Terug

Conferentie Taal en Gezondheid 8 oktober – Een terugblik

18 oktober 2019

Hoe herken je in je werk mensen die moeite hebben met taal? En hoe kan je jouw dienstverlening hier op laten aansluiten?

Van 7 t/m 11 oktober 2019 organiseerde GGD Twente de Week van de Publieke Gezondheid. De conferentie Taal en Gezondheid in Haaksbergen was onderdeel van deze week en werd mogelijk gemaakt door GGD Twente, Stichting Lezen & Schrijven en Alles is Gezondheid. Vanuit verschillende invalshoeken werden professionals in de zorg aan het denken gezet. 

Inspiratie van Machteld & Maurice

Via de ‘blue zones’ en aandacht voor veerkracht vertelde Machteld Huber over Positieve Gezondheid én het belang van eigen regie kunnen voeren over je leven en wat je zelf belangrijk vindt. Tot slot bracht ze de eenvoudige gesprekstool onder de aandacht.

Maurice de Greef nam het stokje van Machteld over en vertelde over het belang van taal (en breder, basisvaardigheden) voor gezondheid. Hij eindigde met wat eerste handvatten en tips om laaggeletterden te helpen in het voeren van eigen regie op hun gezondheid.

Het leven van Jan…

Na de theorie de praktijk. In een drietal scenes nam acteur Jan de zaal mee in een aantal dagelijkse uitdagingen van iemand die moeite heeft met lezen, schrijven en rekenen: van een huisarts die vaktaal spreekt tot een onbegrijpelijke webpagina over bijzondere bijstand en een baliemedewerker die de vraag, maar ook Jan totaal niet begrijpt. Met tips en adviezen vanuit de zaal en het panel van experts werden de gesprekken begrijpelijk en overzichtelijk.

Vraag, verbind, ontmoet!


Op het aansluitende Kennisplein was genoeg te halen bij enthousiaste standhouders: wat kan je doen in je schriftelijke communicatie? Hoe kan je doorverwijzen? Waar begin je als professional of organisatie? Is mijn website begrijpelijk? Wat is er aan aanbod in mijn gemeente? In de oude gymzaal werd flink ontmoet en uitgewisseld…

Alliantie gezondheid en geletterdheid

Samen sterk voor een Nederland waarin iedereen mee kan doen.