juni
18

Webinar: Positief Gezond Basisonderwijs

Laden Evenementen

Webinar: Positief Gezond Basisonderwijs

Op 18 juni 2024 organiseert Alles is Gezondheid en iPH een webinar over Positieve Gezondheid in het basisonderwijs. Hierin gaan schoolleider Jos Clout en kinderboekenschrijver Evelien van Dort in op de vraag hoe scholen -samen met kinderen en ouders- kunnen werken aan meer gezondheid. Deelname is gratis.

De nadruk in het basisonderwijs ligt vooral op de cognitieve vaardigheden van leerlingen en het meten van concrete leerresultaten. En dat terwijl we weten dat meer aandacht voor sociaal emotionele ontwikkeling en gezondheid van kinderen veel positieve effecten heeft

Onderzoek laat zien dat gezonde leerlingen die -letterlijk en figuurlijk- lekkerder in hun vel zitten beter presteren (o.a. Universiteit Maastricht). Dat gaat dan niet alleen om cijfers. Meer veerkracht en eigen regie biedt kinderen een betere basis voor verdere ontwikkeling.

Positieve Gezondheid kan scholen helpen om kinderen te ondersteunen in hun fysieke, sociaal-emotionele en mentale ontwikkeling. Het gedachtengoed verlegt het accent van ziekte en zorg naar (gezondheid)aspecten zoals veerkracht, eigen regie en zingeving.

Programma

Maar hoe kunnen basisscholen met Positieve Gezondheid aan de slag gaan? Wat betekent dit voor kinderen, leerkrachten en ouders? Met de insteek ‘Anders kijken, anders denken en anders handelen’ gaat het webinar in op de volgende onderwerpen:

  • Waarom zouden basisscholen werken met Positieve Gezondheid?
  • Wat is de meerwaarde voor leerlingen, leerkrachten en ouders?
  • Hoe kun je onderwijs geven vanuit een brede blik op gezondheid?
  • Waar en op welke manier gebeurt dit al (praktijkvoorbeelden)?
  • Tips voor scholen, leerlingen en ouders om door te pakken?

Sprekers

  • Evelien van Dort is kinderboekenschrijver, docent, kinderfysiotherapeut en trainer Positieve Gezondheid (iPH). Ze schreef o.a. De Gelukgids: een praktisch boek en lesprogramma waarmee kinderen leren om beter om te gaan met stress of moeilijke momenten en kunnen ontdekken waar ze gelukkig van worden.
  • Jos Clout is opleider bij iPH (Institute for Positive Health) en regionaal coördinator van de Kinderwijkraden in Limburg. Met meer dan 40 jaar ervaring in het onderwijs is Jos daarnaast parttime werkzaam als projectmanager bij scholengroep Swalm en Roer.

Moderator van het webinar is Wilfred Dijkstra (voormalig basisschool directeur en Netwerkadviseur Onderwijs bij Alles is Gezondheid).

Voor wie

Alle professionals in het basisonderwijs en overige geïnteresseerden in het toepassen van een brede blik op gezondheid binnen scholen.

Aanmelden

De live uitzending vindt plaats vanuit de studio in Rotterdam op dinsdag 18 juni 2024 van 16.00 tot 17.00 uur. Deelnemers kunnen vragen stellen en reageren op polls. Deelname is gratis. Aanmelden kan in het scherm hieronder of via deze link.

Webinar: Positief Gezond Basisonderwijs

Datum: dinsdag 18 juni
Time: 16:00 - 17:00 uur
Location: Online

Gratis

Aanmelden evenement

Deel dit evenement