Terug

Sociaal maakt gezond en andersom

20 september 2018

Sociaal maakt gezond en andersom. Medici en sociaal werkers weten dat, maar hoe vinden én versterken ze elkaar in hun dagelijkse werk? In de nazomer van 2018 bogen pioniers, wetenschappers en ondernemers uit het medische en sociale domein zich over deze vraag tijdens het Congrestival Sociaal & Gezond. 

Het Congrestival is een kruising tussen een inhoudelijk congres en een vrolijk en verbindend festival, waar de verbinding werd gezocht tussen de gezondheidszorg en het sociaal werk door middel van spraakmakende initiatieven en praktijken. Tijdens mini-colleges, workshops en hacketons werd met elkaar nagedacht over de vraag: Hoe creëren we een sterke basis in onze buurten voor een vitale samenwerking tussen sociaal en gezond?

Touwtje uit de brievenbus

Onder andere kinderboekenschrijver en oud-politicus Jan Terlouw gaf tijdens het Congrestival een mini-college. Hij sprak over de kracht van elk verhaal en deelde wat zijn recente uitspraak over het touwtje uit de brievenbus duidelijk had gemaakt: de problemen waar wij als samenleving voor staan lossen wij niet op als wij elkaar niet meer gaan vertrouwen. Terlouw legde het verband tussen het geven van vertrouwen, en het geven van vrijheid en verantwoordelijkheid. Het dragen van verantwoordelijkheid en het hebben van plichten zorgen ervoor dat iemand erbij hoort, onderdeel is van de gemeenschap. Dit sociale contact maakt weer dat iemand ook gezonder is. ‘Ik ben er van overtuigd dat mensen gezonder zijn, gelukkiger zijn, een beter mens zijn, als je dingen samen doet.’

Hacketons

In de middag waren er twee hacketons, waarin deelnemers zich bogen over ‘de wicked problems’ of te wel over ‘taaie kwesties’. De wil om elkaar te helpen bleek ontzettend hoog. Benieuwd naar het verslag hierover? Maak een profiel aan op www.1sociaaldomein.nl en kijk op de tijdlijn (‘draag bij’). Platform 1Sociaaldomein is er voor iedereen die professioneel betrokken is bij het sociaal domein: uitvoerende professionals, teamleiders, gemeenteambtenaren, adviseurs en onderzoekers. Via dit platform kunnen professionals elkaar vinden en gebruik maken van elkaars expertise.

Verslag Congrestival

Bekijk het volledige verslag en een foto-impressie van het Congrestival op de website van Movisie.

 

1Sociaaldomein

Platform 1Sociaaldomein verbindt iedereen die professioneel betrokken is bij het sociaal domein. Om elkaar verder te helpen met kennis en ervaring.