik echt beduidend minder gelopen tijdens de werkdagen omdat er veel regen en wind was. Als ik op kantoor zou zijn, buiten coronatijd, dan deed ik wel vaak een rondje in de pauze. Ook op kantoor liep ik. Dat heb ik ook geïntroduceerd bij andere collega’s. Die heb ik uitgenodigd om samen te lopen. Dan ga ik naar hen toe en vragen ze hoe dat dan moet en ik geef ze tips. Bijvoorbeeld de aantekeningen dicteer ik altijd op mijn telefoon en dan tussendoor zeg ik  ‘Wacht even, ik dicteer even onze acties of ideeën’ Zo gebruik ik de tips van Martine de Vaan en daarmee laat ik zien dat het heel makkelijk kan.

Hoeveel kilometer loop jij nu op een dag?

Het rondje is 3,9 kilometer. Ik loop niet 2 keer op een dag dat rondje, dus ik kom niet aan de 7 kilometer van Martine. Maar ik zit denk ik aan de 5 à 5.5 kilometer. Soms loop ik nog kleine stukjes heen en weer. Het is wel weersafhankelijk hoor. Als het echt heel slecht weer is dan is het minder. Ik heb wel een nieuwe hele goede regenjas gekocht met zo’n hoge kraag dus als het waait dan kan mijn microfoontje er nog in. Dat werd op een gegeven moment de reden dat ik niet ging lopen. Hier in het buitengebied waait het harder dan in de stad, dus dan is het soms moeilijk om een beschutte route te lopen.

Ja precies. Wat maakt het mogelijk of juist minder goed mogelijk om je werk mee naar buiten te nemen?

Het meenemen van papieren bijvoorbeeld. Vanmiddag heb ik bijvoorbeeld een overleg. Dan heb ik alvast de agenda met wat ik wil zeggen geprint. Maar als ik aantekeningen zou moeten maken of ik zou de meeting moeten voorzitten dan lukt het niet. Dat overleg vanmiddag is met een man of 8 en ik ga het nu voor de derde keer lopend doen. Het is een kwestie van op tijd in je agenda kijken en ik doe dan mijn camera en microfoon uit en tegen de tijd dat ik aan de beurt ben zet ik het aan. Wat je nodig hebt is een goede telefoon, een goed device. Ik woon in een rustige omgeving met weinig verkeersgeluid, dus dat scheelt. Je moet het wel organiseren. Ervoor zorgen dat je voor die tijd genoeg gedronken hebt, naar de wc bent gegaan en je schoenen en jas aan heb. Je moet dus de vergadering anders voorbereiden en niet pas ter plekke kijken waar het over gaat.

Wat voor soort werkzaamheden kan je mee naar buiten meenemen?

Meetings met meerdere mensen, het uitwerken van actiepunten, mails, dat soort dingen dat kan ik buiten aan een tafel doen. Mijn telefoontjes kan ik buiten doen. Meetings die goed voorbereid moeten worden die kan ik wel buiten doen. Vorig jaar had je van die mooie zomerdagen en dan zit ik wel de hele dag buiten ja.

En bij wat voor soort werkzaamheden of vergaderingen kan dit niet?

Bij hele ingewikkelde vergaderingen of hele persoonlijke besprekingen. Soms heb je een teamoverleg waarvan je denkt dit gaat over wel iets heel strategisch. Of ze zijn heel intensief of heel persoonlijk dan wil ik niet dat het gehoord wordt. Ik vind dat dan niet kan. Ook bij werksessie waarbij je dingen op een scherm moet zien terwijl de zon fel schijnt, is naar buiten gaan niet fijn. Ik heb zo meteen een bespreking waarbij we een nieuwe folder gaan ontwerpen en zo iets werkt niet wandelend.

Ben je bekend met de Outdoor Office Day en zo ja, wat voor activiteiten organiseert jouw organisatie in het kader van deze dag?

Daar zijn we mee bekend en sinds dit jaar partner van. Ik ken het al vanaf de eerste versie. Dat was in Utrecht en toen dacht ik al van Wow wat is dit een ontzettend gaaf concept. Dat heb ik toen aan wat collega’s verteld en hebben we al wat social media aandacht aan gegeven. Toen ben ik langsgegaan op het plein waar het was, het was echt kleinschalig. En daar zijn we nu mee bezig, met het groter maken.

Want jouw organisatie is dan met name bezig met het groter maken van die dag?

