Terug

Wandel Tijdens Je Werkdag

8 april 2021

Samenwerkingspartner Wandelnet kreeg de afgelopen vijf jaar werkend Nederland aan het wandelen door werkenden het woon-werkverkeer lopend te laten afleggen. Dit jaar wordt werkend Nederland opgeroepen om te wandelen tijdens een (thuis)werkdag.

De aftrap van de dag vindt plaats op donderdag 8 april om 10.00 uur bij Stichting Wandelnet met de Wandel tijdens je Werkdag-Estafette. Gelijktijdig worden drie zogenaamde Weetingroutes (voor wandelend vergaderen) officieel gelanceerd. Met o.a. een bijdrage van Alles is Gezondheid.

Amersfoort is een van de steden van de Citydeal Ruimte voor Lopen die wandelen tijdens het werk stimuleert door wandelend vergaderen aantrekkelijk te maken. Een weeting maakt productiever, creatiever en gezonder.

Wandel tijdens je Werkdag-Estafette in Amersfoort

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat trapt de estafette af door middel van een videoboodschap waarin ze de waarde van wandelen benadrukt en draagt het wandelstokje als eerste over aan Ankie van Dijk, directeur Wandelnet. Ankie van Dijk loopt vervolgens samen met wethouder Hans Buijtelaar van gemeente Amersfoort een deel van de weetingroute.

Buijtelaar benadrukt het belang van wandelen en het vaker inplannen van een weeting tijdens je werkdag: “Er wordt wat afgewandeld; voor beweging, sport, ontspanning, maar ook voor boodschappen, naar het werk, als manier om elkaar prettig te ontmoeten. Dat geeft ons als gemeente ook de taak om te zorgen dat Amersfoort een stad is waar je goed kúnt lopen. Met een Amersfoorts loopplan maken we de stad loopvriendelijker en gezonder.”

Programmadirecteur Alles is Gezondheid Karen van Ruiten, directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen, directeur Arcadis Marjan den Braber lopen ook mee tijdens de estafette. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en ambassadeur van de Ommetje-app (Hersenstichting), sluit de estafette af met een videoboodschap en draagt het wandelstokje over aan de rest van Nederland.

Wandelgedrag vasthouden

De Wandel tijdens je Werk-dag is een goede opstap om wandelen meer te integreren in organisaties. Samenwerkende partijen hopen met de estafette een grotere wandelbeweging te veroorzaken, ook na 8 april: “Uit onderzoek van Wandelnet (jan, 2021) blijkt dat een rondje lopen de meest populaire dagactiviteit van (thuis)werkend Nederland is. Wandelen tijdens werk is niet alleen vandaag of tijdens de lockdown van belang. Dit wandelgedrag moeten we met elkaar vasthouden.”

Ontdek een weetingroute bij jou in de buurt en deel je ervaring via #wandeltijdensjewerkdag.