juni
6

Missie Mentaal: landelijk congres Mentale Gezondheid

Laden Evenementen

Missie Mentaal: landelijk congres Mentale Gezondheid

In de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid nodigt Missie Mentaal jou uit voor het landelijk congres over Mentale Gezondheid op donderdag 6 juni bij Radio Kootwijk (Apeldoorn). Deelname is gratis. NB: deze bijeenkomst is bijna volgeboekt.

Insteek van de dag is Stap een keer in mijn schoenen. Of die van een ander. Want als we elkaar beter begrijpen maken we mentale gezondheid meer bespreekbaar.

Doel is om elkaar te ontmoeten, mensen en organisaties te verbinden en samenwerking te stimuleren op weg naar een mentaal gezond en veerkrachtig Nederland.

Programma

Belangrijke tijden: Inloop en registratie: vanaf 09.00 uur. Aanvang programma: 10.00 uur. Lunch: 11.45-13.15 uur. Netwerkborrel: 16.30-17.00 uur.

Zenderzaal

 • Plenaire opening: met Karen van Ruiten (Alles is Gezondheid), Camie Bonger (Transformatietheater, Praatpaalverhalen), Jaap de Vries (natuurcoach), Stephanie Goossens (auteur, Connecting Souls) en Okrah Donkor (Thriple ThreaT).
 • Première van Missie Mentaal dichtbundel van Merel Morre: Zie binnenzijde. Merel schreef eerder over afscheid, verlies, heling, mensen die ergens mee zitten en flarden van het leven.
 • Grondlegger van het gedachtengoed Positieve Gezondheid Machteld Huber (iPH) gaat in op het omgaan met emoties en zware omstandigheden in het leven. Mogen boosheid en verdriet er zijn?
 • NRC-columnist en schrijfster Japke-d. Bouma geeft een lezing over taal en jeukwoorden in de zorg en welzijn. Want de wereld klaart op als iedereen meteen begrijpt wat je bedoelt.
 • Plenaire afsluiting: ‘Naar mezelf luisteren heb ik nou wel genoeg gedaan’, stand-upcomedian Raoul Heertje reflecteert op de dag en gaat in op de waarde van luisteren.

Annexe A

 • Marie-Liz De Jongh van de EQfit Academy: ben jij met jezelf in verbinding of met jouw verleden? Ben je wie je denkt te zijn? Het Q-model geeft inzicht in jouw identiteit.
 • Ex-topmodel Marvy Rieder van The Model’s Health Pledge deelt haar ervaringen over het belang van rolmodellen, ontwikkelen van innerlijke kracht en mentale weerbaarheid (van jonge mensen).
 • Thomas Brok over mentale gezondheid. Thomas is founder van Teenmag (grootste tienerplatform in Benelux), content creator @Korthom (1M+ volgers), presentator en podcaster. (nog te bevestigen)
 • Marlous Volkers van This is Me biedt bezoekers een IK-moment. Want pas als je in contact bent met je eigen kern kan je krachtig verbinden met een ander.

Annexe B

 • (Levens)verhalen vormgeven via eenvoudige tekeningen kan heel krachtig werken. Hoe gebruiken ontwerpers deze techniek? Wat levert dat op? In de workshop met Redesigning Psychiatry (o.a. bumpy road ) ervaar je hoe je deze ontwerptool kan gebruiken en leer je meer over de kracht van verhalen en taal.
 • Stephanie Goossens, auteur en oprichter Connecting Souls: ontdek hoe je (generationele) patronen doorbreekt en tegenslagen uit het verleden omvormt tot krachtige fundamenten voor de toekomst. Zodat je niet alleen een veilige basis en leiderschap in jezelf vindt maar ook anderen hierin kunt begeleiden.
 • Thriple ThreaT: we are one family. Ga eens in onze schoenen staan. Oprichter Okrah Donkor laat zien hoe hij met jongeren in de wijk werkt en zijn initiatief is uitgegroeid tot één van de grootste jongerencommunities van Nederland.
 • Strijkplank Poëzie heeft een missie: mannen leren praten over hun gevoelens. Of je nu een man bent, of er één kent. Alex en Bjorn nemen je mee door de wondere wereld van de gevoelige man.

Bijenkamer

 • MIND Us presenteert De Checkers: nieuwe online tool die volwassenen leert hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen (o.a. door herkennen signalen, goed luisteren en juiste vragen stellen).
 • Interactieve presentatie: kinder- en jeugdpsychiater Anne Pelzer gaat in op negatieve levensgebeurtenissen, jongeren die in ‘de klem zitten’ en samenwerken in de (specialistische) jeugdhulp.
 • Workshop over positieve invloed van geld op mentale welzijn van jongvolwassenen. Dat gaat over geld uitgeven maar ook over gezondere maatschappelijke normen. Welke rol pakken overheid, onderwijs, publieke organisaties en bedrijfsleven? Zonne Zeevalk van SNS bank en Wilfred Dijkstra (Alles is Gezondheid) nemen je mee voor een ‘steen in de vijver’.

