Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

Kinderen vitaler en socialer door Gezonde Basisschool van de Toekomst

25 april 2019

Een basisschool waar kinderen niet alleen leren, maar ook gezond leren leven. Want kinderen die fit van lijf en geest zijn en sociaal veerkrachtig, kunnen de uitdagingen van het (latere) leven beter aan. 

Met dat uitgangspunt startten vier basisscholen in Parkstad in 2015 met de Gezonde Basisschool van de Toekomst: een school die kinderen een volledig pakket biedt van leren en leren leven. Zodat alle kinderen gelijke kansen krijgen om gezond op te groeien.

Van leer- naar leefschool

Nu vijf jaar later blikken de vier scholen terug op het succesvolle programma. Het boekje ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst. Van leer- naar leefschool’ volgt de weg die de vier scholen voor dat doel hebben afgelegd. Daarnaast worden de wetenschappelijke resultaten beschreven. En deze zijn meer dan bemoedigend: kinderen zijn zich vitaler en socialer gaan gedragen.

Praktijkvoorbeelden, gezondheidseffecten en toekomstplannen van de GBVDT zijn in dit aantrekkelijk uitziende boekje samengevat. Leerlingen, ouders, leerkrachten, kinderopvang, directies, bestuursleden, onderzoekers en andere betrokkenen komen aan het woord.

“De Gezonde Basisschool van de Toekomst is letterlijk wat het is; de toekomst.”

Word ook een gezonde basisschool!

Het boekje is bedoeld om scholen te inspireren en om kennis te delen in de hoop dat veel scholen dit voorbeeld gaan volgen. Het is ook bedoeld voor alle maatschappelijke partners die het onderwijs willen ondersteunen in de transitie van leer- naar leefschool.

Download publicatie

Meer weten

Lees meer over het ontstaan, de toekomstplannen en de effecten van de Gezonde Basisschool van de Toekomst.