Terug

Tijd voor reflectie tijdens de donkere dagen

12 december 2017

In de winter, tijdens de donkere dagen, hebben we minder zin om naar de sportschool te gaan. Maar is dat erg? Tijd om ons beweeg- en eetpatroon onder de loep te nemen. Misschien valt het mee…

Het zijn de donkere dagen, de donkere dagen voor kerst. In het donker gaan we naar werk en school en in het donker komen we thuis. Overdag is het koud en zijn we het liefst binnen, bij de kachel, samen op de bank. Dit klinkt alsof we even de warmte van thuis zoeken en niet gaan sporten of aan gezond eten denken. Het lijkt niet bij deze tijd van het jaar te horen.

Maar is het echt zo moeilijk of beweeg je ongemerkt meer dan je denkt? Dit idee kreeg ik na het lezen van een artikel in het Intermediair “Sport gerust wat minder”, ”Waarom zou je je nog naar de sportschool haasten? Per week 2.5 uur ontspannen, fietsen of wandelen is genoeg, zegt de Gezondheidsraad (Intermediair, 30-10-2017).” Het werd tijd om mijn eigen beweging onder de loep te nemen.

Ik werk in Den Haag en woon in het noorden van het land. Het is voor mij geen doen om met de auto naar het werk te gaan. Ik zal dan vele files moeten trotseren. Daarom reis ik met de trein. Dit heeft ook als voordeel dat ik onderweg kan werken, lezen of blogs schrijven. Ik moet echter wel eerst naar het station fietsen voordat ik de trein kan nemen. De afstand tussen mijn huis en het station is ongeveer 7 kilometer. Als ik ’s ochtends de trein moet halen, fiets ik op een hoog tempo, want de trein wacht (nog steeds) niet op mij. Als ik aankom op het station van Den Haag wandel ik graag naar mijn werk. Dat kost me al snel 20 minuten. Ook bij het wandelen geldt dat ik sneller wandel als ik naar het station ga dan als ik naar mijn werk wandel (tenzij er een zakelijke afspraak in de agenda staat). Thuis hebben we een hondje. Zij moet dagelijks naar buiten, weer of geen weer. In het weekend is het heerlijk om een paar kilometer met ons hondje te wandelen.

Als ik al deze wekelijkse bewegingen bij elkaar optel, kom ik ruim over de 2,5 uur per week. Dus al denk ik geen tijd te hebben voor sport, ik sport eigenlijk de hele week. Zo slecht is het werken dus niet. Als we nu ook nog op het eten letten, komen we heel ver. Of is dit ook niet zo slecht? En wat maakt ons nog meer gezond?

Petra Raaijen
Beleidsadviseur
Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Petra Raaijen

Petra Raaijen is Beleidsadviseur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).