Terug

Oproep aan ministers tot leefstijlcampagne

12 november 2020

Tientallen voorname medici, gezondheidswetenschappers en bestuurders van maatschappelijke organisaties roepen VWS ministers De Jonge en Van Ark en staatssecretaris Blokhuis op tot een stevige publiekscampagne over het belang van een gezonde leefstijl.

11 november 2020
Ondertekende brief

De mede namens teamhoofd Alles is Gezondheid Karen van Ruiten ondertekende brief, stelt dat mensen met chronische aandoeningen zoals obesitas zwaarder getroffen worden door COVID-19. Het is bekend dat deze aandoeningen het immuunsysteem kunnen verzwakken. In de brief wijzen ondertekenaars op wetenschappelijk aangetoonde voordelen die een gezondere leefstijl hier kan opleveren. Door meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, voldoende rust en gematigd alcoholgebruik zijn de leefkracht, weerstand en veerkracht positief te beïnvloeden.

Urgentie

De brief maakt duidelijk dat in de huidige communicatie over maatregelen er te weinig aandacht is geweest voor wat mensen zelf -via hun leefstijl- kunnen doen om zich te wapenen tegen de ziekte. ‘Wij vinden dat er, naast de huidige coronamaatregelen, noodzaak is tot actie en vooral communicatie op het gebied van de hierboven genoemde leefstijlfactoren. Mensen hebben het recht te weten dat ze zelf meer kunnen doen dan de huidige, relevante Coronamaatregelen zoals handen wassen, 1,5m afstand houden et cetera. Nu de tweede golf in alle hevigheid bezig is, en het wellicht nog maanden of langer duurt voordat we het virus geheel onder controle hebben, vinden wij het onverantwoord om deze boodschap niet te communiceren’, schrijven de opstellers.

Voorkomen is beter dan genezen

Karen geeft aan waarom ze deze brief ondersteunt: “Corona en alle maatregelen daaromtrent geven duidelijker dan ooit aan: voorkomen is beter dan genezen. Met een goede leefstijl is – naast het voorkomen van diverse ziektes – veel gezondheidswinst te behalen. De transformatie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag is meer dan ooit nodig. En daar hebben we met elkaar een verantwoordelijkheid. En er zijn al veel prachtige voorbeelden waarmee iedereen aan je gezondheid kan werken. Zoiets als wandelen in de natuur zou voor de meeste mensen haalbaar moeten zijn. Maar extra aandacht hiervoor kan dat stimuleren.”

Bekijk hier de Brief VWS urgent verzoek tot leefstijlcampagne tijdens COVID-19 pandemie.

Directeur Alles is Gezondheid & Positieve Gezondheid