De hoogste tijd voor een veiligere werkcultuur in de zorgsector
Een gezonde werkcultuur in ziekenhuizen is het fundament van goede zorg, maar juist die cultuur laat helaas op nog steeds veel plekken te wensen over. Macht, hiërarchie en respectloos gedrag spelen al te vaak nog op de werkvloer. Margot van Genderen (Algemeen Bestuurslid De Geneeskundestudent), Banu Özbakir (Algemeen Bestuurslid De Geneeskundestudent) en Wico Mulder (jeugdarts Adolescenten, Arts M&G en adviseur Mentale Gezondheid en Welbevinden bij Alles is Gezondheid) schreven een artikel voor Medisch Contact.
Toxische cultuur is structureel probleem
Uit het artikel: ‘Uit recent onderzoek van De Geneeskundestudent (2024) blijkt dat één op de acht geneeskundestudenten tijdens hun coschappen te maken krijgt met ongewenst gedrag, hierbij zijn medisch specialisten vaak betrokken zijn. Eerdere onderzoeken bevestigen dat de toxische cultuur in de zorg geen incident is.
De persoonlijke ervaring van Mulder (co-auteur) van bijna twintig jaar geleden maakt dit pijnlijk duidelijk. Als jonge, bevlogen arts in opleiding werkte hij in een omgeving waar intimidatie en machtsmisbruik gangbaar waren. Uiteindelijk besloot hij te stoppen met zijn opleiding. Jaren later kwamen deze misstanden aan het licht en kregen ze aandacht in de media.
Andere persoonlijke verhalen onderstrepen deze bevindingen. Een van de auteurs werd door een gynaecoloog uitgemaakt voor ‘slechtste coassistent ooit’ en tijdens een operatie vernederd. Dit soort gedrag wordt door de dader vaak niet als uitzonderlijk ervaren, wat het probleem structureel maakt. In de Zembla-podcast Onveilige Artsen (2024) en een enquête van Medisch Contact wordt grensoverschrijdend gedrag in de zorg breed uitgemeten. Meer dan 30% van de artsen meldt ooit grensoverschrijdend gedrag te hebben ervaren, variërend van denigrerende opmerkingen tot ernstige incidenten die onder het strafrecht kunnen vallen.
Veilige werkomgeving cruciaal
Deze cijfers tonen aan dat eerdere pogingen om de werkcultuur te verbeteren onvoldoende effectief zijn. Een veilige werkomgeving is niet alleen een kwestie van fatsoen, maar ook cruciaal voor het behoud van zorgpersoneel en bovenal; de kwaliteit van zorg.’
Wat is de impact van zo’n giftige werkcultuur, en wat zijn de concrete stappen die we kunnen nemen in het verbeteren hiervan? Lees het hele artikel op Medisch Contact.
Expertwebinar over veilige werkcultuur
Naar aanleiding van het artikel in Medisch Contact organiseert Alles is Gezondheid samen met De Geneeskundestudent 18 maart een webinar over dit onderwerp. Een gezonde werkcultuur in ziekenhuizen, praktijken en instellingen is het fundament van goede zorg, maar juist die cultuur laat helaas op nog steeds veel plekken te wensen over. Praat je hierover mee?
Laten we onze (toekomstige) jonge dokters empathisch ondersteunen en gidsen zodat zij kunnen gaan floreren als goede dokter. Wat kunnen we doen om deze cultuurverandering in te zetten? Het expertwebinar op 18 maart biedt een kans om verder in gesprek te gaan en samen te werken aan een veilige werkcultuur in de zorgsector. Het webinar wordt gemodereerd door Wico Mulder. Sprekers in het panel zijn o.a. chirurg Marijn Houwert, staflid traumachirurgie en opleider Heelkunde bij het UMCU. Hij startte op 21 januari met De Vereniging voor Arts en Auto (VvAA) een campagne voor gelijkwaardige samenwerking in de zorg.
Cultuurverandering via de jonge arts
Het evenement Cadeau voor de Co en de A(n)io (CvC&A) draagt ook bij aan cultuurverandering. Dit initiatief van Alles is Gezondheid, in samenwerking met diverse medisch specialisten, De Geneeskundestudent en Student en Leefstijl, richt zich op het versterken van jonge artsen door hen te leren hoe ze grenzen kunnen aangeven en goed voor zichzelf kunnen zorgen. De vierde editie vindt plaats op 10 mei 2025.
Meepraten?
Alles is Gezondheid organiseert samen met De Geneeskundestudent op 18 maart 2025 een expertwebinar over het creëren van een veilige werkcultuur in de zorg.
Cadeau voor de Co en A(n)io #4
Ben jij geneeskundestudent, co-assistent, A(N)IO of jonge dokter? Dan nodigen Alles is Gezondheid, De Geneeskundestudent en Student & Leefstijl jou van harte uit voor een dag vol inspiratie, reflectie en verbinding.