Terug

Transformatie in de regio: zo dus!?

4 februari 2021

Een gezonder en vitaler Nederland: dat is wat we allemaal willen. Met lokale samenwerking en regionale netwerken als motor van transformatie. Deze in werking zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat in je eigen omgeving? Wie heeft de regie? En welke beweging maken we gezamenlijk?

Van de kop van Noord-Holland tot het zuidelijkste puntje in Limburg. Als we de kaart van Nederland aflopen zien we een grote variëteit aan lokale gezondheidsinitiatieven, -samenwerkingsverbanden en -regionetwerken.

Met telkens wisselende gezondheidsvraagstukken, doelgroepen en beleidsspeerpunten. Waarbij ieder netwerk zich ook weer anders organiseert in termen van planning, samenwerking, leiderschap, besluitvorming, financiering, communicatie, etc.

De ‘regisseurs’ van een (gezondheids)netwerk spelen een cruciale rol om alle betrokken partijen op te lijnen en in dezelfde richting te laten bewegen. Van formele zorgorganisaties tot informele gebiedscollectieven. Ga er maar aan staan…

Om regionetwerken te helpen met deze uitdagingen én met en van elkaar te leren is er een plan opgevat. Alles is Gezondheid en iPH willen lokale sleutelfiguren, regionale coördinatoren en netwerkregisseurs ondersteunen in procesvoering en transformatie. Zoals we medeorganisator zijn van de Health Innovation School, zo gaan we met diverse partners waaronder Deloitte, Health-Holland en Health KIC aan de slag voor actiegericht leren over transformatie.

Onder de vlag van ‘Health Transformation Community’ willen we gezamenlijk een leeraanbod bouwen dat de volgende ingrediënten bevat:

  • Programma specifiek gericht op de complexe rol van netwerkregisseur.
  • Toegang tot inspiratie, doorleefde verhalen en praktijkvoorbeelden.
  • Methodiek op samenwerking en transformatie.
  • Peer-to-peer learning met mede-netwerkregisseurs (in het land).
  • Werkgroepjes die aan de slag gaan met je eigen casuïstiek.
  • Blended leeromgeving met professionele begeleiding en monitoring.

Natuurlijk ontwikkelen we dit graag samen: met andere bevlogen, ervaren, kundige mensen. Daarom voeren we begin 2021 gesprekken met lokale medestanders, co-ontwikkelaars, enthousiastelingen mogelijk eerste deelnemers van de eerste landelijke Health Transformation Community.

Meer Health Transformation Community

Heb jij interesse mee te denken of te doen? Wil je jouw regionetwerk naar een hoger plan tillen? Benieuwd hoe we de Health Transformation Community van de grond krijgen?

We komen er graag bij je op terug!

Health Innovation School

Leren innoveren in de (gezondheids)zorg doe je bij de Health Innovation School.