juni
6

Missie Mentaal: landelijk congres Mentale Gezondheid

Laden Evenementen

Missie Mentaal: landelijk congres Mentale Gezondheid

In de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid nodigt Missie Mentaal jou uit voor het landelijk congres over Mentale Gezondheid op donderdag 6 juni bij Radio Kootwijk (Apeldoorn).

Insteek van de dag is Stap een keer in mijn schoenen. Of die van een ander. Want juist als we elkaar beter begrijpen maken we mentale gezondheid meer bespreekbaar.

Doel is om elkaar te ontmoeten, mensen en organisaties te verbinden en samenwerking te stimuleren op weg naar een mentaal gezond en veerkrachtig Nederland.

Programma

 • Première van Missie Mentaal dichtbundel van Merel Morre: Zie binnenzijde. Merel schreef eerder over afscheid, verlies, heling, mensen die ergens mee zitten en flarden van het leven.
 • Verplaats je in de ander met Living Library. Ga in gesprek met ‘levende boeken’ die vaak te maken hebben met vooroordelen. Zoals een transgender persoon, iemand met autisme of een ex-gedetineerde.
 • Ook Strijkplank Poëzie heeft een missie: mannen leren praten over hun gevoelens. Of je nu een man bent, of er één kent. Alex en Bjorn nemen je mee door de wondere wereld van de gevoelige man.
 • ‘Naar mezelf luisteren heb ik nou wel genoeg gedaan’, aldus stand-upcomedian Raoul Heertje. Hij houdt spreekuur. Raoul is nieuwsgierig en duikt graag in jouw wereld. Schuif jij aan? (nog te bevestigen).
 • Wat gebeurt er als je rationele brein en emotionele brein het niet met elkaar eens zijn? Ervaar het in ‘Hoog op de plank’ (VR) van het Hersenhuis. Durf jij je nog een stap te zetten?
 • Grondlegger van het gedachtengoed Positieve Gezondheid Machteld Huber (iPH) gaat in op het omgaan met emoties en zware omstandigheden in het leven. Hoe kom je voorbij boosheid en verdriet?
 • NRC-columnist en schrijfster Japke-d Bouma geeft een lezing over taal en jeukwoorden in de zorg en welzijn. Want de wereld klaart op als iedereen meteen begrijpt wat je bedoelt.
 • Ex-topmodel Marvy Rieder van The Model’s Health Pledge deelt haar ervaringen over het belang van rolmodellen, ontwikkelen van innerlijke kracht en mentale weerbaarheid (van jonge mensen).
 • Thriple ThreaT: we are one family. Ga eens in onze schoenen staan. Oprichter Okrah Donkor laat zien hoe hij met jongeren in de wijk werkt en zijn initiatief is uitgegroeid tot één van de grootste jongerencommunities van Nederland.
 • Kinder- en jeugdpsychiater Anne Pelzer gaat in op negatieve levensgebeurtenissen, jongeren die in ‘de klem zitten’ en samenwerken in de (specialistische) jeugdhulp.
 • Marlous Volkers van This is Me biedt bezoekers een IK-moment. Want pas als je in contact bent met je eigen kern kan je krachtig verbinden met een ander.
 • Young Impact: en waar maak jij morgen impact mee? Doe mee en laten we iets goeds doen voor een ander.
 • Interactieve workshops met:
  • Marie-Liz De Jongh van de EQfit Academy: ben jij met jezelf in verbinding of met jouw verleden? Ben je wie je denkt te zijn? Q-model geeft inzicht in jouw identiteit.
  • Psycholoog en casemanager Fleur Fleischeuer bij het Centrum Seksueel Geweld.
  • Auteur en ervaringsdeskundige Stephanie Goossens van Connecting Souls.
 • Wandelingen (in groepen):
 • In de Theaterloods:
  • Project IK: dansvoorstelling die uitnodigt tot eerlijke reflectie (naar jezelf).
  • Throw it away: monoloog door actrice en romanschrijfster Mirjam Vriend.
  • Kliniek Vol: behandelingen tegen sluimerend racisme, seksisme, narcisme op de werkvloer.

Voor wie

Het congres is er voor alle landelijke, regionale en lokale organisaties, netwerken, samenwerkingsverbanden, initiatieven, mensen met ervaringskennis en alle vooruitstrevende gezondheidsprofessionals die zich inzetten om de mentale gezondheid in Nederland te verbeteren. In praktijk, beleid, educatie, communicatie, onderzoek, kennis, etc.

Aanmelden

Ben je er ook bij? Meld je hier aan. Deelname is gratis maar niet vrijblijvend. We verwachten dat je de hele dag aanwezig bent en rekenen -na aanmelding- op je komst. We willen geen lege stoelen of voedsel verspillen. Er is plek voor maximaal 400 deelnemers.

Missie Mentaal

Met ondersteuning van VWS zet Alles is Gezondheid zich in om mentale gezondheid in Nederland te verbeteren. Onder de noemer Missie Mentaal gaan we de beweging duiden, aanjagen en verder versterken. Dit doen we door actieve organisaties, mensen en initiatieven samen te brengen, inzichten en (praktijk)voorbeelden te delen en activiteiten te organiseren.

Week van de Mentale Gezondheid

De komende jaren organiseert VWS voortaan in de eerste week van juni de Week van de Mentale Gezondheid. Dit omdat de European Mental Health Week in mei telkens op een andere datum plaatsvindt en pas relatief laat bekend wordt. In 2024 is de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid van 3 t/m 8 juni.

Meer weten

Meer weten of meedoen met Missie Mentaal? Suggesties voor de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid? Laat het weten aan projectleider Ferry Nagel (fn@kl.nl) of mail naar info@missiementaal.com.

Missie Mentaal: landelijk congres Mentale Gezondheid

Datum: donderdag 6 juni
Time: 10:00 - 16:30 uur
Location: Radio Kootwijk (Apeldoorn) - Radio Kootwijk
Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Radio Kootwijk (Apeldoorn)

Radioweg 1, 7348 BG Radio Kootwijk

Plan uw route