juni
5

Missie Mentaal: Doe-tank | expliciete aandacht voor mentale gezondheid in het onderwijs

Laden Evenementen

Missie Mentaal: Doe-tank | expliciete aandacht voor mentale gezondheid in het onderwijs

In de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid nodigt Missie Mentaal en Psychologie in het Onderwijs jou uit voor een werksessie over mentale gezondheid in het onderwijs op woensdag 5 juni 2024 in Utrecht.

Afgelopen jaren zijn er steeds meer initiatieven, partijen en organisaties gekomen die preventief werken aan mentaal welbevinden in het onderwijs. In welke vorm dan ook. Van interventie tot integrale aanpak.

Overwinnen met elkaar

Alleen ligt het concurrentie-denken op de loer. Terwijl de maatschappelijke uitdaging, een mentaal gezonde generatie, juist vraagt om samenwerking. Het gaat niet om winnen van elkaar, maar om overwinnen met elkaar.

Samen meer doen

Met de werksessie willen we pioniers die al actief zijn op het gebied van mentaal welzijn en onderwijs met elkaar verbinden. Van school tot sociale onderneming en ondersteunende partij.

We gaan verkennen hoe we samen meer voor elkaar kunnen krijgen i.p.v. allemaal apart. Doen staat centraal. Simpelweg omdat er al genoeg gepraat wordt. Waar kan je aan denken? Kunnen we:

 • Werken aan structurele gelden voor mentale gezondheid in het onderwijs?
 • Een platform bouwen waar alle betrokken partijen op te vinden zijn?
 • Een gezamenlijke boodschap richting de politiek formuleren?

Op 5 juni zetten we de eerste stap met geïnteresseerde organisaties binnen en rond het onderwijs. In het najaar willen we een gezamenlijk evenement mét het onderwijs organiseren.

Programma

 • Opening dagvoorzitter: Wessel Kok (Adviseur Onderwijsinnovatie bij Kennisland)
 • Panelgesprek: Waarom maatschappelijke uitdagingen juist geen concurrentie nodig hebben maar samenwerking. Met Ellen Wolters en  Dominique Warmerdam (Psychologie in het Onderwijs) en Wico Mulder en Wilfred Dijkstra (Alles is Gezondheid).
 • Workshop: Social Design: Ontwerpen van een systeemdoorbraak voor meer socio-emotionele ontwikkeling op school, Met Mayra Kapteijn en Noortje Habets (Social Designers bij Het Verbond). Inhoud:
  • Introductie Social Design
  • Aan de slag met formuleren van mission statement
  • Interactieve werkvorm: wat we concreet kunnen doen met alle partijen 

Ben je erbij?

Meld je hier aan. Deelname is gratis. Na aanmelding rekenen we op je komst. Het programma duurt van 14.00-17.00 uur. Voel je vrij deze uitnodigen te delen met een collega, relatie of vakgenoot.

Locatie

HUB – Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) 
Jaarbeursplein 6
3521AL UTRECHT

De HUB bevindt zich op de 6e verdieping van het Beatrixgebouw (naast Utrecht CS).

Missie Mentaal

Met ondersteuning van VWS zet Alles is Gezondheid zich in om mentale gezondheid in Nederland te verbeteren. Onder de noemer Missie Mentaal gaan we de beweging duiden, aanjagen en verder versterken. Dit doen we door actieve organisaties, mensen en initiatieven samen te brengen, inzichten en (praktijk)voorbeelden te delen en activiteiten te organiseren.

Week van de Mentale Gezondheid

De komende jaren organiseert VWS voortaan in de eerste week van juni de Week van de Mentale Gezondheid. Dit omdat de European Mental Health Week in mei telkens op een andere datum plaatsvindt en pas relatief laat bekend wordt. In 2024 is de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid van 3 t/m 8 juni.

Extra!

Op 4 juni organiseert Young Impact de Impact Night. Een evenement in Ahoy waar naast veel jongeren ook docenten aanwezig zijn om ze te bedanken voor hun inzet en de door hen gerealiseerde impact. Deze avond zullen we bij docenten informatie ophalen, waar we op woensdag 5 juni gebruik van maken. Voor de eerste 30 aanmeldingen hebben we een vrijkaart voor de Impact Night beschikbaar.

Om over na te denken

 • Wat is jouw grootste uitdaging als organisatie?
 • Waar loop je tegenaan in de uitvoering?
 • Welke ervaring wil jij delen met anderen?

Deel je antwoorden gerust vooraf met wilfred.dijkstra@allesisgezondheid.nl

Missie Mentaal: Doe-tank | expliciete aandacht voor mentale gezondheid in het onderwijs

Datum: woensdag 5 juni
Time: 14:00 - 17:00 uur
Location: JIM Utrecht

Gratis

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

JIM Utrecht

Jaarbeursplein 6,

Plan uw route