Terug

Finaleplek voor PLYGRND.city op South by Southwest festival. Wat is de succesformule?

17 februari 2020

De vijf Place by Design-finalisten zijn aangekondigd door South by Southwest festival (SXSW). Partner van Alles is Gezondheid PLYGRND.city is met project Hoodlab geselecteerd. Met Hoodlab worden bewoners geholpen aan een gezonde en gezellige leefomgeving. SXSW, een festival in Austin in de V.S. over muziek, film en interactieve media, biedt architecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen en kunstenaars op 16 maart de mogelijkheid om hun ontwerp te presenteren. Dit doen ze in een pitch-wedstrijd waarbij wordt gekeken naar de sociale impact van het project op de gemeenschap en de schaalbare oplossingen die ze bieden om de leefomgeving te verbeteren. Wat is de sleutel tot succes van PLYGRND.city?

PLYGRND combineert social en urban design

PLYGRND.city werkt nauw samen met buurtbewoners aan een leukere leefomgeving. Gezamenlijk pakken ze sociale vraagstukken aan en realiseren concrete oplossingen voor een sociaal- en beweegvriendelijke buurt. PLYGRND.city speelt hiermee in op het vitaliteitsprogramma van Alles is Gezondheid. Arjen Heus is initiatiefnemer en combineert met het project social en urban design. Met Alles is Gezondheid werd in 2019 het drieluik ‘Gezonde Wijkbewoner Centraal’ georganiseerd, waarbij eigentijds vitaliteitsdenken werd gestimuleerd en er is onderzocht hoe inwoners, buurten en wijken gezondheidswinst konden boeken. Tijdens het jaarcongres van Alles is Gezondheid dat plaatsvindt op dinsdag 16 juni, vertelt PLYGRND.city over het uitrollen van het project.

Inwoners maken zelf deel uit van de oplossing

Vanuit een lokale buurtwoonkamer in een container met de bewoners samen in gesprek gaan. Mensen worden er één op één gehoord en uitgenodigd om hun persoonlijke verhalen, behoeften, bezwaren en ideeën over de buurt te delen, en worden aangemoedigd om zelf deel uit te maken van de oplossing. Kijken naar de kwaliteiten en kansen van de omgeving en daar kleine, leuke en haalbare interventies & activaties ontwerpen om het gezonder en meer fun te maken voor iedereen. Dat is de werkwijze van project Hoodlab. Het project startte in 2018 in één van de armste buurten van Amsterdam Zuid-Oost, Venserpolder. Hoodlab kreeg het voor elkaar om bewoners en professionals met elkaar te verbinden en kreeg de buurt in beweging. Per project staan ze zo’n zes weken centraal in de wijk.

Buurt in beweging

In het proces is gezocht naar buurtambassadeurs die de mensen en de buurt in beweging wilden brengen. De verhalen van de mensen werden op verschillende manieren vastgelegd. Hoodlab stond aan de basis van het maken van waardevol materiaal over en met de buurt zoals video, fotoseries, openbare tentoonstellingen en community art-projecten om de energie van het project aan andere bewoners te tonen en meer tot leven te brengen. Zo kunnen ontwikkelingen ingebed en herinnerd worden. In het voorjaar van 2019 werkten ze het hele jaar door samen met de bewoners, de gemeente, professionals en verschillende organisaties aan twaalf fysieke projecten. Van het planten van 50.000 bloembollen, het bouwen van picknicktafels, een levensechte openbare tentoonstelling en het transformeren van twee grote tunnels in kunstwerken.