Terug

Tim Huijts’ oratie over Positieve Gezondheid: de wisselwerking tussen mensen en hun sociale omgeving

19 december 2023

Op vrijdag 17 november heeft dr. Tim Huijts zijn ambt als hoogleraar Positive Health at Work in de School of Business and Economics aanvaard door zijn oratie uit te spreken: ‘All together now! Positief gezond werken en leren’. De leerstoel Positive Health at Work is gevestigd aan de Universiteit Maastricht en wordt deels gesponsord en ondersteund door Sardes, onderdeel van Stichting CAOP.

Zoon van huisarts geïnteresseerd in inclusie en verbinding
Tim Huijts: ‘Ik doe al mijn hele loopbaan onderzoek naar gezondheid en dat is misschien ook
niet verrassend. Als zoon van een huisarts in een dorp hier vlakbij kwam ik al vroeg op de meest positieve manier in aanraking met gezondheid. Regelmatig werd ik als kind op straat aangesproken door ouders van vriendjes of soms door mensen die ik helemaal niet kende. “Jouw pap heeft ons weer goed geholpen, hij is een supergoede dokter!”, zeiden ze dan. Natuurlijk was ik trots, en voor een klein kind had het ook iets magisch: als mijn vriendjes ziek zijn, kan mijn papa ze beter maken. Toch had ik zelf niet de ambitie om arts te worden. Als tiener was ik (net zoals veel andere tieners) vooral bezig met vragen over inclusie, exclusie en verbinding. Wat maakt dat mensen groepen vormen? Waarom is het soms zo lastig om te bepalen waar je zelf nou eigenlijk wel of niet bij hoort? En wat doen mensen om aansluiting te vinden bij anderen?’

Het concept Positieve Gezondheid
In het concept Positieve Gezondheid wordt gezondheid gezien als het vermogen van mensen om zich aan te passen en zelf de regie te nemen wanneer ze geconfronteerd worden met de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Positieve gezondheid kan mensen mogelijk helpen om hun volledige potentieel te benutten én blijven ontwikkelen. ‘Gezondheid wordt daarom niet als statisch gegeven gezien, maar als dynamisch proces. Het gaat hierbij om meer dan alleen de fysieke en mentale gesteldheid van mensen. Zes dimensies van gezondheid staan centraal: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren,’ zegt Tim Huijts.

Hoe integreer je Positieve Gezondheid op werk?
Het is voor werkgevers alleen nog niet duidelijk hoe ze positieve gezondheid concreet in kunnen zetten op de werkvloer. ‘De uitdaging is vooral dat Positieve Gezondheid op de werkvloer zeker niet precies hetzelfde werkt als in de zorgpraktijk. De instrumenten die zorgverleners gebruiken om Positieve Gezondheid concreet in te zetten, kunnen dus niet zonder meer linea recta worden overgenomen door werkgevers. Er moet dus goed nagedacht worden over in welke vorm Positieve Gezondheid kan worden ingezet in de context van werk,’ schrijft Tim Huijts in zijn oratie. Het doel van de leerstoel Positive Health at Work is om hier meer inzicht in te bieden.

Oratie ‘All together now! Positief gezond werken en leren’
Tijdens zijn oratie heeft Tim Huijts laten zien hoe een focus op potentieel, ontwikkeling en samenwerking kan leiden tot een nieuwe aanpak voor positief gezond werken en leren. Een aanpak waarin co-creatie centraal staat. Zo werkt Tim Huijts samen met het Institute for Positive Health, Alles is Gezondheid, Sardes, het CAOP, het onderzoeksnetwerk Positieve Gezondheid, het ROA, andere faculteiten en onderwijsinstellingen én met werkgevers en werknemers binnen verschillende organisaties die actief aan de slag willen met positieve gezondheid.

Meer weten?
De hele oratie van prof. Tim Huijts lezen? Download dan de Oratie ‘All together now! Positief gezond werken en leren’ via de website van het CAOP.

Tim Huijts

Meer weten over of in contact komen met Tim Huijts?

Strategisch adviseur