Terug

Webinar: Positief Gezond Basisonderwijs

11 juni 2024

Op 18 juni 2024 organiseerde Alles is Gezondheid en iPH een webinar over Positieve Gezondheid in het basisonderwijs. Hierin gingen schoolleider Jos Clout en kinderboekenschrijver Evelien van Dort in op de vraag hoe scholen -samen met kinderen en ouders- kunnen werken aan meer gezondheid. 

Terugkijken

Programma

Met de insteek ‘Anders kijken, anders denken en anders handelen’ gaat het webinar in op de volgende onderwerpen:

  • Waarom zouden basisscholen werken met Positieve Gezondheid?
  • Wat is de meerwaarde voor leerlingen, leerkrachten en ouders?
  • Hoe kun je onderwijs geven vanuit een brede blik op gezondheid?
  • Waar en op welke manier gebeurt dit al (praktijkvoorbeelden)?
  • Tips voor scholen, leerlingen en ouders om door te pakken?

Sprekers

  • Evelien van Dort is kinderboekenschrijver, docent, kinderfysiotherapeut en trainer Positieve Gezondheid (iPH). Ze schreef o.a. De Gelukgids: een praktisch boek en lesprogramma waarmee kinderen leren beter om te gaan met stress of moeilijke momenten en kunnen ontdekken waar ze gelukkig van worden.
  • Jos Clout is opleider bij iPH (Institute for Positive Health) en regionaal coördinator van de Kinderwijkraden in Limburg. Met meer dan 40 jaar ervaring in het onderwijs is hij daarnaast werkzaam als projectmanager bij scholengroep Swalm en Roer.

Moderator van het webinar is Wilfred Dijkstra (voormalig basisschool directeur en Netwerkadviseur Onderwijs bij Alles is Gezondheid).

Clip

  • Video MaatschappijWij: Machteld Huber over Positieve Gezondheid.
  • Bekijk de aanpak van KERNgezond op basisscholen (cicuitmodel).

Training

Informatie over Training Positieve Gezondheid in het basisonderwijs (Fontys).

Lesbrief

Download de lesbrief voor leerkrachten van De Gelukgids.

Context

De nadruk in het huidige basisonderwijs ligt vooral op de cognitieve vaardigheden van leerlingen en het meten van concrete leerresultaten. En dat terwijl we weten dat meer aandacht voor sociaal emotionele ontwikkeling en gezondheid van kinderen veel positieve effecten heeft

Onderzoek laat zien dat gezonde leerlingen die -letterlijk en figuurlijk- lekkerder in hun vel zitten beter presteren (o.a. Universiteit Maastricht). Dat gaat dan niet alleen om cijfers. Meer veerkracht en eigen regie biedt kinderen een betere basis voor verdere ontwikkeling.

Positieve Gezondheid kan scholen helpen om kinderen te ondersteunen in hun fysieke, sociaal-emotionele en mentale ontwikkeling. Het gedachtengoed verlegt het accent van ziekte en zorg naar (gezondheid)aspecten zoals veerkracht, eigen regie en zingeving.

Wat is Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid gaat over hoe je veerkrachtig en betekenisvol kunt leven. Het begrip gezondheid bestrijkt immers een veel breder gebied dan alleen maar je lichamelijk functioneren.

Training Positieve Gezondheid

Werk jij aan duurzame inzetbaarheid, persoonsgerichte zorg, beter onderwijs of het versterken van ziektepreventie? Ontdek hoe Positieve Gezondheid je daarbij kan helpen.

Lesbrief leerkrachten basisonderwijs

Handvatten om aan de veerkracht van het individuele kind te werken en de groep als geheel.  Kies wat bij jou en jouw groep op dit moment past en waar je blij van wordt.

Netwerkadviseur onderwijs