Toen alleen om te kijken van hoe gaat het nou en het aandacht geven. Dat is ook wat Alles is Gezondheid doet. Die verbindt personen en initiatieven aan elkaar rondom gezondheid. Dat kan zijn op allerlei vlakken, bijvoorbeeld kinderen, ouderen, zorg, werk, de wijk dus noem maar op. Dus we vinden het leuk om partijen te verbinden. En we vinden het leuk om initiatieven, zeker als die van onderop komen, om die een podium te bieden. Dat hebben we toen gedaan met de Outdoor Office Day en dat zijn we nu ook aan het doen. Ik heb nu ook samen met Janny voorgesteld aan communicatiemedewerkers om tijdens de aankomende Outdoor Office Day naar Rotterdam te gaan met ons team Groen, dat zijn de vijf mensen rond Natuur en Leefomgeving. Mijn communnicatiecollega neemt haar fotocamera mee om daar een aantal initiatieven te bezoeken die lopen of natuur promoten. Er is een mooie groene route met allerlei leuke plekken,  De Groene Connectie. 11 kilometer langs een groene speeltuin, een pluktuin, een park ,etc. Dus het verbindt. Dan kan je of de gehele route lopen of specifieke stukken. Wij willen foto’s maken van de activiteiten en het zelf beleven. En de Rotterdamse organisatieadviseur Ellen van Bodegom heeft een interessante wandelroute gemaakt, die laat zien wat je met werken en lopen kan doen, dus daar willen we ons bij aansluiten. Liefst ook nog langs Matthijs van der Poel, een huisarts in die buurt, die het Looprecept doet. Dus die gaat iedere week lopen met de mensen waarvan hij denkt dat ze wel een aanpassing kunnen gebruiken in de leefstijl of die mensen zijn eenzaam en die heeft een wandelgroep. Daar wil ik al heel lang een keer heen, dus leuk om zo een combinatie te maken. En daarnaast dus allerlei foto’s maken die we overal kunnen gebruiken.

Groen, ook voor gezond beleid, gelanceerd in 2020. https://www.groenvoorgezondbeleid.nl

Groen, ook voor gezond beleid, gelanceerd in 2020.

https://www.groenvoorgezondbeleid.nl

Dat klinkt heel goed. En wat is volgens jou de toegevoegde waarde van de Outdoor Office Day?

Wat ik heel goed vind, en daar is Ioana van Nature Desks sterk in, die begint gewoon met haar enthousiasme en haar verbindingskracht. Daarmee laat ze zien van ‘dit kan ook, je moet buiten werken versimpelen, en niet te moeilijk maken. Door de website en een dag te organiseren vestig je er positieve aandacht op. Of neem de website met een vinklijstje van de mogelijkheden om buiten te werken. Je hoeft ze niet allemaal te doen, maar ga het eens proberen. Dus mensen in beweging krijgen dat is één. Mensen naar buiten krijgen dat is twee. Wat meer aandacht voor de natuur in onze leefomgeving dat is drie. Dus ik vind dat zij helpt aan een gezonde wereld en een gezonde werknemer en aan verbindingen onderling. Ik denk dat de Outdoor Office Day precies die dingen doet.

Hoe kan je die toegevoegde waarde nog verder vergroten?

Elkaar versterken! Dus vanuit Alles is Gezondheid zorgen dat die dag heel bekend wordt. En vanuit  OOD zorgen dat er content is om te delen. En verder: practice what you preach. Dus wij zeggen dit is van belang, dus dan moet je het ook zelf doen. Zo’n organisatie als AiG moet op die dag een voorbeeldfunctie hebben, dus zorgen dat veel medewerkers op die dag buiten iets doen rond buigen werken. En dat allemaal posten, over schrijven en anderen naar buiten uitnodigen op die dag.

Alles is Gezondheid vindt het belangrijk dat er met name op plekken waar veel werkgevers samen zitten, dat daar goede wandelroutes zijn die makkelijk zijn, die precies een rondje zijn van een uur vergaderen en dat er kleine rondjes aanwezig zijn waar je in je pauze kan lopen. Zulke weetingroutes hebben wij nu gemaakt met Amersfoort. Dat doen wij nooit alleen en dat willen we graag in de City Deal voor meer steden aanbieden. Er zijn ook plannen om de weeting site door te ontwikkelen, omdat wij het van belang vinden omdat wij vinden dat een gezonde leefstijl, gezond naar buiten gaan dat het onderdeel wordt van de werkdag en wij fan zijn van weeting.nl.

Overigens denk ik na alle kou en regen dit voorjaar dat we het universum mogen vragen of het op 27 mei mooi weer wordt.

Nederland hè. Dat is altijd een dingetje

Ja precies. Je moet altijd wel een beetje slecht weer bestendig zijn.

Wat mij heel leuk lijkt is dat als de buitenlocaties waar je kan werken dat het daar ook heel kleinschalig kan. Niet altijd alleen maar een hele grote dag ergens in het bos. Maar misschien kleine kantoortjes in het bos of meubilair waar je kan werken, dat dat nog verder gepromoot kan worden en uitgewerkt. Dat vond ik heel leuk in het laatste webinar.

Outdoor Office Day zie ik als start van een beweging. We kunnen er met zijn allen voor zorgen dat beweging tijdens de werkdag normaal is, dat naar buiten gaan normaal is. Dat buitenkantoortjes als rustplek beschikbaar zijn of als concentratieplek of kleinschalige ontmoetingsplek. Het lijkt me heel mooi als dat vaker kan. Maar de partners van natuurorganisaties maken zich uiteraard zorgen over de drukte in de kwetsbare natuur, begrijpelijk! Maar op plekken in het buitengebied kan het wel, waar minder ‘hoogstaande’ natuur is. Dus ik hoop dat OOD de mens en natuur wat meer verbindt, zeker in deze tijden van schermen en wifi.

Duidelijk. Dat was het voor mij, dankjewel!

Graag gedaan

Netwerkadviseur groen