Terug

Verbinden, luisteren en ervaren bij landelijk congres Mentale Gezondheid

14 juni 2024

Gevoed met inspiratie en vol indrukken liepen bezoekers en organisatie op 6 juni 2024 het prachtige terrein rond Radio Kootwijk af na het landelijke congres Mentale Gezondheid. Het bos in, nog nakletsend in een restaurantje op de Veluwe, of in stilte in de trein naar huis. Deze co-productie van Missie Mentaal en Alles is Gezondheid zorgde voor een heleboel inzichten. Hoe ervaarden bezoekers de dag?

Een bomvol programma rondom het thema: ‘Stap een keer in mijn schoenen’. Na de plenaire opening met Karen van Ruiten (Alles is Gezondheid), Camie Bonger (Praatpaalverhalen), Jaap de Vries (natuurcoach), Stephanie Goossens (Connecting Souls) en Okrah Donkor (Thriple ThreaT) waren er talloze workshops te volgen rondom de vijver op de binnenplaats van Radio Kootwijk. Ook kon je met drie verschillende wandelgroepen mee, de omringende heide op. Daarnaast speelden er drie bijzondere voorstellingen in De Theaterloods.

Ferry Nagel, medeorganisator namens Missie Mentaal en projectleider bij Kennisland, zegt: ik vond het een geweldig congres, dat zo gevarieerd veel aspecten van het thema laat zien; en vooral ook laat zien hoeveel dit in beweging is, wat er al aan het veranderen is en misschien waar we nog meer naartoe willen. Ik besprak in workshops met wildvreemden heftige periodes uit mijn leven en hoe ik naar mezelf kijk. Ik kreeg energie van aanpakken die helemaal niet benoemen dat ze ‘werken aan mentale gezondheid’ maar mensen verbinden door samen iets te doen en daarbij een positief gevoel geven. En ik was na een dansvoorstelling minutenlang in het donker aan het nadenken over wat ik wil. Het congres, en eigenlijk de hele Week van de Mentale Gezondheid, geeft ons een blik van hoe het kan zijn als we als maatschappij meer prioriteit gaan geven aan gezondheid.’

Verbinding binnen diverse thema’s

Verbinding. Als er één woord vorige week de boventoon voerde, dan was dit het! Wat een prachtig congres bij Radio Kootwijk,’ zegt Marlous Volkers, die op het binnenplein stond met haar ik-momenten. ‘Verplaats je eens in de schoenen van een ander, vanuit je eigen kern en kracht. Dan ontstaat er magie! Samen zorgen voor meer bewustwording, meer begrip, elkaar zien en gehoord worden. Samen vanuit éénzelfde missie onze krachten bundelen.’

Terugkijkend op de dag was het meer dan verwacht en een bijzondere bijeenkomst. Mentale gezondheid werd in een breder perspectief gebracht met ruimte voor echte verhalen die raken. De thema’s waren zeer divers, waarin duidelijk is geworden hoe complex, maar soms ook simpel mentale zorg kan zijn. Er was een duidelijke link naar fysieke en emotionele verbinding en samenhang. Van generatief tot simpelweg betekenisvol zijn in de maatschappij door het leveren van een bijdrage,’ aldus bezoeker Frank Hielckert, die dit beeld maakte bij zijn ervaring.

In gesprek over vooroordelen

Luister eens werkte samen met Living Library op de dag van de Mentale Gezondheid. ‘Tijdens deze Living Library gingen deelnemers in gesprek met een ‘levend boek’. Dit zijn mensen die in het dagelijks leven veel te maken hebben met vooroordelen. Hiermee daagden we de deelnemers uit om verder te kijken dan iemands label. Ook staatssecretaris Maarten van Ooijen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam langs om in gesprek te gaan met zo’n ‘levend boek’. Het resultaat: verrassende, inspirerende ontmoetingen mét humor. We zijn erg trots op deze eerste succesvolle samenwerking. Binnenkort organiseren we meer edities!’

Bewustwording van generationele patronen

Ook spreker en auteur Stephanie Goossens ging in gesprek met de staatssecretaris. Zij overhandigde haar boek “Wat ik aan mijn kinderen wil doorgeven” aan hem. ‘In een kort, maar diepgaand gesprek met de Staatssecretaris benadrukte ik het cruciale belang van investeringen in (aanstaand) ouderschap. Door ouders vroegtijdig te ondersteunen met vertrouwen en bewustwording van de (generationele) patronen die zij meedragen, kunnen zij het leven op een positieve manier doorgeven. Het doorbreken van deze patronen vermindert de emotionele ballast die we doorgeven aan de volgende generatie, vergroot de ontwikkelingskansen van kinderen en versterkt de systemen om hen heen.’

Daarna bereidde ze zich voor op het Mentale Boekenbal in Amsterdam, waar haar boek was geselecteerd als een van de tien boeken die zijn uitgekozen in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Andere planeet

Verbinder tussen kunst & cultuur en het sociaal domein Marije Arnouts startte bij de Lieve Brieven Bieb van Blijtanken en kreeg een brief over dromen met de woorden: 𝘋𝘳𝘦𝘢𝘮𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘣𝘦𝘢𝘶𝘵𝘪𝘧𝘶𝘭, 𝘣𝘶𝘵 𝘯𝘰𝘵 𝘸𝘩𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦𝘺 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘪𝘯𝘶𝘦 𝘵𝘰 𝘩𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘩𝘢𝘱𝘱𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵. ‘Iets om over na te denken. Daarna deed ik een workshop van Redesigning Psychiatry en leerde over de kracht van verhalen en hoe je samen (levens)verhalen kunt vormgeven in eenvoudige tekeningen.’

Wat een dag! Comedian Raoul Heertje sloot af met de woorden: ‘het lijkt wel alsof ik hier met jullie op een andere planeet zat de hele dag, zoveel echt contact en lieve mensen…zo zou het altijd moeten zijn’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Missie Mentaal (@missiementaal)

Klik op de afbeelding voor het filmpje dat Thomas Brok maakte met Raoul Heertje. Alle video’s van Thomas bekijk je op de instagram van Missie Mentaal.

Tot de volgende!

Met veel dank aan iedereen die dit landelijke congres Mentale Gezondheid op poten heeft gezet, en iedereen die de ervaring bij Radio Kootwijk is aangegaan. Tot de volgende!

Wij eindigen graag met een gedicht van Merel Morre, die haar bundel Zie binnenzijde aan staatssecretaris Maarten van Ooijen overhandigde:

𝘪𝘬 𝘣𝘦𝘯
𝘴𝘰𝘮𝘴 𝘰𝘯𝘻𝘦𝘬𝘦𝘳
𝘻𝘦𝘬𝘦𝘳 𝘴𝘰𝘮𝘴

Meer over Missie Mentaal

Het netwerk Alles is Gezondheid duidt en ondersteunt onder de naam Missie Mentaal de beweging richting meer bewustzijn voor mentale gezondheid.

Verzamelde kennis

In het Kennislab over Missie Mentaal vind je alle informatie, foto’s en video’s van het congres Mentale Gezondheid.

Projectleider duurzaamheid & evenementen
Communicatieadviseur - verhalenmaker
Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg