Terug

Alles is Gezondheid & iPH bezoeken Kaag en Braassem

27 juli 2022

Maandag 25 juli 2022 was Kaag & Braassem gastgemeente voor een werkbezoek van Alles is Gezondheid en iPH. Directeur Karen van Ruiten ontving hier een delegatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de personen van Marjolijn Sonnema (directeur-generaal Volksgezondheid), Susan Potting (senior beleidsmedewerker Publieke Gezondheid) en Tim Hoek (beleidsmedewerker Publieke Gezondheid). Erik Kramer van Zorg en Zekerheid en ook Machteld Huber, grondlegger van Positieve Gezondheid waren hierbij aanwezig.

Tijdens dit bezoek werd praktijkervaring gedeeld. Een mooie gelegenheid ook voor De Driemaster als initiator van Positieve Gezondheid i.s.m. het Wijksamenwerkingsverband Kaag en Braassem Samen Gezond om de bijzondere en groeiende samenwerking met de (preventie)partners te presenteren.

Positieve Gezondheid in Kaag en Braassem

Positieve Gezondheid is een andere en bredere manier van kijken naar gezondheid. Hoe gezond iemand is heeft niet alleen te maken met of je wel of niet ziek bent, maar ook of je bijvoorbeeld genoeg sociale contacten hebt, een leuke baan hebt, of je genoeg beweegt, of je financiële zorgen hebt, of je een zinvolle bezigheid hebt. Kortom, hoe je in je vel zit en of je tevreden bent. Een totaalplaatje. Vanuit die invalshoek wordt er in een Positief Gezondheidsgesprek met iemand gekeken hoe het gaat op die verschillende gebieden, wat iemand anders zou willen en of deze dat zelf kan of daar wellicht ondersteuning bij nodig heeft.

Waarom belangrijk?

Inwoners stimuleren en ondersteunen zo lang mogelijk in goede gezondheid mee te doen. Daarbij wordt ingezet op ontwikkelen van talenten, verbinden en ontmoeten bij verenigingen en buitenruimte. Als mensen van betekenis kunnen zijn of onderdeel van een groep, kan eenzaamheid voorkomen worden en kunnen mensen zich beter voelen.

Het gesprek over Positieve Gezondheid is door De Driemaster met de verschillende samenwerkingspartners en de gemeente gestart in 2019. Denk aan huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers, diëtisten, fysiotherapeuten, paramedici, wijkverpleging en welzijn. Steeds meer partners zijn daar de afgelopen jaren op aangesloten en vinden manieren om samen te werken.

Wethouder Gerben van Duin: “Deze ambities vragen tijd en inzet en zijn niet van de één op andere dag gerealiseerd. Door het draagvlak, de energie en inzet van onze partners worden hier wel stappen in gemaakt waar wij als gemeente heel erg trots op zijn.”

Meer informatie of de (gratis) workshop Positieve Gezondheid volgen?
Kijk op: https://www.dedriemaster.nu/hulp-en-advies/mijn-gezondheid

Deze dag, dit werkbezoek, is georganiseerd door Alles is Gezondheid en Institute for Positive Health (iPH) in samenwerking met de gemeente Kaag en Braassem, Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland en Energiek Zoeterwoude.