Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

De Gezonde Rekenkamer, een dialoog over gezondheid als verdienmodel

11 december 2019

Onder de noemer De Gezonde Rekenkamer organiseren zeven samenwerkende gezondheidspartijen een terugkerende dialoog over gezondheid als verdienmodel. Het is een initiatief van NCVGZ (Nederlands Congres Volksgezondheid), Institute for Positive Health (iPH), U CREATE, Zelfzorg Ondersteund, Games for Health Europe, Noaber Foundation en Alles is Gezondheid.

Klik op de afbeelding en lees direct meer over de opbrengsten en inzichten tot nu toe.

In estafettevorm is op verschillende gezondheidscongressen in 2019 gekeken naar de scope van de uitdaging, leerpunten in andere sectoren, toepassing van design thinking & serious gaming en de benodigde veranderingen in het (financiële) stelsel.

Reden voor de zoektocht is het maatschappelijk gezondheidspotentieel en de ‘onhoudbaarheid’ van het huidige zorgstelsel. Dat is gericht op het betalen van ziekte en zorg en niet op het belonen van gezond gedrag.

Anders gesteld, investeren in gezondheid en preventie heeft een lastig businessmodel. De investering betaalt zich vaak pas op lange termijn uit waarbij de (maatschappelijke) kosten en de baten meestal niet altijd bij dezelfde partij(en) liggen.

Hoogste tijd dat mensen en organisaties (overheden, verzekeraars, zorgverleners, onderzoekers, designers, beleidsmakers, burgers) gaan nadenken hoe -het waarderen van- een gezonde leefstijl kan worden ingebouwd in ons stelsel, gedrag en onze cultuur.

Met De Gezonde Rekenkamer willen de samenwerkende partijen tegenwicht bieden voor het verdienen aan ongezondheid en ziekte. Ook zoekt de coalitie naar alternatieve (deel)oplossingen met betere win-win situaties en andere verdeelsleutels.

In 2020 zetten we De Gezonde Rekenkamer voort. Samen willen we de gezondheidseconomie verder concretiseren. Op basis van energie en behoefte: lokaal, regionaal en landelijk. Ideeën of meedoen? Laat het één van de betrokken organisaties weten.