Het is inmiddels overduidelijk: natuur is goed voor je gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat natuur helpt bij een gezonde leefstijl, een sterker afweersysteem en een betere mentale gezondheid. Buiten zijn doet iets met je brein, verlaagt stress en helpt bij herstel na ziekte. Bovendien brengt een groene omgeving je in beweging, stimuleert sociale contacten en geeft meer rust en zingeving. Andersom kan te veel tijd in een drukke, stedelijke omgeving juist zorgen voor stress, overprikkeling en mentale klachten. Kortom: de natuur is een krachtig hulpmiddel voor een gezond leven.
‘We weten inmiddels: natuur werkt. Tijd voor actie in de zorgpraktijk.’ – Jolanda Maas
Het is daarom niet meer dan logisch dat natuur een inzetbaar middel is voor iedereen die werkt aan de gezondheid en welzijn van mensen. Professionals werkend in de eerstelijnszorg en de welzijns- en sportsectoren kunnen op allerlei manieren natuur integreren in hun werkwijze. Hoe dan? Dit kan bijvoorbeeld door natuur in te zetten bij zelfzorgadviezen, de natuur te gebruiken als plek om te behandelen of te begeleiden, of door te verwijzen naar een collega die de natuur op die manier inzet.
Handleiding
De nieuwste editie van de Handleiding Natuur & Gezondheid bundelt actuele wetenschappelijke inzichten, inclusief recente meta-analyses, en biedt praktische handvatten. Met speciale aandacht voor mensen met gezondheidsproblemen en de rol van natuur bij preventie, herstel en behandeling. De update is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Vereniging Arts en Leefstijl, Annette Postma (adviseur Gezond & Groen) en dr. Jolanda Maas (universitair hoofddocent klinische psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam).
Of bekijk de factsheet ‘’De wetenschap in het kort’’. Dit is een samenvatting van de uitgebreide wetenschappelijke handleiding Natuur en Gezondheid en laat zien wat groen kan doen voor preventie en bepaalde klachten.
Bovenstaande afbeelding is een korte samenvatting van waar natuur effectief bewezen is.
Duurzame zorg
Natuur voor gezondheid heeft nog een voordeel, want het is ook een vorm van duurzame zorg. Zorgprofessionals die natuur voor gezondheid inzetten dragen gelijktijdig bij aan planetaire gezondheid, ook omdat er enerzijds minder specialistische en individuele zorg nodig is en anderzijds het ervoor zorgt dat mensen vaker in de natuur zijn. En wie veel in de natuur komt, is meer geneigd om ervoor te zorgen.
Natuur voor gezondheid of ‘op recept’?
We noemen het natuur voor gezondheid en geen natuur op recept, omdat we natuur niet willen medicaliseren. En omdat een recept voorschrijven is een medische handeling is en voor ons geen promotie-term. We willen voorkomen dat begeleiders zonder (para)medische achtergrond hun deelnemers schijnzekerheid bieden. Natuur bevordert wel je gezondheid! Maar is vrijwel nooit medicatie, alleen bij depressie is er een vergelijkbaar effect.
Er zijn op dit moment meer vormen van ‘op recept’ die niet over medicatie gaan, dus de discussie over de terminologie zal wel even voortduren.