Terug

Van Blue Monday naar Green Monday: 8 tips en ideeën om mee te doen

12 januari 2024

Op maandag 15 januari 2024 is het weer Blue Monday. Vaak genoemd als meest deprimerende dag van het jaar. Bij Alles is Gezondheid en partners denken we Blue Monday graag om naar Green Monday. In dit artikel staan 8 tips en ideeën om groen in te zetten voor een betere mentale gezondheid.

Onder het het motto ‘Van Blauw naar Groen: dit kun je doen’, roepen we op om van Blue Monday een groene maandag te maken. Met het idee om bewuster stil te staan bij eenieders mentale gezondheid en hoe groen, bewegen en natuur hierbij kan helpen.

Mentale gezondheid en natuur

Onderzoek toont namelijk aan dat een groene omgeving enerzijds bijdraagt aan minder stress en minder mentale klachten en anderzijds het concentratievermogen en werkgeheugen bevordert. In combinatie met (meer) bewegen een succesformule om de ‘blues’ tegen te gaan.

Dit is ook wel nodig want de cijfers liegen er niet om:

  • Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad (Trimbos 2022).
  • In 2021 voelde bijna een op de vijf van kinderen en jongeren  zich psychisch ongezond en ook de recente Jeugdmonitor (CBS 2023) schetst een alarmerend beeld over hun psychische klachten.
  • Bij ruim een derde van het werkgerelateerde verzuim is werkstress en prestatiedruk de belangrijkste oorzaak. En de kosten hiervan lopen in de miljarden (ABN AMRO 2023).

Alle reden om ervoor te zorgen dat werknemers, maar ook leerlingen en studenten goed in hun vel zitten en niet uitvallen door psychische klachten. Voor werkgevers is het de uitdaging om te werken aan meer mensgerichte organisaties en het onderwijs moet studenten ondersteunen om niet te bezwijken onder de druk.

Wico Mulder (Netwerkadviseur Mentale Gezondheid): “De werkende mens, scholieren en studenten: allemaal zijn we onderdeel van de natuur. Jezelf verplaatsen en laten verwonderen door de natuur werkt inspirerend, verbindend en zorgt ervoor dat je je vitaler voelt. Die combinatie is goud. Het voorkomt gezondheidsproblemen en komt je werk- en studieplezier, productiviteit, leervermogen en mentale gezondheid ten goede.”

Green Monday: dit kun je doen

Alles is Gezondheid geeft zelf invulling aan Green Monday door deze dag een wandeling in de natuur te organiseren met het eigen team. Aan de hand van de Inner Development Goals, gaan we aan de slag met onze intenties voor 2024 en staan we stil bij wat we als werkenden nodig hebben om mentaal fit te blijven.

En jij kan ook meedoen. Hieronder vind je 8 tips en ideeën hoe je natuur en beweging in kan zetten voor de mentale gezondheid. Voor jezelf of binnen jouw organisatie.

1. Weeting: Walk your meeting

Verander jouw vergaderingen in een Weeting: dit is een gestructureerd overleg in de buitenlucht waar kleine groepjes wandelend brainstormen of overleggen. Wandelend vergaderen of vergaderend wandelen dus. Een inspirerende en effectieve manier om verbinding te creëren.

2. De mooiste boswachterspaden

De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de allermooiste wandelroutes van Nederland voor je uitgestippeld. De geselecteerde routes zijn geordend naar het seizoen waarop ze op z’n mooist zijn. Ze nemen je mee langs hun favoriete plekjes. Laten je ruige zijpaden nemen, sturen je de heuvel op voor het mooiste uitzicht en wijzen je op bijzondere planten en dieren. Hier vind je de mooiste boswachterspaden in de winter. Bekijk hier de buitenactiviteiten in de  week van Blue Monday. Of lees het nieuwe boek van tv-boswachter Marieke Schatteleijn (presentator BinnensteBuiten).

