maart
18

Webinar: veiligere werkcultuur in de zorgsector

Laden Evenementen

Webinar: veiligere werkcultuur in de zorgsector

Naar aanleiding van het recente artikel in Medisch Contact – De hoogste tijd voor een veiligere werkcultuur in de zorgsector – organiseert Alles is Gezondheid samen met De Geneeskundestudent op 18 maart 2025 een expertwebinar over dit onderwerp. Een gezonde werkcultuur in ziekenhuizen, praktijken en instellingen is het fundament van goede zorg, maar juist die cultuur laat helaas op nog steeds veel plekken te wensen over. Praat je hierover mee?

Macht, hiërarchie en respectloos gedrag spelen al te vaak nog op de werkvloer. Uit recent onderzoek van De Geneeskundestudent (2024) blijkt dat één op de acht geneeskundestudenten tijdens hun coschappen te maken krijgt met ongewenst gedrag, hierbij zijn medisch specialisten vaak betrokken. Deze webinar biedt een kans om verder met elkaar in gesprek te gaan en te werken aan een veilige werkcultuur in de zorgsector.

Webinar georganiseerd door:

Margot van Genderen (Algemeen Bestuurslid De Geneeskundestudent)
Banu Özbakir (Algemeen Bestuurslid De Geneeskundestudent)
Wico Mulder (jeugdarts Adolescenten, Arts M&G en adviseur Mentale Gezondheid en Welbevinden bij Alles is Gezondheid)

Een structureel probleem

Eerdere onderzoeken bevestigen dat de toxische cultuur in de zorg geen incident is. De persoonlijke ervaring van Mulder (co-auteur) van bijna twintig jaar geleden maakt dit pijnlijk duidelijk. Als jonge, bevlogen arts in opleiding werkte hij in een omgeving waar intimidatie en machtsmisbruik gangbaar waren. Uiteindelijk besloot hij te stoppen met zijn opleiding. Jaren later kwamen deze misstanden aan het licht en kregen ze aandacht in de media.

Een van de auteurs werd door een gynaecoloog uitgemaakt voor ‘slechtste coassistent ooit’ en tijdens een operatie vernederd. Dit soort gedrag wordt door de dader vaak niet als uitzonderlijk ervaren, wat het probleem structureel maakt. In de Zembla-podcast Onveilige Artsen (2024) en een enquête van Medisch Contact wordt grensoverschrijdend gedrag in de zorg breed uitgemeten. Meer dan 30% van de artsen meldt ooit grensoverschrijdend gedrag te hebben ervaren, variërend van denigrerende opmerkingen tot ernstige incidenten die onder het strafrecht kunnen vallen.

Hoopvolle initiatieven

Er zijn hoopvolle initiatieven die bijdragen aan een positieve verandering. Zo lanceerde zorgcollectief VvAA de campagne ‘Wat voor collega ben jij? #vaniknaarwij’, gericht op bewustwording en het doorbreken van de niet-functionele hiërarchie in de zorg. Daarnaast zet De Jonge Specialist een nieuw anoniem meldpunt op voor arts-assistenten die te maken hebben met ongewenst gedrag.

Een veilige werkomgeving is niet alleen een kwestie van fatsoen, maar ook cruciaal voor het behoud van zorgpersoneel en bovenal; de kwaliteit van zorg.

Expertwebinar: Doe mee aan de verandering

Het is de hoogste tijd om onze jonge zorgverleners te ondersteunen en een cultuur te creëren waarin zij kunnen floreren. Deze artsen zijn immers de toekomst van de zorg. Laten we onze (toekomstige) jonge dokters empathisch ondersteunen en gidsen zodat zij kunnen gaan floreren als goede dokter.
Wat kunnen we doen om deze cultuurverandering in te zetten?

Het expertwebinar op 18 maart biedt een kans om verder in gesprek te gaan en samen te werken aan een veilige werkcultuur in de zorgsector. Het webinar wordt gemodereerd door Wico Mulder.

De eerste gesprekspartner in het panel is chirurg Marijn Houwert, staflid traumachirurgie. Hij startte op 21 januari met De Vereniging voor Arts en Auto (VvAA) een campagne voor gelijkwaardige samenwerking in de zorg. ‘Ons doel is om zorgprofessionals te verenigen en hen te inspireren om samen te werken aan een toekomstbestendige zorg – met oog voor het collectief en voor de ander. Het is tijd om de hiërarchie te doorbreken en gelijkwaardigheid en respect voor ieders rol te bevorderen, zodat de zin in zorg bij velen terugkomt.’
Meer hierover in de Volkskrant.

De tweede gesprekspartner is professor Karin Kaasjager, hoogleraar Interne Acute Geneeskunde, werkzaam bij het Julius Centrum UMC Utrecht. Zij spreekt zich veel uit tegen de toxische werkcultuur in de zorg. ‘Ik heb veel onveiligheid gezien gedurende mijn carrière en helaas nog steeds. We doen daar te weinig aan naar mijn mening. Sinds de grote schandalen hebben we het erover, zijn er vertrouwenspersonen, maar het systeem pakken we niet aan. Ik ben daar open en duidelijk in. Het is belangrijk dat we onszelf kwetsbaar durven op de stellen. De kwetsbaarheid om op het podium te gaan staan en vertellen wat je zelf goed en fout hebt gedaan, daar leren we van. Helaas zie ik die kwetsbaarheid nauwelijks in onze wereld. We moeten blijven denken: ‘wat nu, welke maatregelen gaan we instellen, naast vertrouwenspersonen, om echt iets aan het systeem en de cultuur te veranderen?’

Andere sprekers worden nog aangekondigd.

Webinar: 18 maart 2025
Tijdstip: 19:30 uur

Er is tijdens het webinar genoeg tijd om vragen te stellen aan de sprekers.

Meld je nu aan voor het webinar.

Webinar: veiligere werkcultuur in de zorgsector

Datum: dinsdag 18 maart
Time: 19:30 - 21:30 uur
Location: Online

Gratis

Aanmelden evenement

Deel dit evenement