Wandelingen (in groepen)

 • De Buitenpsychologen: maak kennis met de (therapeutische) kracht van Buitenpsychologie en ontdek de meerwaarde van natuur en bewegen voor jouw werk, cliënten en jezelf.
 • Nature For Health: Ira Louwe en Paul van der Velden nemen je mee op een natuurlijke expeditie. Vanuit de versnelling, via de vertraging naar de verstilling. Sta jij open voor verwondering?
 • Staatsbosbeheer boswachter, tv-presentator en auteur Marieke Schatteleijn: loop mee en haal je portie gezondheid buiten de deur.

Schuur

 • Verplaats je in de ander met Living Library en Luister Eens: ga in gesprek met ‘levende boeken’ die vaak te maken hebben met vooroordelen. Zoals iemand met een angststoornis, autisme of een transgender-persoon. Deelname is op inschrijving (volgt later voor congresdeelnemers).

Theaterloods

 • Project Ik: Een dansvoorstelling die uitnodigt tot eerlijke reflectie. Wanneer je bereid bent om echt stil te staan bij hoe het met je is. Hoe jij vormgeeft aan je (werkende) leven. Of je aan het doen bent wat jou voedt. Dan is dit kuurbad zeker iets voor jou.
 • Throw It Away: Een vrouw op de sofa van haar psycholoog. Tijd voor haar periodieke zelfreflectie. Maar nu wel met een hele existentiële vraag: wie is de weg kwijt, ik of de mensen om mij heen? Ik wil mij gewoon gelukkig voelen, wat moet ik doen? Wat zeg je? Throw it away? Een monoloog door actrice en romanschrijfster Mirjam Vriend.
 • Leiderschapskliniek V.O.L.: Speciaal voor alle persoonlijk leiders opent De Theaterloods de deuren van de Leiderschapskliniek V.O.L. Met speciale behandelingen tegen sluimerend racisme, seksisme en narcisme op de werkvloer. Effectiviteit verzekerd, echter niet pijnloos. Durf jij het aan?

Bij de vijver (doorlopend)

 • Wat gebeurt er als je rationele brein en emotionele brein het niet met elkaar eens zijn? Ervaar het in ‘Hoog op de plank’ (VR) van het Hersenhuis. Durf jij nog een stap te zetten?
 • Luisterhuisje: ga in gesprek met MDT-jongeren via een speciaal luisterspel. Zij weten hoe het is om eenzaam te zijn of te worstelen met mentale klachten. De jongeren willen hun ervaringen delen en laten zien wat waardevolle connecties kunnen betekenen bij het doorbreken van een negatieve spiraal.
 • Young Impact: waar maak jij morgen impact mee? Doe mee en laten we iets goeds doen voor een ander.

 

Voor wie

Het congres is er voor landelijke, regionale en lokale organisaties, netwerken, samenwerkingsverbanden, initiatieven, mensen met ervaringskennis en alle professionals die zich inzetten om de mentale gezondheid in Nederland te verbeteren in praktijk, beleid of kennis.

Ben je er ook bij?

Meld je hier aan. Deelname is gratis maar niet vrijblijvend. We verwachten dat je de hele dag aanwezig bent en rekenen -na aanmelding- op je komst. We willen liever geen lege stoelen of voedsel verspillen. Er is plek voor maximaal 400 deelnemers. Het programma duurt van 10.00-16.30 uur.

Over de vervoersmogelijkheden volgt voor de deelnemers eind mei meer informatie. Het is niet mogelijk om met de trein of bus naar Radio Kootwijk te komen. Parkeren kan alleen op 2,5 kilometer afstand (mensen slecht  ter been en sprekers uitgezonderd). We zullen pendelbussen inzetten vanaf NS station en een parkeerplaats in Apeldoorn. Voor zowel de heen- als terugreis. Houd er rekening mee dat je de hele dag op locatie bent.

Missie Mentaal

Met ondersteuning van VWS zet Alles is Gezondheid zich in om mentale gezondheid in Nederland te verbeteren. Onder de noemer Missie Mentaal gaan we de beweging duiden, aanjagen en verder versterken. Dit doen we door organisaties, mensen en initiatieven samen te brengen, inzichten en (praktijk)voorbeelden te delen en activiteiten te organiseren.

Week van de Mentale Gezondheid

De komende jaren organiseert VWS voortaan in de eerste week van juni de Week van de Mentale Gezondheid. Dit omdat de European Mental Health Week in mei telkens op een andere datum plaatsvindt. In 2024 is de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid van 3 t/m 8 juni.

Meer weten

Meer weten of meedoen met Missie Mentaal? Suggesties voor de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid? Laat het weten aan projectleider Ferry Nagel (fn@kl.nl) of mail naar info@missiementaal.com.

Missie Mentaal: landelijk congres Mentale Gezondheid

Datum: donderdag 6 juni
Time: 10:00 - 16:30 uur
Location: Radio Kootwijk (Apeldoorn) - Radio Kootwijk
Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Radio Kootwijk (Apeldoorn)

Radioweg 1, 7348 BG Radio Kootwijk

Plan uw route