3. Stichting Gezond Natuur Wandelen

Samen wandelen is gezellig, groen en gezond. “Voor een gezond lichaam en gezonde geest, is het van belang elke dag voldoende te bewegen. Geniet daarbij vooral ook van de natuur”, aldus Erik Scherder (ambassadeur Stichting Gezond Natuur Wandelen). Met Gezond Natuur Wandelen adem je alle ingrediënten in voor een goed gevoel: buurtgenoten ontmoeten, bewegen en de mooie natuur ervaren. De wandelingen met Gezond Natuur Wandelen zijn een positieve ervaring waar je de rest van de week met een glimlach op terugkijkt én zetten aan tot meer. Op een vaste tijd en een vaste plek in de buurt. Jouw wandeling voert altijd door het groen, want de natuur haalt het beste in je naar boven.  Loop je mee? Er worden op meer dan 100 locaties in 70 gemeenten wekelijkse wandelingen georganiseerd. Kijk hier voor de mogelijkheden in jouw buurt.

4. Buiten bewegen met een trainer in je broekzak

Bewegen is voor iedereen. Met de app van QR-FIT wandel je samen met een trainer een fijne gezonde toekomst tegemoet. Met de beweegrichtlijn als leidraad, werk je mee aan je eigen gezondheid en een vitaler Nederland. Wat je beweegdoelen ook zijn, de QR-FIT app biedt jou een platform om ze te behalen. Door bij iedere oefening je  eigen niveau te kiezen, blijft QR-FIT voor iedereen toegankelijk en uitdagend. Ook biedt de app een speciaal valpreventieprogramma voor senioren. Download de app hier gratis.

5. Frisse Gedachtes: voor een beter studentenwelzijn

Frisse Gedachtes is een initiatief voor en door studenten dat zich zowel online als offline inzet voor een beter studentenwelzijn. Studenten kunnen gebruik maken van drie gratis diensten

  • Chatten: voor een luisterend oor en praktische tips.
  • Connect: activiteiten om samen met andere studenten op te trekken en nieuwe contacten op te doen. Zoals samen studeren, deelnemen aan een sportactiviteit of samen wandelen
  • Events: zo organiseert Frisse Gedachtes ook groepswandelingen. Kijk hier voor meer informatie.

6. Rennen voor Mentale Gezondheid

Doe mee aan een landelijke sponsorloop die aandacht vraagt voor mentale gezondheid, zoals de Blue Monday Run van Mind of de Socialrun 2024 of de Dam tot Dam Loop 2024 (en steun de Stichting Mind US). Meld jezelf aan of start een team, ga trainen en zet je in voor een gezondere geest voor jezelf en je medemens. Inspiratie nodig? De aftermovie van de Socialrun 2023 vind je hier

7. Walk in the parQ: ouderdom komt met bewegen

Walk in the parQ geeft ouderen de mogelijkheid om meer te bewegen tijdens het wandelen. Dit doen ze door mensen oefeningen te laten doen bij een van de houten palen op de route. De routes zijn speciaal gemaakt voor ouderen, ongeacht of iemand zelfstandig kan lopen of zich voortbeweegt met een rollator of rolstoel. Tijdens de wandeling kun je bij de route houten palen een QR-code scannen met Walk in the parQ app. Zo krijgt iemand verschillende oefeningen te zien die je helpen om in balans te blijven en de spierkracht te verbeteren. Het sociale aspect van samen bewegen en oefenen is uiteraard ook goed voor de mentale gezondheid. Hier vind je meer informatie.

8. Week van de Mentale Gezondheid 2024

Begin juni is de (Nederlandse) Week van de Mentale Gezondheid. In deze week gaat Alles is Gezondheid met partners extra aandacht besteden aan de mentale gezondheid. Uiteraard met nadruk op het belang van bewegen in de natuur. Daarvoor gaan we onder meer wandelingen organiseren met netwerkpartners. Zo kun je meedoen aan speciale wandelingen met bekende Nederlanders, zoals de staatssecretaris,  een muzikant, acteur, topsporter of schrijver. Op de hoogte blijven? Houd deze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Meer over wat bewegen in de natuur doet voor je mentale gezondheid:

‘Van Blauw naar Groen: dit kun je doen!’ is een initiatief van Alles is Gezondheid,  De Beweegalliantie, Staatbosbeheer en Gezond Natuur Wandelen.

Netwerkadviseur groen
Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg