Verwijzen

Als je niet zelf behandelt in de natuur en patiënten wel wil verwijzen naar een behandelaar die dat doet zijn er verschillende mogelijkheden:

• BIG 1e lijn

  • Fysiotherapeut
    Wie: patiënten met indicatie voor oefentherapie of revalidatie
    Wat: oefentherapie buiten kan heel zinvol zijn, vooral omdat buiten veel variatie biedt in ondergrond en meubilair en omdat het aanzet tot een natuurlijke manier van bewegen. Het daagt de professional ook uit tot creatief inzetten van bijvoorbeeld takken, hekken, etc waardoor de oefensessie verrassend blijft.
  • Diëtist
    Wie: patiënten met overgewicht, darmklachten, ongezond voedingspatroon door stress/burnout.
    Wat: de natuur kan als metafoor worden gebruikt om oefeningen te doen die iemand meer inzicht kunnen geven en daardoor helpen om (eet)gedrag te veranderen. De natuur helpt om naar je eigen lichaam te luisteren, zoals ademen en manier van lopen. Bovendien draagt bewegen ook bij aan de gezondheid en wordt er conditie opgebouwd, waardoor mensen mentaal sterker worden.
  • Psycholoog
    Wie: patiënten met somberheid, angst, trauma, SOLK.
    Wat: de natuur kan voor een psycholoog een goede behandelplek zijn, bijvoorbeeld door middel van een wandeling. De natuur kan als metafoor dienen bij zelfreflectie, het helpt bij het woorden geven aan emotie. Daarnaast geeft het wandelen naast elkaar een andere gespreksdynamiek en een gelijkwaardigere relatie tussen behandelaar en patiënt.


• Welzijn en sport

  • Buurtsportcoach
    Wie: cliënten die hulp nodig hebben bij het vinden van passende sportieve activiteiten
    Wat: in overleg met de gemeente is er voor een buurtsportcoach vaak ruimte om bijvoorbeeld een wandelgroep in de natuur te starten.
  • Runningtherapeut
    Wie: patiënten met somberheid/depressie.
    Wat: kern van runningtherapie is het gebruik van hardlopen om de psychische conditie te verbeteren. Patiënten met somberheid, lusteloosheid, stress of andere psychische klachten kunnen baat hebben bij regelmatig hardlopen, het liefst in de natuur. Natuur is aantrekkelijk om in te bewegen en draagt bij aan ontspanning. De natuur veroordeelt nooit en is daarmee een goede plek voor zelfreflectie. De groene omgeving biedt genoeg metaforen die daarbij kunnen helpen.
  • GLI-coach
    Wie: patiënten met overgewicht, obesitas.
    Wat: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een 2-jarig programma waarbij mensen individueel en groepsgewijs onder leiding van een leefstijlcoach aan de slag gaan met beweging, slaap, stress, voeding, ontspanning en Positieve Gezondheid. De natuur is hierbij een stimulerende omgeving voor beweging én het voeren van gesprekken. 
  • Welzijn op Recept in de Natuur
    Wie: cliënten met sociale problemen als eenzaamheid, zingeving
    Wat: check bijvoorbeeld het lokale Welzijn op recept – netwerk voor activiteiten in de natuur. Vaak zijn het wandel- of moestuinengroepen, waar mensen elkaar in de natuur ontmoeten.
  • Georganiseerde wandelingen
    Wie: vaak gericht op specifieke doelgroepen als ouderen of diabetes-patiënten.
    Wat: bijvoorbeeld:
  • Nationale Diabetes Challenge biedt structuur en draaiboeken om in wandelgroepen 20 weken met patiënten te wandelen. Lokale professionals organiseren en begeleiden de wandelingen. Deze worden ondersteund door een programma om thema’s die te maken hebben met leefstijl bespreekbaar te maken.
  • Gezond Natuur Wandelen omvat gratis wekelijkse wandelingen begeleid door een getrainde vrijwilliger. Tijdens iedere wandeling een natuurmomentje. Wordt jaarrond georganiseerd in ca 60 gemeenten.
  • FitStap is een programma van de Koninklijke Wandelbond Nederland. 12 weken bewegen en ook aandacht voor voeding en mental coaching. Begeleiding door een gecertificeerde FitStap-coach. Er zijn voor de deelnemer kosten aan verbonden. 4 gratis werkvormen voor buitencoaching.